Prima cronică la Sherlock Holmes

de Mihnea Columbeanu în 30 Dec 2009
Prima cronică la Sherlock Holmes

Spurcat la întorsături şi lovituri de teatru finale dintre cele mai neaşteptate, după o adolescenţă în care devorasem Agatha Christie, am început prin a fi foarte dezamăgit de primele proze ale lui Sir Arthur Conan Doyle, abordate pe la douăzeci de ani şi ceva (cred că m-am înţărcat cu "Câinele din Baskerville", în armată, şi nu pricepeam neam cum poate fi autorul atât de neavizat, încât să ne dezvăluie misterul şi făptaşii, pas cu pas, încă de pe la jumătatea cărţii). Mult mai târziu, după câteva romane şi nenumărate povestiri, am ajuns să asimilez specificul aventurilor lui Sherlock Holmes - faptul că pentru autor nu conta pregătirea alambicată a unei surprize finale, ci urmărirea metodică a proceselor de observaţie şi deducţie ale detectivului devenit de-atunci proverbial. Cu alte cuvinte, scrierile lui Conan Doyle erau inteligenţă pură, neadulterată, fără zorzoane şi ieftinătăţuri.

Dacă vreţi să vedeţi cum se poate batjocori o asemenea formulă a eleganţei clasice, cum se poate trăda o operă şi un autor în litera dar mai ales în spiritul ei, pe scurt, cum nu se face o ecranizare, suportaţi cele două ore şi ceva de giocco di mana motoristic al lui Guy Ritchie.

Dezastrul începe cu începutul: protagoniştii nu mai sunt ei, cei doi eroi ai lui Conan Doyle, stilaţi şi subtili, şi atât de fermecător-complementari (Holmes, schizotimic-analitic, cu inteligenţa lui penetrantă, şi Watson ciclotimic-pragmatic, plin de empatie lumească). În locul lor, avem un James Willis şi-un Bruce Bond - sau poate viceversa, care mai mult pocnesc decât gândesc, mai mult cascadorizează decât investighează, mai mult marţialifică artistic decât să fructifice detectivistic - nu-mi luaţi ca literă de matematică rimele de mai sus, jonglez şi eu într-o veselie la fel cum face Guy Ritchie cu reminiscenţele conandoyliene pe care le-a mai îngăduit, în mărinimia-i, să coexiste cu multele-i elucubraţii.

Mă şi mir că s-au îndurat să-l mai treacă pe Sir Arthur pe generic, ca autor al celor două personaje principale, oricum ultimul la coadă după vreo patru îngrămădiţi: Michael Robert Johnson, Lionel Wigram, Anthony Peckham şi Simon Kinberg. Au pus fârtaţii de-un scenar', de zici că-i o încrucişare între "Supravieţuitorul" lui Nicolaescu, "Wild Wild West" al lui Sonnenfeld, plus ceva cromozomi rătăciţi de la "Die Hard"-uri, "Sweeney Todd", Zack Snyder şi Roland Emmerich.

Scriptul nu e tocmai credibil, în schimb compensează prin stufozitate şi redundanţă, structurate haotic însă previzibil. De cum l-au spânzurat pe Lord Blackwood şi Watson i-a aprobat răposarea, m-am gândit: "Să vezi că face un truc de magie neagră şi învie!" Ceea ce n-am prevăzut, era că surpriza avea să se producă în mai puţin de zece minute - mizasem măcar pe o juma' de oră în care să se mai fileze puţin cartea. Da' neah, ce s-o mai lungim (şi n-a folosit magia, ci nu-ş ce fulgi de păpădie bengaleză culeasă sub lună nouă).

Ceea ce n-am vrut să prevăd, a fost secvenţa din "Revanşa"... Ţintirim, deshumare şi tot tacâmul.

