Articole The Grudge

(2004)

Blestemul

Cine poarta ranchiuna (Bearing Grudges)

Actorul Ted Raimi, binecunoscut din serialul TV de mare succes “Xena, printesa razboinica,” considera ca The Grudge este un film horror psihologic. “Este genul de film care te afecteaza la un nivel subconstient. Face apel la tot soiul de spaime launtrice pe care le avem cu totii, de exemplu metamorfoza bizara suferita de corpul nostru, dupa ce murim. Filmul starneste si alte intrebari destul de tulburatoare: ce se intampla daca mori atunci cand nu esti impacat cu tine insuti ? Ce se intampla daca mori prematur ?”

Dupa cum spune Gellar, “Fiecaruia dintre noi ii place sa mearga la film si sa se sperie. Iar cele mai inspaimantatoare chestii sunt cele care chiar ni s-ar putea intampla, de pilda unele dintre chestiile din The Grudge. Asemenea momente te sperie pana in maduva oaselor si simti ca rezonezi cu ele inca mult timp dupa ce ai iesit din cinematograf.”

KaDee Strickland spune ca asemenea reactii emotionale complexe erau inevitabile, avand in vedere modul in care Shimizu utilizeaza imagini care, aparent sunt foarte simple. “Ia ceva absolut dulce si adorabil, de pilda o pisica sau un copilas, si te face sa te intrebi daca chiar iti doresti sa te afli in acelasi spatiu cu chestia respectiva,” spune Strickland. “Are abilitatea stranie de a transforma un element traditional intr-unul complet non-traditional. Este una dintre marile sale calitati, ca regizor.”

Rosa Blasi, fan devotat al filmelor horror, spune ca, spre finalul filmului, cand piesele acestui puzzle incep sa se aranjeze in ordine, publicul va trai un sentiment extraordinar de satisfactie. “Shimizu si scenaristul Stephen Susco au adaugat inteligenta si bogatie stilistica acestui mister. Nu e un simplu film cu oameni macelariti sau case bantuite de fantome.”

Pullman compara abordarea lui Shimizu cu cea a lui David Lynch. “Lumea vizuala pe care o creeaza si modul in care utilizeaza miscarile interesante, imprevizbile, ale camerei ating un nivel incredibil de precizie si meticulozitate. Este extraordinar sa il urmaresti.”

Dupa incheierea filmarilor, Gellar a fost convinsa ca Shimizu realizase ceva deosebit cu The Grudge. “Uneori ai sentimentul ca lucrezi la un proiect cu totul diferit, unic, chiar daca nu poti efectiv sa argumentezi aceasta idee. Filmul beneficiaza de o combinatie extraordinara, care include mai multe stiluri, o abordare creativa complet diferita si o larga diversitate de abordari in interpretarile actoricesti. Nu seamana cu nici unul dintre proiectele la care am mai lucrat pana acum.”

Producatorul Ichise, care si-a asumat riscul de a-l alege pe Shimizu, este multumit ca regizorul continua sa isi depaseasca limitele si sa extinda parametrii genului horror. “Practic, el a facut un film horror japonez in limba engleza, pentru ca acesta sa devina accesibil publicului din intreaga lume. Cred ca evolutia sa, ca regizor, are posibilitati infinite. Acesta este abia inceputul.”
Sinopsis Fantomele
jinglebells