Articole The Grudge

(2004)

Blestemul

Fantomele

Actorii japonezi Takako Fuji si Yuya Ozeki si-au reluat rolurile pe care le-au interpretat in JU-ON si in versiunea in limba engleza a filmului, The Grudge. “A fost ceva neobisnuit sa lucrez cu aceiasi actori, in aceleasi roluri, pentru o perioada de timp atat de lunga,” spune Shimizu. “S-a dovedit insa ca a meritat, pentru ca am reusit sa gasim nuante mult mai fine pentru aceste roluri, in versiunile lor succesive. De asemenea, ni s-a parut extraordinar sa urmarim evolutia acestei povesti, de la un scurt metraj japonez la un film artistic american.”

Fuji joaca rolul fantomei Kayako, prezenta feminina care ii urmareste pe toti cei care patrund in casa blestemata. “La inceput, am privit rolul acesta asa cum era - un test de trei minute - asa ca nu am avut asteptari prea mari. Apoi insa, seria JU-ON a evoluat asa cum nu mi-as fi imaginat niciodata. Aproape ca nu imi vine sa cred ce proportii a capatat !”

Un element constant pe tot parcursul acestei evolutii a fost usurinta cu care a reusit sa colaboreze cu Shimizu. “Takashi are intotdeauna o idee foarte clara referitoare la secventa pe care o lucreaza. De asemenea, a simtit foarte bine personajul Kayako si miscarile sale. A fost de ajuns sa urmez indicatiile lui regizorale si personajul Kayako a devenit mult mai profund, a capatat un sens mult mai clar pentru mine, ca interpreta a acestui rol.”

Shimizu priveste filosofic evolutia relatiei sale cu Fuji, care joaca pentru a cincea oara rolul acestei fantome feminine. “Amandoi eram tot mai batrani de fiecare data cand faceam acest film, asa ca am trait un sentiment destul de straniu,” spune el. “Dar, daca ar fi sa angajez o alta actrita pentru acest rol, ar trebui sa o invat totul, pornind de la zero. Takako simte deja foarte bine acest personaj si crede in mine, fapt care face ca relatia noastra de lucru sa fie simpla si extrem de fructuoasa.”

Fuji a primit acest rol din motive care depasesc simpla ei abilitate actoriceasca, dupa cum povesteste Shimizu: “Prima data ne-am intalnit din intamplare. Mai tarziu, cand i-am citit CV-ul, am vazut ca suntem nascuti in aceeasi zi si in acelasi an. Atunci mi-am dat seama ca soarta intervenise cumva si ca nu dintr-o simpla coincidenta venise sa dea o proba pentru acest rol.”

La varsta de sapte ani, tanarul Yuya Ozeki repeta si el rolul pe care l-a jucat initial in JU-ON. Fuji spune: “Cu timpul, Yuya-kun a devenit mai puternic si mai atragator. La inceput, abia daca mai vorbea cu altcineva in afara de mama lui. Era foarte tacut. Rolul lui Toshio este atat de trist, incat, ca mama, imi pare foarte rau pentru el. Sunt impresionata de faptul ca Takashi a reusit sa creeze asemenea sentimente de incredere si chiar dragoste intre noi. Yuya joaca rolul unei fantome simpatice, care se tine tot timpul dupa mama sa.”

Spectrele din acest film au un aspect unic. Dupa cum spune Shimizu, “uneori, Kayako scoate un sunet gen ‘ahhhh’. In versiunea originala, era de fapt vocea mea. Copil fiind, imi placea teribil sa imi testez vocea in diverse moduri. Faceam chestia asta atat de des, incat de multe ori eram certat de parintii mei pentru sunetele stranii pe care le scoteam. Chiar si atunci, simteam ca as putea folosi sunetele respective cumva, intr-un segment al vietii mele. Ca urmare, cand am descoperit ca se aplica atat de bine in seria originala JU-ON, tot acest exercitiu m-a facut sa imi dau seama ca nu se stie niciodata cand faci ceva care poate sa para ciudat la momentul respectiv, dar care se va dovedi poate util intr-o buna zi.”
Cine poarta ranchiuna (Bearing Grudges) Distributia americana
jinglebells