Cum spuneam, noul Sherlock 007 e mai iute de pumn decât de minte, aşa că cei patru doamne şi toţi patru împânzesc povestea cu fel de fel de cafturi, bumbăceli, cotonogeli şi alte altoiuri, printre care strecoară când ţi-e lumea mai dragă, brusc şi ostentativ, câte o secvenţă în care maestrul detectiv deduce. Deduce în accese, fals şi fără pic de inventivitate, în formule regizorale copiate prost după "The Usual Suspects" şi verişorul lui mai nătărâng "The Illusionist", şi filmate de Guy Ritchie conform dragei lui reţete de jonglat cu vitezele - când mai iute, când mai lent, când mai fragmentat, când mărunţit de-a binelea - cu care de muuult a ajuns la suprasaturaţie, da' nu-i nimic, că lui tot îi place. (Şi când mă gândesc ce curat, simplu, expresiv şi eficient se folosea acelaşi procedeu în filmele după Agatha Christie din anii '70-80, de către Sidney Lumet, John Guillermin şi alţii, fără nici un fel de falsităţi şi artificii din-astea redundante şi kitschoase...!)

Ce-i drept, la partea vizuală omul nu-i chiar un ageamiu - luat strict ca spectacol, filmul are câteva secvenţe drăguţe: goana trăsurilor din kickstart, diversele explozii incendiare şi incendii explozive (merg la fix cu Holmes!), sau lupta finală de pe şantierul Tower Bridge, unde toţi ajung şi ilogic, şi nemotivat - doar ca s-avem un surplus de show (frumos filmat, ce-i drept). La fel de satisfăcătoare sunt şi numeroasele secvenţe de acţiune anterioare, mai ales cele unde mecanica de ceasornic a minţii e înlocuită de mecanica popicărească a hazardului, ca-n "Final Destination" şi alte elogii filmate ale efectelor de domino şi butterfly.

Cum remarca Iulia Blaga, Guy Ritchie e un tip eminamente cool, aşa căci cool e şi ce face el aici. Cool & nik may moolt. Nici nu-i de mirare c-a rezistat opt ani pe post de Mr. Madonna.

Despre partea actoriei, multe n-ar prea fi de spus. În locul gentlemanului desăvârşit, al cărui punct forte era calmul imperturbabil, îl avem pe Robert Downey Jr., aşa cum îl ştim: agitat, frământat, măcinat, isteric, vulnerabil, iconoclast, amintind de "Tropic Thunder", de "Iron Man", de "Zodiac", şi de multe altele mai vechi - numai de Sherlock Holmes nu. Jude Law e ales la fel de neinspirat pentru Watson - ba chiar şi mai pe-alături, aşa că-şi pierde tot farmecul şi personalitatea cunoscute din cele aproape patruzeci de filme ale carierei, devenind incolor, inodor şi nicicum. Restul se pierd cu graţie-n peisaj.

Până la urmă, cele mai importante virtuţi ale acestui eseu inutil rămân cele plastice - scenografia lui Niall Moroney (susţinut de James Foster, Nick Gottschalk şi Matthew Gray) reuşeşte să compună credibil, pe canavaua ei realistă, o Londră victoriană care n-a arătat nicicând aşa, la care contribuie enorm şi imaginea lui Philippe Rousselot, talentatul operator francez pe care Hollywood-ul a avut buna inspiraţie să-l recruteze acum un sfert de veac (foarte interesant de urmărit evoluţia acestui clasic, de la fotografia anilor '70 până la digitalizările de azi).

Nu putem ignora nici genericul (grupat integral în final) care, la fel ca la "300" de Zack Snyder, constituie categoric cea mai bună secvenţă din tot filmul.

Drept pentru care, dincolo de toate aceste calităţi imagistice şi tehnice, rămânem cu proba de "iubire" neţărmurită a lui Ritchie, cu tot cu cei patru scenarişti şi nouă producători (nu-i mai înşir), faţă de opera şi personajele lui Sir Arthur Conan Doyle...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristibox pe 30 decembrie 2009 10:52
Ati desfiintat filmul acesta,iar cinematografele din intreaga lume sunt pline(in ciuda cronicii dumneavostra).M-ati convins sa vad acest film,deoarece nu iubesc filmele `` de fesitval`` pe care criticii le ridica in slavi.Suntem un grup de prieteni ,``devoratori`` de filme;le dam note dupa vizionare,iar la sfarsitul anului facem un top.Astea sunt parerile care conteaza,ale celor care vizionam filmele fara sa fim influentati de cronici stufoase,scrise de vesnic nemultumiti.
Marian pe 30 decembrie 2009 11:12
Daca ar fi facut un film pe gustul criticului de pe acest site nu stiu daca s-ar mai fi dus careva la cinema...dar ma rog
John Tabla pe 30 decembrie 2009 11:13
Inca nu am vazut filmul, asa ca nu ma pot pronunta. Tot ce stiu este ca fiind un film facut dupa niste benzi desenate care-l ironizeaza pe Sherlock Holmes, este mai mult o parodie a ceea ce a fost si este detectivul mai sus amintit decat ceea ce ati fi vrut dumneavoastra, domnule critic de film, sa fie. De aceea va sugerez, sa-l criticati ca fiind ceea ce este, nu ca ce v-ar fi placut sa fie.
Revin cu o idee dupa vizionare!
LA MULTI ANI!

Rotarescu pe 30 decembrie 2009 11:28
Filmul se vrea o comedie. Nu l-am vazut dar numai dupa trailer mi se pare foarte "americanizat" daca il pot numi asa. Nicicum nu ma astept sa redea suspansul din alte filme cu Sherlock Holmes, misterul, tenacitatea lui Holmes si calmul lui Watson. Sunt de acord, poate Jude Law nu e cea mai buna alegere pentru Watson. O sa privesc filmul ca atare: comedie, actiune. Asta se vrea si din trailer. Nicicum thriller, mister s.a.m.d. Nu ma astept sa vad inteligenta lui Holmes pusa in valoare sau puterea sa de deductie. Poate actiune multa, final foarte previzibil, de asemenea actiune previzibila. Pe scurt foarte comercial. Pana la urma e un film de cinema, unde spectatorii nu trebuie sa isi puna la randul lor intrebarea "dar cine e faptasul sau cum a facut". Firul epic probabil este usor de urmarit. Iar chestia ca este foarte vizionat la cinema nu da dreptul de a fi un film foarte bun, doar comercial. Si Twilight a avut incasari foarte mari dar nu ma astept sa ia Oscaruri. Sunt de acord in toate cele spuse de Mihnea Columbeanu. A redat cat se poate de bine esenta filmului. Spor la vizionat.
johntabla pe 30 decembrie 2009 11:33
Si eu sunt de acord cu domnul critic, numai ca dansul critica filmul ca fiind chiar unul din seria feilmelor cu celebrul detectiv. NU, acest film nu este decat o parodie cu multa actiune special facuta pentru cinema. Sunt un fan al filmelor cu Sherlock Holmes, dar inteleg si eu din trailer ce este acest film.
rizica pe 30 decembrie 2009 12:04
Sunt fan Sherlock Holmes, nu sunt in totalitate de acord cu criticul, mi-am facut o idee despre film dar o sa merg sa-l vad!
E.Floares pe 30 decembrie 2009 12:05
Am vazut filmul, am citit cronica, sunt de acord cu majoritatea afirmatiilor domnului Mihnea Columbeanu.
Inainte sa fac si eu o cronica personala a filmului, as vrea sa raspund mai intai celor care au comentat inaintea mea la acest articol: Daca filmul se vrea a fi o comedie, o ironie, o parodie si fara pic de mister conandoylien: atunci de ce mai este trecut Sir Arthur Conan Doyle pe generic si de ce se mai numeste "Sherlock Holmes"?

George pe 30 decembrie 2009 12:12
majoritatea filmelor care vin la cinema sunt pentru public ca si acesta filmele care sunt adulate de critici sunt acele filme care sunt difuzate numai la festivalui si care nu are niciun succes si sunt regizori care fac fime pentru public si regizori pentru critici si pentru premii eu cred ca mai inportanti sunt oameni care vin sal vada decat niste critici
valy13iony pe 30 decembrie 2009 13:23
daca toti am asculta de critici, am ajunge sa citim numai ce ne recomanda ei si sa urmarim numai ce filme vor ei! slava Domnului ca ne-a facut pe toti diferiti si ca suntem liberi sa avem propriile gusturi! abia astept sa vad acest film, cu toate ca d-l critic l-a desfiintat complet! :))
Lucian pe 30 decembrie 2009 13:28
Cred ca sunt 100 de filme Sherlock Holmes, iar daca as vrea neaparat sa vad un film care sa respecte cartea as avea de unde alege. Nu am vazut ultimul film, insa din trailer mi se pare destul de interesant si dinamic. Mai mult, citind aceasta cronica penibila ma face sa doresc sa vad mai mult acest film.... daca ar trebui sa ne luam dupa cronici nush daca am mai avea voie sa ne uitam la filme in ziua de astazi.... dumneavoastra ramaneti cu cronica si cu vesnice nemultumiri, insa nu ne luati noua bucuria de a vedea si aprecia filme... doar pentru spuneti dumneavoastra care e bun si care nu...
cezara pe 30 decembrie 2009 13:47
imi place mult felul in care este scris articolul. se vede ca autorul stie despre ce vorbeste si are o parere foarte bine argumentata.
o zi minunata

Sorana pe 30 decembrie 2009 14:53
Am avut aceeasi impresie in urma trailerului - distributia e neinspirata, Robert Downey Jr. strica in ciuda talentului, Jude Law e plat, iar stilul de filmare si scenariul merg impotriva a tot ceea ce reprezinta Holmes. Prefer oricand serialul cu Jeremy Brett. Nu mi se pare o critica "de critic", ci de bun simt. Cat despre Guy Ritchie, e prima incercare de a face un alt film decat cel pe care l-a facut de trei ori in Rock'n'Rolla, Snatch si Lock Stock... Cool esti prima data, nu cand incalzesti ciorba de trei ori.
vorba lunga saracie pe 30 decembrie 2009 14:58
filmu e acceptabil, si nu voi citi aceasta cronica dezlanata, nicio cronica nu poate influenta pe nimeni, mai intai vezi filmul si pe urma citesti cronici, dar serioase, nu saracii.
un tata revoltat pe 30 decembrie 2009 15:02
mah copii, nu va lasati influentati de niste randuri ganduri ale unuia care nu stie sa scrie o cronica k lumea. cronicile trebuie sa fie impartiale, nu pline de chestii sufocante care n-au legatura cu filmul, n-am inteles mai nimic din ea. si daca ar fi un film slab, k divertisment e ok.
rusine acestui site ca influenteaza copiii sa nu vada filme! rusine celor care scriu cronici fara pregatire !

TycheroS pe 30 decembrie 2009 15:30
E o vorba geniala ca suna ceva de genul: GUSTURILE NU SE DISCUTA!!!

Ma asteptam la o parere cat de cat impartiala, dar ca de obicei "expertii" de la cinemagia o dau in bara lamentabil.
Spre exemplu nu inteleg ce relevanta au expresii de genul: "Nici nu-i de mirare c-a rezistat opt ani pe post de Mr. Madonna." sau "Nu putem ignora nici genericul (grupat integral în final) care, la fel ca la "300" de Zack Snyder, constituie categoric cea mai bună secvenţă din tot filmul."
Vorbe de genul denota o MITOCANIE crasa din partea domnului Mihnea Columbeanu, iar eu nu intru pe acest site ca sa vad mitocanii in actiune... asa ca va rog, macar putin respect...

Klara pe 30 decembrie 2009 16:02
Cred ca oricine a vazut trailer-ul si-a dat seama ca filmul nu prea are deloc legatura cu cartile, iar personajul nici atat, asa ca mi se pare un pic patetic sa faci o ditamai cronica in care sa te plangi de lucruri pe care le stiai inainte sa vezi filmul.
Dar probabil pentru fanii cartilor lui Arthur Conan Doyle, acest nou Sherlock Holmes e greu de digerat.
Mi se pare cea mai negativista cronica din cate am citit pe site-ul asta, dar care ma face si mai mult sa vreau sa vad filmul pentru ca sincer nu cred ca dracul e chiar atat de negru si cred ca daca am lasa la o parte paralela intre filmul lui Guy Ricthie si carti filmul nu ar fi rau de loc; dar nu zic mai mult pana nu vad cu ochii mei.

camichu pe 30 decembrie 2009 19:16
un film trebuie vazut ..si mai apoi comentat...dupa ce va aparea..voi vedea daca are sau nu dreptate domnul mihnea.....desi ma indoiesc..fiecare cu perspectiva si critica sa.guy ritchie este un regizor super tare..snatch'ul e fantastic...chiar atat de rau s'o dea in bara..ma mir!!abia astept sa'l vad!!
NDB pe 30 decembrie 2009 19:31
Eu unul o sa ma duc la film, doar am tel de "firma" miercurea, dar din cate am vazut trailerul un sigur lucru nu mi-a placut si e acela ca atunci cand am citit cartea lui Sir A.C.D. din cate stiu mana dreapta a lui Sherlock Holmes este mult mai in varsta decat el, in timp ce in film mi-l arata o persoana cu studii superioare max varsta 27 ani.
Eu pe 30 decembrie 2009 19:58
Mare critic ce esti....bla bla bla
oana_prapadita pe 30 decembrie 2009 20:11
hai k dak nu era site-ul asta eu pe ce ma uitam la program?:D...cel mai tare tinetio tot asa>:D
doinarac pe 30 decembrie 2009 21:28
pt "un tata revoltat" De ce e necesara atata rusine? "rusine acestui site ca influenteaza copiii sa nu vada filme! rusine celor care scriu cronici fara pregatire ! "
Sunt convinsa ca un bun cinefil vizioneaza filmele sa-si faca el propria parere! Nu se lasa influentat de altii!!!
LA multi ani si multe filme vizionate!

iuliatrifan4 pe 30 decembrie 2009 23:29
Draga Mihnea Columbeanu! iti inteleg frustrarea fata de "americanisme" si chiar fata de Nicolaescu dar... caci este un DAR...ei fac filme la care se duce lumea ca la Maglavit. Iar noi facem unele de pleaca lumea din sala. Lasa premiile la Cannes si altele, ca la alea ne venise rindul ca am fost cuminti si am intrat in NATO si UE! Dar lumea nu se duce la ele ci la "prostiile" americane! Asta e! Cind o sa facem si noi filme fara expresia "lasa ca merge si asa" o sa le poti critica si pe ele linistit si salile o sa fie pline! La multi Ani!
Zeus pe 31 decembrie 2009 00:24
Bai Mihnea, crezi k pe cei care citesc acest review ii intereseaza parerea ta de "expert", esti prea subiectiv...nu trebuie facut orice film ca la carte pt ca ar fi prea plictisitor. E bine ca din cand in cand un regizor sa aduca o noua viziune asupra unui subiect pentru ca pe om il plictisesti daca mereu respecti aceleasi si aceleasi norme....
Joey pe 31 decembrie 2009 00:27
Poate prima cronica la acest film de pe acest site. Stiu de cel putin una aparuta chiar in ziua lansarii de presa. Data viitoare macar dati un google search inainte sa va puneti stea in frunte.
george_88 pe 31 decembrie 2009 01:44
cine l-a angajat pe acest mihnea columbeanu pe post de critic ? altu mai bun nu ati gasit?
proverb pe 31 decembrie 2009 01:45
cainele moare de drum lung si PROSTUL de grija lui Guy Richie
sabyy pe 31 decembrie 2009 01:47
Ce e mah, mori de ciuda ca James cameron si Guy Richie bat recorduri la Box-office ?!
Nu mor caii cand ejaculeaza mihnea.

