Săptămâna 1-7 octombrie

de Ştefan Dobroiu în 1 Oct 2010
Săptămâna 1-7 octombrie

După ce a câştigat o cârcă de premii la Locarno, Morgen se lansează şi în România. Primul lungmetraj al lui Marian Crişan, regizorul premiat cu Palme d'Or pentru scurtmetrajul Megatron, spune o poveste molcomă, exact ca graiul ardelenesc al personajelor principale. Umor său foarte subtil şi aerul în acelaşi timp foarte serios (chiar dramatic, la o adică) fac să-ţi apară în minte un cuvânt din păcate tot mai rar folosit: mucalit. Avem de-a face cu Nelu (András Hatházi), paznic de supermarket şi pasionat pescar, ale cărui escapade în bălţile de la graniţa României cu Ungaria, în preajma oraşului Salonta, îi scot în cale o captură neobişnuită: un imigrant turc, naufragiat pe meleagurile româneşti în drumul său spre familia stabilită în Germania. Insolita prietenie non-verbală dintre cei doi face toţi banii în filmul lui Crişan, care ţi se strecoară în suflet cu tăcerile sale pline de înţelesuri şi improbabila comunicare dintre cei doi protagonişti. Neapărat de văzut.

Dacă în loc de subtilitate preferi sânge şi amuzament deloc solicitant, Piranha este soluţia pentru tine. Horror-ul lui Alexandre Aja arunca bancuri de Piranha hămesiţi în lacul Victoria, o populară destinaţie de vacanţă a mii de studenţi americani. Întâlnirea dintre peşti şi oameni se lasă cu măcel, iar singura suficient de trează ca să se ocupe de problemă este Elisabeth Shue, în rolul unui şerif local. Piranha mai mult te amuză decât te sperie, dar împreună cu nişte prieteni, ceva popcorn şi băuturi carbogazoase s-ar putea să merite drumul la cinema.

A treia şi ultima premieră a săptămânii ne prilejuieşte o reîntâlnire cu Rupert Grint, roşcovanul Ron din seria Harry Potter, aici într-unul din puţinele sale roluri din afara francizei. Alături de Bill Nighy şi frumoasa Emily Blunt, Grint apare în Wild Target/Punct ochit, punct... iubit!, o comedie britanică despre un asasin plătit care se îndrăgosteşte de ţinta sa (normal, e Emily Blunt) şi alege s-o protejeze. Rupert Everett în rol negativ şi Grint în cel al unui tânăr cam buimac. În film apare şi Martin Freeman, actorul care l-ar putea interpreta pe Bilbo, protagonistul celor două aşteptate The Hobbit.

La ce film mergi în weekend la cinema?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Piratu pe 3 octombrie 2010 00:58
Daca era un cinema in Salonta,poate s-ar vinde niste bilete la Morgen,pentru ca la noi nu se apreciaza marfa proprie...
Dragomara pe 5 octombrie 2010 12:30
Ceea ce-am citit despre "Morgen" îmi aduce aminte de "Im Juli" al lui Fatih Akin.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells