Sunetul muzicii balcanice în film

de Cinemagia în 15 Sep 2011
Sunetul muzicii balcanice în film

Primul festival de muzică şi cultură balcanică din România, Balkanik Festival, va avea loc pe 23 şi 24 septembrie 2011 la Grădina Uranus în Bucureşti. Vineri, începând cu ora 19:00, publicul va avea ocazia să asculte live trupele Taraf de Haidouks şi Salijevic Orkestar, iar sâmbătă, de la ora 18.00, pe Ternipe, Mahala Rai Banda şi Baba Zula. Evenimentul va fi prezentat de actorul George Piştereanu, care a interpretat rolul principal în producţiile Strada Film Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Șerban, 2010) şi Loverboy (r. Cătălin Mitulescu, 2011).

Trupele invitate să concerteze la Balkanik Festival se pot mândri, pe lângă activitatea muzicală, cu un bogat background cinematografic. Trupa Baba Zula s-a înfiinţat în anul 1996, în capitala culturală a Turciei, Istanbul, urmând ca în anul 2005 să îşi sporească faima pe plan internaţional prin apariţia în filmul documentar Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul, ale cărui regie şi scenariu sunt semnate de Fatih Akin, cu piesa Ben bir marti olsam. Filmul a înregistrat un succes semnificativ pe plan internaţional, fiind inclus în Selecţia Oficială de la Cannes în anul 2005 şi a obţinut premiul Canvas Audience în cadrul Ghent International Film Festival în acelaşi an. Temele abordate sunt cultura, muzica şi viaţa de zi cu zi a Istanbului, metropola aflată la graniţa dintre Occident şi Orient. Regizorul Fatih Akin doreşte să prezinte publicului internaţional diversitatea şi unicitatea creativităţii muzicale din inima unui Istanbul istoric şi modern.

Baba Zula cu piesa Ben bir marti olsam în filmul documentar al lui Fatih Akin Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul:

 

Orchestra Slobodan Salijevic provine din sudul Serbiei iar notorietatea ei a crescut odată cu apariţia în anul 1995 în filmul Underground al regizorului sârb Emir Kusturica, unde a interpretat piesele Kalashnjikov şi Mesecina, devenite melodii reprezentative ale culturii balcanice. Succesul peliculei a fost răsunător şi s-a materializat la scurt timp în cadrul festivalului de film de la Cannes unde a câştigat premiul Palme d'Or. A mai obţinut trei alte premii şi şase nominalizări, printre care nominalizarea la categoria Cel mai bun film străin la premiul César în Franţa.

Acţiunea începe în Belgradul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Underground este o comedie neagră care, dincolo de umorul şi absurdul pe care le reuneşte pe ecran, portretizează natura contradictorie a războiului.

Salijevic Orkestar cu piesa Mesečina în filmul Underground:

 

Mahala Rai Banda şi-a făcut debutul în lumea muzicii în anul 2004 iar în anul 2006 în lumea filmului, odată cu apariţia cu piesa Mahalageasca în comedia regizată de Larry Charles, Borat. Pelicula a fost distinsă în anul 2007 cu Globul de Aur pentru cea mai bună interpretare masculină într-o comedie/muzical şi a fost nominalizată la premiile Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Filmul spune povestea peripeţiilor lui Borat, un reporter din Kazahstan, care este trimis pentru a realiza un reportaj în “cea mai minunată ţară din lume”, America.

Taraf de Haidouks este o trupă de lăutari din Clejani care au dobândit succesul pe plan internaţional prin apariţia în anul 2000 în filmul The Man Who Cried (r. Sally Potter), unde au jucat alături de Johnny Depp, Christina Ricci şi Cate Blanchett, peliculă care a obţinut 3 premii la festivaluri internaţionale de film şi a fost nominalizată la Leul de Aur în cadrul Festivalului de film de la Veneţia. În The Man Who Cried, Taraf de Haidouks au interpretat piesele Bangi Khelimos, Ducho Balvalo, Dido's Lament, Baladele revoluţiei, Ţiganesca, Chalarimastar Te Bistraw.

Alături de actorul Johnny Depp au mai apărut în anul 2006 în filmul documentar despre cultura Romani - When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan, în regia lui Jasmine Dellal.

În anul 1993 au apărut de asemenea în documentarul Latcho Drom, în regia lui Tony Gatlif, unde au interpretat cântece din repertoriul propriu, precum Balada conducătorului. Filmul a primit distincţiile Un Certain Regard la festivalul de film de la Cannes în anul 1993, Grand Prix Special des Amériques la Festivalul Internaţional de Film de la Montreal în 1997 etc.

Taraf de Haidouks au mai semnat coloanele sonore ale filmelor The Brothers Grimm (r. Terry Gilliam, 2005) cu piesa Cacurica Dances, Morvern Callar (r. Lynne Ramsay, 2002) cu piesa Când eram la '48 şi Balkan Soul & Gypsy Blues (r. Alexander Stenzel, 2009) – cu piesele Hora din Caval şi Dragostea de la Clejani.

Taraf de Haidouks cu piesa Dido's Lament în filmul The Man Who Cried:

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 16 septembrie 2011 12:57
Goran Bregovic cred ca este cel mai cunoscut !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells