Articole Next

(2007)

Capcana viitorului

Despre realizatori

LEE TAMAHORI (Regizor) Ultimul film regizat a fost Triplu X 2. Inainte de aceasta, a condus marele succes international de box-office, Sa nu mori azi, a douazecea parte din seria legendara a filmelor cu James Bond.

Nascut in Wellington, Noua Zeelanda, Tamahori a pasit in industria filmului ca sunetist si director de scena, inainte sa inceapa sa regizeze. A devenit regizor comercial premiat si a condus mai multe episoade din Ray Bradbury Theatre si din serialul Thunderbox, la televiziune inainte sa-si faca un debut regizoral promitator cu lungmetrajul Once Were Worriors, in 1993. Tabloul cu nativii populatiei Maori din Noua Zeelanda a castigat multe premii la festivaluri internationale de film si au urmat mai multe contracte pentru filme precum Mulholland Falls, infruntarea si Reteaua paianjen.GARY GOLDMAN (Scenarist, producator executiv) a participat la o serie de filme de succes, recunoscute pentru calitate si originalitate. A fost scenaristul final la Total Recall (cu Arnold Schwarzenegger, in regia lui Paul Verhoeven), si a prelucrat bine-cunoscutul scenariu al lui Joe Eszterhas, la Instinct primar (cu Michael Douglas si Sharon Stone), care a devenit filmul cu cele mai mari incasari din lume in anul lansarii pe piata. Goldman a optat pentru nuvela Raport special, de Philip K. Dick, si atunci, impreuna cu Ronald Shusett, a scris primele trei versiuni ale scenariului si a fost producator executiv la filmul regizat de Steven Spielberg, avandu-l in distributie pe Tom Cruise. Goldman a repetat aceasta realizare cu Capcana viitorului / Next: a optat pentru alta nuvela a lui Philip K. Dick, "Omul de aur", a scris scenariul, apoi, s-a alaturat lui Nicolas Cage si Saturn Films pentru a aduce pachetul la Revolution Studios.

Nascut in New Orleans, Goldman a absolvit Universitatea Brandeis si a studiat Filmul la Universitatea din New York, si a absolvit programul de productie cinematografica UCLA. A regizat doua documentare premiate, cu subiectul Louisiana: Degas in New Orleans, care a primit invitatie la Festivalul de Film de la Cannes, si Yes, Ma'am, care a castigat premiul intai la Festivalul de Film American de la New York.Goldman si-a inceput cariera in lung-metraje ca ucenic pe langa regizorul francez stralucit Louis Malle, la Pretty Baby. A continuat cu doi ani ca producator executiv alaturi de producatorii Lawrence Gordon si Joel Silver. Apoi, Goldman a inceput sa scrie (cu partenerul lui, David Weinstein) primul lui scenariu, Scandal in cartierul chinezesc, care a fost regizat de John Carpenter si in care au jucat Kurt Russell si Kim Cattrall.

JONATHAN HENSLEIGH (Scenarist) are o productie bogata ca scenarist si ca regizor de filme de actiune/aventura traditionale. inainte sa-si inceapa cariera in cinematografie, Hensleigh a fost avocat in Manhattan. si-a inceput cariera scriind episoade in Aventurile tanarului Indiana Jones, pentru George Lucas, de la ABC. A continuat cu Razbunare infernala (1995), care a fost refacut dupa scriptul original "Simon Says". A continuat cu Jumanji (1995) si cu Sfantul (1997). Apoi a inceput o colaborare bazata pe prietenie cu producatorul Jerry Bruckheimer, cu care a lucrat la mai multe proiecte din 1996, incluzand The Rock (1996), Avionul condamnatilor (1997) si remake-ul dupa Dispari in 60 de secunde (2000). Armageddon (1998), scris dupa ideea lui, a fost al doilea film ca incasari de box-office din lume al lui Hensleigh. Primul a fost Razbunare infernala. si-a facut debutul ca regizor in 2004, cu personajul Marvel din Justitiarul, pe care l-a si scris. Urmatorul lui film, Bun venit in jungla!, va fi difuzat in toamna anului 2007. Hensleigh a lucrat si la scenariul pentru Justitiarul 2, proiect care va demara in curand.PAUL BERNBAUM (Scenarist), a scris recent scenariul pentru productia Focus Features, Hollywoodland. in plus, are o serie de scenarii in curs, inclusiv: Counter-Clockwise, cu Jennifer Aniston ca actrita si producatoare, The Day I Turned Uncool, cu Adam Sandler ca producator si actor, productia HBO, The Warden si cea Misher Films, Wild Ride.

NICOLAS CAGE (Producator, Cris Johnson) A se vedea biografia in sectiunea "Despre Distributie".NORM GOLIGHTLY (Producator) e presedinte si partener la studiourile lui Nicolas Cage, Saturn Films.

Venind din Canada si Florida, Golightly a urmat cursurile scolii Wharton, la Universitatea din Pennsylvania. Pe cand era la Penn, Golightly a fost scenarist, regizor si actor la Clubul "Mask and Wig", trupa de teatru a universitatii. Avand peste 100 de ani de existenta, "Mask and Wig" e cea mai veche trupa de teatru din tara.Golithly si-a inceput cariera in industria filmului la College of Associated Arts. Apoi, a lucrat ca director de dezvoltare pentru actorul, scenaristul si regizorul Ben Stiller. S-a alaturat echipei de la Saturn Films in 1997, ca vicepresedinte al Serviciilor de Creatie. A devenit presedinte al Saturn in ianuarie 2001.

Prima productie pentru Saturn Films a fost Shadow of the Vampire, pentru care Willem Dafoe a fost nominalizat la Premiile Oscar, la categoria „Cel mai Bun Actor in Rol Secundar”, iar Ann Buchanan si Amber Stiley au fost nominalizate la categoria Machiaj. Shadow of the Vampire a fost prima experienta a lui Cage ca producator, iar Norm Golightly a fost coproducator la acest film.Golightly si Saturn au mai produs: Viata lui David Gale, in regia lui Alan Parker, cu Kevin Spacey si Kate Winslet (coproducator executiv); Sonny, debutul regizoral al lui Nicolas Cage, la care au mai participat James Franco si Mena Suvari (producator); Traficantul de arme, scris si regizat de Andrew Niccol, avandu-i in distributie pe Cage, Ethan Hawke, Jaret Leto si pe Bridget Moynahan (producator); Meteorologul, in regia lui Gore Verbinski, cu Cage, Michael Caine si Hope Davis (producator executiv); Demon pe doua roti, regizat de Mark Steven Johnson, avandu-i in distributie pe Cage si pe Eva Mendes (producator executiv); Omul de rachita, in regia lui Neil LaBute, in care joaca actori precum Cage, Ellen Bursryn si Kate Beahan (producator); World Trade Center, regizat de Oliver Stone, interpretat de Nicolas Cage, Michael Pena si Maria Bello (producator executiv); si The Dresden Files, pentru televiziunea Sci Fi, cu Paul Blackthorne (producator executiv).

Golightly, in varsta de 33 de ani, locuieste in prezent in Los Feliz, impreunǎ cu Marino, cainele lui. in timpul liber calatoreste, joaca golf si face scufundari. A facut cativa ani voluntariat, ca profesor pentru tineri, prin intermediul Fundatiei Fulfillment.TODD GARNER (Producator) e un producator cu experienta si un director de creatie hollywoodian cu un talent unic de a crea si a dezvolta imagini in miscare comerciale. De-a lungul carierei sale, Garner a dezvoltat, a supravegheat si a produs mai mult de 100 de filme, multe dintre ele fiind reprezentative pentru studiourile in care au fost realizate. Candva partener fondator al studiourilor Revolution, Garner a pus si bazele studiourilor Broken Road Production in vara anului 2005.

Cunoscut pentru relatia stransa cu actorii, regizorii si scenaristii cei mai cunoscuti, Garner are numeroase proiecte in diferite etape de postproductie, productie, preproductie si dezvoltare prin intermediul Broken Road. De curand a produs Zoom si Are We Done Yet?, o continuare a comediei de mare succes Mai e mult pana ajungem?, in care joaca Ice Cube.Garner a devenit partener la Revolution in mai, 2000. Era responsabil cu supravegherea tuturor aspectelor productiei pentru filmele companiei, pe parcursul primilor cinci ani ai acesteia. Garner a supravegheat producerea unor filme precum: Elicopter la pamant!, Eroul scapat din infern, Gradinita lui taticu', si a fost producator executiv la filme ca: Triplu X, Al naibii tratament!, Radio, Azi 13, maine 30 de ani, Obsesie misterioasa si Mai e mult pana ajungem?.

Inainte sa se alature echipei de la Revolution Studios, Garner a fot copresedinte la Buena Vista Motion Picture Group, din cadrul Walt Disney Company. Printre cele mai de succes filme de care s-a ocupat se numara: Pearl Harbor, Titanii, Dispari dupa 60 de secunde, Avionul condamnatilor, Barul Coyote Ugly si Baiatul cu apa rece. inainte de cel din urma, Garner a devenit vicepresedinte executiv (1998-99) la Buena Vista Motion Picture Group. si-a inceput colaborarea de 10 ani cu Disney ca director de creatie, la Touchstone Pictures, in 1990, si apoi, a fost promovat ca director de productie, vicepresedinte de productie (1995-96) si vicepresedinte de productie senior (1996-98).Inainte de a ajunge la Disney, Garner a lucrat la Paramount Pictures, la contabilitate. si-a inceput cariera ca editor liber-profesionist pentru mai multe reclame si videoclipuri muzicale.

Licentiat al Occidental College, Garner locuieste in Brentwood, California.ARNE L. SCHMIDT (Producator) are ca productie recenta Triplu X: 2. Schmidt a fost producator executiv la o serie de filme de mare succes, precum Pestele cel mare, cu Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup si Jessica Lange, in regia lui Tim Burton. A lucrat recent si la povestea despre Razboiul din Vietnam, We Were Soldiers, regizat de Randall Wallace si la Triplu X, cu Vin Diesel si Samuel L. Jackson.

Nascut in Cleveland, Schmidt a absolvit facultatea la UCLA si a fost primit in programul de instruire de la Directors Guild of America. A lucrat din greu si a devenit regizor-asistent, muncind la multe filme, alaturi de cativa dintre cei mai cunoscuti regizori de la Hollywood, inclusiv cu John Schlesinger, la Vechiul Hollywood, cu Michael Cimino, la Pe urmele banilor, cu Richard Attenborough, la Magic, cu Samuell Fuller, la Mai presus decat gloria, cu Francis Ford Coppola, la One from the Heart, cu Wim Wenders, la Hammett, cu Karel Reisz, la Soldati blestemati, cu John Milius, la Invazia rosie, cu Michael Crichton, la Fugarii, si cu Zucker/Abrahams/Zucker, la Avionul buclucas. Schmidt a produs numeroase filme, printre care O zi din viata unui strengar si Pretty in Pink.Din 1986, cand a produs RoboCop, in regia lui Paul Verhoeven, Schmidt a ajuns sa produca filmul lui Danny DeVito, Arunc-o pe mama din tren, Razboi in familie, Pachetul, Revenire la viata, Sotia macelarului, Fii pe receptie, Josh si S.A.M., Micii giganti, Reactie in lant (bazat pe versiunea lui originala) si filmul lui William Friedkin, Regula jocului.

GRAHAM KING (Producator) s-a dovedit un producator fantastic, atat la filme majore, cat si la lungmetraje independente. La Premiile Oscar din 2007, King a castigat Oscarul pentru „Cel mai Bun Film”, pentru thrillerul Cartita.Castigator a patru Premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun Regizor si pentru „Cel mai Bine Adaptat Scenariu”, Cartita a insemnat cea de-a treia colaborare a lui King cu Martin Scorsese. In 2004, a produs filmul cu un succes rasunator al lui Scorsese, Aviatorul, cu Leonardo DiCaprio, pentru care King a fost nominalizat la Oscar si a castigat Premiul BAFTA, pentru „Cel mai Bun Film”. A mai fost premiat de Asociatia Producatorilor Profesionisti ai Americii cu un Golden Laurel, pentru Producatorul Anului. Kign fusese inainte de asta coproducator executiv la drama lui Scorsese, Bandele din New York, cu Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis si Cameron Diaz.

In timpul colaborarii ca producator la Warner Bros. Pictures, a realizat filmul nominalizat la Premiile Oscar, Diamantul sangeriu, ca si la Cartita. Lucreaza la o serie de filme aflate in diverse stadii, inclusiv Shantaram, o productie Warner Bros., Infinitul Nihil si Plan B, in care joaca Johnny Depp; Sasha's Story: The Life and Death of a Russian Spy, de asemenea, cu Infinitul Nihil si The Adventures of Hugo Cabret, la care figureaza si numele lui Scorsese, printre altele.King e presedinte la Initial Entertainment Group, una dintre cele mai importante companii de filme independente de la Hollywood, care achizitioneaza, produce si coproduce filme pentru piata mondiala. La Initial Entertainment Group, King a fost producator executiv la filme precum The Dangerous Lives of Altar Boys, produs si jucat de Jodie Foster; drama biografica a lui Michael Mann, Ali, cu Will Smith in rolul principal; drama castigatoare a Oscarului, in regia lui Steven Soderbergh, Trafic. King a fost si producatorul miniseriei de televiziune Trafic, pentru care a fost nominalizat la Premiile Emmy, la categoria Seriale Remarcabile. in afara de productiile independente ale companiei, care includ si The Young Victoria, produs de Scorsese, si in care joaca Emily Blunt, Initial Entertainment Group are proiecte cu cateva dintre cela mai mari talente ale industriei filmului, inclusiv cu Johnny Depp si compania lui, Infinitul Nihil.

Nascut in Regatul Unit al marii Britanii, King s-a mutat in Statele Unite, in 1982, si nu la multa vreme, s-a alaturat departamentului international de distributie la Twentieth Century Fox. in 1987, King a ajuns la Vanzari Internationale, inainte de a fonda Initial, in 1995.JASON KOORNICK (Producator executiv) a devenit primul producator implicat in filmul Capcana viitorului / Next cand, impreuna cu scenaristul Gary Goldman, a optat pentru nuvela The Golden Man, de Philip K. Dick, in 2003.

Koornik a crescut in Brookline, Massachusetts, inainte sa urmeze cursurile Universitatii din Vermont, din Burlington. A absolvit in 1993 si a petrecut urmatorul deceniu lucrand ca jurnalist pentru mai multe ziare locale si reviste regionale. in aceasta perioada, a facut un site dedicat vietii si operei lui Philip K. Dick, de care continua sa se ingrijeasca si acum, la www.philipdickfans.com. Proiectul a captat atentia mostenitorilor lui Dick, care au fost impresionati de eforturile lui si au fost de acord sa-l faca partener la un film adaptat dupa The Golden Man.Koornick a lucrat indeaproape cu Goldman pe parcursul intocmirii scenariului si al vanzarii lui catre Revolution Studios. Alte proiecte in curs includ o biografie a lui Dick, o epopee istorica despre calatoria in jurul lumii a lui Magellan si la cateva filme independente. Continua sa lucreze in industria muzicala, producand muzica traditionala pentru mai multe case de discuri. A regizat si a produs documentarul de la Festivalul de Muzica High Sierra, din 2004, intitulat Hitting the High Notes, care a fost apoi pus in vanzare de Casa de Discuri CMH, in mai, 2005.

BENJAMIN WAISBREN (Producator executiv) este si managerul de la Virtual Studios, o afacere din domeniul producerii si distribuirii a unor filme majore. Este si co-manager in cadrul Stark Investmnents, castigand peste 9 miliarde de dolari din dividende. El a introdus Stark in industria filmului, fondand Virtual Studios, LLC, care a format apoi IEG Virtual Studios, cu Initial Entertainment Group (Los Angeles) si Virtual Films, cu Wild Bunch (Paris). A inceput colaborarea cu Warner Bros. Pictures, ca si cu o serie de productii independente.Waisbren face parte si din consiliul director de la Wild Bunch, S.A., Companie distribuitoare de filme fondata in Paris, si este producator executiv la V de la vendetta, si alte filme recente, precum Poseidon, The Good German, Teh Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Diamantul sangeriu, 300, First Born, Gardener of Eden, Nancy Drew, Duane Hopwood si Scoop.

Inainte de a lucra la Stark Investments, a fost manager la Salomon Brothers Inc., din New York, la departamentul de Investitii Bancare, si, inainte de asta, a fost partener la firma de avocatura din Chicago "Lord, Bissell & Brook".DAVID TATTERSALL, BSC (Director de imagine) a fost recent director de imagine la Razboiul Stelelor 3: Razbunarea lui Sith, la Triplu X: 2 si la Matadorul, cu Pierce Brosnan. Rezultatele muncii lui se vor mai vedea in Spring Break in Bosnia, cu Richard Gere. si-a inceput cariera ca operator cinematografic, inainte de a deveni director de imagine la serialul de televiziune Aventurile tanarului Indiana Jones, in 1992. A continuat cu productii foarte importante, ca: Moll Flanders, Vantul prin salcii, Avionul condamnatilor, Soldier, Razboiul Stelelor 1: Amenintarea Fantomei, Culoarul mortii, Lupta cu inaltimile, Majestic, Razboiul Stelelor 2: Atacul clonelor, Sa nu mori azi si Lara Croft, Tomb Raider: Leaganul vietii.

WILLIAM SANDELL (Designer) a fost nominalizat la Premiile Oscar si la Premiile Academiei din Marea Britanie pentru costumele din Master and Commander, in regia lui Peter Weir.Sandell si-a inceput cariera in lumea filmului ca asistent in departamentul de arta la productia lui Martin Scorsese, Crimele din mica Italie. A fost asistent in departamentul de arta in mai multe filme ale lui Roger Corman inainte sa devina director de arta la filmul lui Jonathan Demme, Fighting Mad, in 1975.

Ca director de imagine, a contribuit la aspectul unor filme precum: I Never Promised You A Rose Garden, Mondenii, Blood Beach, Avionul buclucas 2: Continuarea, The Wild Life, Libertinii, RoboCop, O afacere mare, Un weekend de cosmar, Total Recall, Newsies, Hocus Pocus, Familia Flinstone, Alerta, Martorul incomod, Air Force One, Furtuna perfecta, Rechinii ucigasi, Doctor Dolittle 2 si Cu primele 20 de milioane e mai greu. Cel mai recent, Sandell s-a ocupat de imaginea productiei Poseidon, umpland studiourile Warner Bros cu cele mai mari piese de decor realizate vreodata.CHRISTIAN WAGNER (Editor) are o lista cu cifra octanica ridicata de filme de actiune, inclusiv: Domino, in regia lui Tony Scott, cu Kiera Knightly; Insula, regizat de Michael Bay, cu Ewan McGregor si cu Scarlett Johansson; Amityville, regia Andrew Douglas, cu Ryan Reynolds si cu Melissa George; Pus pe jar, in regia lui Tonny Scott, avandu-i in distributie pe Denzel Washington si pe Dakota Fanning; Sa nu mori azi (pentru care Wagner a fost numit "primul editor american la un film cu James Bond"), in regia lui Lee Tamahori, in care joaca Pierce Brosnan si Halle Berry; Spioni de elita, regia Tony Scott, cu Robert Redford si Brad Pitt; Misiune imposibila 2, regia John Woo, cu Tom Cruise; Negociatorul, in regia lui F. Gary Gray, cu Samuel Jackson si Kevin Spacey; Fata in fata, regizat de John Woo, in care joaca John Travolta si Nicolas Cage; Un admirator fanatic, in regia lui Dennis Hopper, avandu-i in distributie pe Robert deNiro si pe Wesley Snipes; Atractie exploziva, regizat de Andrew Sipes, cu William Baldwin si Cindy Crowford; Baieti rai, in regia lui Michael Bay, cu Martin Lawrence si Will Smith; Supraveghetorii, in regia lui Dennis Hopper, cu Tom Berenger; True Romance, regizat de Tony Scott, cu Christian Slater; si Teroare in serie, regizat de William Tannen, si in care joaca Chuck Norris.

SANJA MILKOVIC HAYS (Costumier) a realizat costumele pentru regizorul Rob Cohen in Furios si iute, ca si la Triplu X. Designerul de origine iugoslava a lucrat recent la Triplu X 2, Taxi, Cu duzina e mai ieftin! si Mai furios, mai iute.Milkovic Hays a mai creat si costumele pentru o serie de filme precum: O minciuna gogonata, Reteaua paianjen (primul ei film pentru regizorul Lee Tamahori), Misiune pe Marte, Star Trek: Insurectia, Blade, Opt capatani intr-un sac, Spaced Invaders, ingropati de vii si Masca mortii rosii. A fost si asistent de costumier la trei filme stiintifico-fantastice: Mighty Morphin Power Rangers: The Movie si inca doua productii de succes ale regizorului Roland Emmerich: Poarta stelara si Ziua Independentei.

MARK ISHAM (Muzica) s-a nascut in New York, pe 7 septembrie 1951. Mama lui era violonista, iar tatal lui l-a invatat muzica si istorie, asa ca a inceput sa studieze pian clasic, trompeta si vioara de la o varsta frageda. si-a inceput cariera muzicala ca trompetist in cadrul Simfoniilor din Oakland si San Francisco, si a continuat, cantand in formatii rock si jazz. Pe cand avea 20 de ani, Isham a inceput sa faca muzica electronica, cladindu-si o reputatie ca programator la sintetizator, desi trompeta ramanea instrumentul lui de baza, si si-a facut o cariera ca trompetist, stilist pentru muzica jazz, instrumentalist solo si interpret de muzica rock invitat de formatii precum Rolling Stones. E solicitat ca trompetist si apare in calitate de invitat pe doua dintre albumele lui Joni Mitchell si pe mai multe discuri ale lui Van Morrison.Isham a avut un debut rasunator cu albumul lui solo "Vapor Drawings", si a mai scos apoi doua albume: "Castalia" si "Tibet", pentru care a fost nominalizat la Premiile Grammy. Albumul "Miles Remembered: The Silent Way Project" a fost premiat la categoria „Cel Mai Bun Album Jazz”, in 1999, de "The London Times" si reprezinta o reinterpretare a muzicii sfarsitului anilor '60 de catre Miles Davis.

Isham e unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzica de film, cu o cariera ce acumuleaza in 20 de ani peste 50 de filme, incepand cu filmul lui de debut, din 1983, Lupii, apoi The Hitcher, La limita extrema, Micul Tate si filmul nominalizat la Premiile Oscar, Candva pe-aici trecea un rau, ca si productii de televiziune ca Strazile Crimei, pentru care a primit un Premiu Emmy. Cele mai recente filme la care a lucrat Isham sunt: Freedom Writers, Bobby, Invincible si The Black Dahlia.

review Despre actori
jinglebells