Romaniancinema NOW

11 Feb 2009
Romaniancinema NOW

In perioada 13 - 15 februarie 2009 va avea loc Festivalul de Film Romanesc de la Toronto - romaniancinemaNOW, organizat de ToRo Arts Group cu sprijinul Institutului Cultural Roman. Festivalul,  ajuns la a doua editie, este dedicat, cu precadere, noului val al cinematografiei romanesti. Manifestarea se va bucura de prezenta cineastilor Catalin Musat si Alexandru Solomon si a actritei Maria Dinulescu.

In deschiderea festivalului va fi prezentat, in avanpremiera canadiana, filmul Boogie, in regia lui Radu Muntean, selectionat la Festivalul International de Film de la Cannes si distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film de la Hamptons.

A doua zi, denumita "Doc.Day" si consacrata filmului documentar, se va bucura de sprijinul Festivalului International de Film Documentar Hot Docs. Programul zilei include atat scurtmetraje cat si lungmetraje: Nu te supara, dar..., regia: Adina Pintilie (film distins cu premiul Golden Dove la editia 2007 a festivalului DOK Leipzig), Viva Constanta! (2007, Ambrus Emese), Electro (2007, Matei-Alexandru Mocanu). "Doc.Day" va continua cu filmul Razboi pe calea undelor in regia lui Alexandru Solomon, o rememorare a ceea ce a reprezentat postul de radio Europa Libera in timpul dictaturii comuniste.

"Indie/Debut.Day", a treia zi, programeaza o serie de filme de debuturi in lungmetraj, printre care si productii independente: Elevator (2008), in regia lui George Dorobantu, film descris de Tudor Caranfil ca "evenimentul cinematografic al anului", distins cu  Premiul Tanara Generatie la Festivalul de la Karlovy Vary, Tache (2008), debutul in lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, Pescuit sportiv (2009), regizat de Adrian Sitaru, detinator al mai multor premii.
Fiecare zi de weekend va incepe cu un program de scurtmetraje de succes, printre care Megatron (2008), de Marian Crisan, O zi buna de plaja (2007), regia: Bogdan Mustata si Alexandra (2008), al lui Radu Jude.

Selectia din acest an intregeste  perspectiva oferita de prima editie a Festivalului, care a cuprins proiectii ale unor productii remarcate international precum California Dreamin

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogdan.minea pe 6 august 2009 11:21
Igor Cobileanski nu este roman. Asa ca nu inteleg ce cauta pe lista. El este moldovean si vorbeste limba moldoveneasca. :))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells