Articole Cloud Atlas

(2012)

Atlasul norilor

Poveste, personaje și actori

“Presiunea pe care și-au asumat-o Lana, Andy și Tom pentru a realiza acest proiect a fost egalată doar de încrederea pe care au avut-o în noi ca actori”, spune Tom Hanks. “Acest film a trecut pe nesimțite pentru că în fiecare zi intram într-o nouă aventură și pentru că am lucrat ca o echipă cu adevărat unită.”

“Ideea de a juca roluri multiple a fost cu adevărat inspirată”, spune Jim Broadbent. “Au mai fost filme în care actorul principal juca mai mult roluri, dar nu la acastă scară. A fost cu adevărat unic, și cu totul potrivit pentru această poveste, unde totul e interconectat și energia unui rol alimenta următorul rol.”

Asemănând atmosfera cu una festivă, în spiritul Cirque du Soleil, cu actorii evoluând cu curaj de la un trapez la altul, Susan Sarandon spune: “Într-o zi m-am uitat în oglindă și, pentru o secundă nu m-am putut recunoaște;a fost pentru prima dată în cariera mea când am trăit așa ceva. A fost o experiență tulburătoare, în care ai avut ocazia de a prelua personaje cu a căror perspectivă credeai că nu ai nimic în comun și să vezi cum o schimbare de epocă, de culoare, de sex transformă segmente separate într-un întreg.”

Ben Whishaw spune că acest film este visul oricărui actor: “Mi-a reamintit de ce am vrut să mă fac actor și cred că și ceilalți vor spune la fel.”

Hugh Grant conchide, cu umor: “Am fost intrigat de poveste, care e extraordinară, dar aș fi acceptat oricum să joc fie și numai pentru ocazia de a fi un canibal sângeros; n-au fost prea multe scene de tăiat gâtlejuri în Rațiune și sensibilitate...”

ATLASUL NORILOR începe în 1849… și în 1936…1973…2012…2144…și 2346.

Spectatorului i se face cunoștință cu toate firele narative deodată, pentru ca apoi, pe măsură ce filmul continuă, să i se dezvăluie care sunt legăturile dintre acestea și dintre protagoniștii acestori povești.

1849, Pacificul de sud

Jim Sturgess este Adam Ewing, avocatul care se întoarce din Pacificul de Sud, unde a fost pentru a pune la punct o afacere cu verosul proprietar de plantații, reverendul Horrox, interpretat de Hugh Grant. Ewing îl va lua sub protecția sa pe Autua, sclavul fugar interpretat de David Gyasi. Ewing va avea de luptat nu numai cu echipajul vasului care nu acceptă sclavi de culoare la bord, ci și cu diabolicul dr. Goose, interpretat de Tom Hanks, care îi pune gând rău și încearcă să-l omoare pe tânărul avocat. Jim Broadbent apare în această epocă în rolul căpitanului Molyneux, Susan Sarandon este soția lui Horrox, Halle Berry este o nativă maori care lucrează pe plantație, Hugo Weaving este socrul lui Ewing, iar Doona Bae este preaiubita soție a lui Ewing, Tilda.

1936, Scoția

Ben Whishaw este acum Robert Frobisher, un tânăr compozitor extraordinar de talentat și de fermecător. Dezmoștenit de tatăl său, Frobisher se desparte de iubitul său, Rufus Sixsmith, interpretat de James D’Arcy și pleacă să-și facă un nume pe cont propriu. E primit în casa lui Vyvyan Ayrs, un faimos compozitor care trecuse de culmea gloriei, interpretat de Jim Broadbent. Acolo, Frobisher plănuiește să scrie capdodopera vieții sale, o simfonie intitulată Sextetul Atlasul Norilor. În saga lui Frobisher apar Halle Berry, ca soția-trofeu a lui Ayrs, stoica Jocasta, Hugo Weaving, ca prieten al lui Ayrs, Tadeusz Kesselring, care ascunde un secret urât. Hugh Grant apare în rolul unui angajat al hotelului care refuză să le acorde lui Frobisher și lui Sixsmith ocazia de a despărți în liniște, iar Tom Hansk este managerul lacom al motelului mizerabil în care locuiește Frobisher înainte de a ajunge în casa celebrului compozitor.

1973, San Francisco

Halle Berry este protagonista segementului din 1973, ca Luisa Rey, jurnalista care dezvăluie corupția dintr-o corporație al cărei președinte e Lloyd Hooks, interpretat de Hugh Grant. Ea e ajutată de același Rufus Sixsmith ca cel din segmentul Frobisher, care e acum un fizician în vârstă, și de un angajat, Isaac Sachs, interpretat de Tom Hanks, care e uimit de sentimentul că o știe de undeva pe Luisa. Hooks îl pune pe urmele ei pe asasinul Bill Smoke, interpretat de Hugo Weaving. Singurul care o poate ajuta e Napier, interpretat de Keith David. În acest segment apar Doona Bae, în rolul unei femei hispanice, David Gyasi ca tatăl Luisei, și Ben Whishaw în rolul unui proprietar de magazin de discuri unde se poate găsi un disc pe care e o melodie din anii ’30 de care acesta e obsedat.

2012, Anglia

Jim Broadbent se întoarce sub înfățișarea unui editor cu nu prea mare succes, Timothy Cavendish, peste care dă norocul când publică biografia lui Dermot Hoggins, un interlop brutal și necioplit interpretat de Tom Hanks. Hugh Grant apare acum ca Denholme, fratele lui Cavendish răzbunător și nemilos, iar Ben Whishaw este Georgette, soția cu care Timothy îți făcuse odinioară de cap. Hugo Weaving apare în rolul severei asistente Noakes, Susan Sarandon este Ursula, iubirea pierdută din tinerețe a lui Cavendish, Jim Sturgess este un microbist, James D’Arcy este un rezident al azilului de bătrâni, iar Hale Berry este o femeie care îi captivează atenția interlopului-scriitor Dermot Hoggins.

2144, Noul Seul

Doona Bae preia centrul scenei ca fabricantul Sonmi-451, o ființă creată prin inginerie genetică, care își petrece scurta existență ca chelneriță într-un restaurant dintr-o societate totalitară construită pe ruinele vechiului Seul, acum inundat. Încurajată să caute independența de către sora sa fabricant Yoona-939, interpretată de Xun Zhou, Sonmi pornește pe un drum care nu mai poate avea întoarcere. Cu ajutorul lui Hae-Joo Chang, un revoluționar întruchipat de Jim Sturgess, Sonmi face primii pași extrem de periculoși spre o insurecție incertă. Hugo Grant este Seer Rhee, managerul de restaurant reprezentant al opresorilor, care își extinde autoritatea și după orele de program, iar Hugo Weaving este Boardman Mephi, un birocrat care veghează la păstrarea ordinii în societate. Halle Berry și Sausan Sarandon sunt Ovid, medicul care o scapă pe Sonmi de colierul care o menținea captivă, respectiv Yusouf Suleiman, un om de știință care susține drepturile fabricanților. Keith David este An-Kor Apis, liderul mișcării de rezistență, iar Tom Hanks apare ca actor într-un film care descrie viața editorului Cavendish, și care o inspiră pe Sonmi. Jim Broadbent este un muzician coreean, iar James D’Arcy este un arhivar al guvernului însărcinat să înregistreze confesiune alui Sonmi.

După Cădere, 2321 și 2346, Hawaii

Hanks apare în acest ultim segment ca paznicul de capre Zachry, un om simplu și decent, membru al unui trib pașnic care a supraviețuit cataclismului planetar care a aruncat omenirea înapoi în primitivitate. Printre vestigiile trecutului lor cultural se află și imaginea lui Somni, care a devenit o zeiță ale cărei cuvinte sunt considerate sacre, și sunt invocate de preoteasa tribului, interpretată de Susan Sarandon.

Pentru segmentul din această lume, David Mitchell a imaginat un dialect format din cuvinte abreviate și simplificate la maximum. Regizorii au reținut acest limbaj și au lucrat cu actorii pentru a-i ajuta să și-l însușească.

Halle Berry este acum Meronym, care vine să-i ceară ajutorul lui Zachary pentru ca oamenii rămași prin alte zone ale Pământului să-și poată găsi adăpost alături de tribul acestuia. Ca s-o ajute, Zachry trebuie nu numai să-și riște viața și să se lepede de credința lui, ci să-și învingă și îndoielile pe care i le inoculează cu o voce insinuantă Bătrânul Georgie, o creatură diavolească interpretată de Hugo Weaving. Xun Zhou este acum Rosie, sora lui Zachry, Jim Sturgess este cumnatul lui, Adam, iar Ben Whishaw este un membru al tribului lor. Hugh Grant ia o înfățișare cu adevărat spectaculoasă în rolul Șefului Kona, liderul războinicilor canibali, în timp ce Keith David, David Gyasi și Jim Broadbent sunt acum semenii lui Meronym.

De la carte pe marele ecran
jinglebells