stenci pe 31 decembrie 2009 11:18
Filmul este realizat dupa o serie de benzi desenate, nu romanele originale. Intreaga frustrare exprimata in cronica este canalizata prost, ca sa zic asa. Incearca-le pe cele mai vechi, care au la baza literatura originala.
jingsaw112 pe 31 decembrie 2009 15:38
Sunt multi aici care distrug tot farmecul unui film. Daca as citi autopsiile pe care le fac, in special moderatorii acestui site, as renunta sa ma mai uit vreodata la vreun film. Altii sunt si mai penibili, iti dezvaluie sfarsitul filmului si daca tu inca nu l-ai vazut, iti va lasa un gust amar. De ce mai pun astia trailere cand tot ei ti-l detaliaza in cuvinte. Sa revin la subiect: eu urmaresc trailerul si nu ascult parerea unui imbecil(a) care se crede deasupra tuturor.
mihaela pe 31 decembrie 2009 18:41
Eu cred ca trebuie de ocolit facutul filmelor dupa carti, caci filmele nu vor ajunge niciodata la asteptarile oamenilor care au citit cartea XD
onlywords pe 2 ianuarie 2010 02:42
mama, dar ce inflamati sunt unii! e doar o cronica, oameni buni, nu legea salarizarii. calmati-va! mihnea columbeanu are dreptul la o parere, mai ales ca i-a fost ceruta, altfel nu aparea cronica lui pe cinemagia. cititi cronica, vedeti filmul si faceti-va o parere despre ambele, dar nu aruncati cu noroi aiurea. fiti civilizati. ce rost are sa va citim toti porcariile?
autorul cronicii nu injura, ci chiar se pricepe la cuvinte, de aia unii de mai sus chiar recunosc ca nu au inteles nimic. ca joc de limbaj, cronica e super, asta nu inseamna ca trebuie sa fiti de acord cu ce spune. si eu voi merge la film si am citit cartile lui arthur conan doyle, dar nu intentionez sa jignesc pe nimeni care nu va fi de acord cu parerea mea.
si apropo, cine e mai comunist: cel care spune ce are de zis, fara a le conveni celorlalti sau cel care vrea sa-i interzica acestuia sa spuna ceva pe motiv ca s-a nascut in comunism?

John pe 2 ianuarie 2010 23:34
Un film bun (de vazut la cinema in w\e), si nu comparati ca cartile, este o fictiune la fictiune (personaje poveste ... tot). Si domnul critic hai sa injuram si Shrek sau late filme de gen care ne-au distorsionat imaginea care am acumulato in copilarie. (un critic ar trebui sa fie mai `open minded) RUSINE DOMNUL CRITIC PENTRU COMENTARIUL VULDAR. Ramai la Palm D`or si lasa comercialului ce e al comercialului !! :))
jojolina pe 3 ianuarie 2010 18:33
nu-mi vine sa cred ce comentariu de 2 lei.Am vazut filmul si este minunat;il recomand tuturor
madrobert pe 4 ianuarie 2010 10:46
Filmul este foarte foarte reusit! Imi pare rau ca voi cei de la cinemagia il cam desfiintati dar sa recunoastem.....daca Sherlock nu e pe gustul vostru, atunci ce sa mai zic de imbecilul Transformers??
Tudor pe 4 ianuarie 2010 10:56
Prima cronica e mult spus :) am postat p blogul meu d o sapt o cronica.iar filmul e excelent enjoy
keseri pe 4 ianuarie 2010 14:23
Aceasta nu e o cronica, nu va ambalati ! Omul nu e profesionist. Isi da cu parerea...Scrierea unei cronici are niste reguli, ca si regia. Ca sa intelegeti, incercati sa cititi niste profesionisti. Articolul are aceeasi valoare ca si filmul.
alessya pe 4 ianuarie 2010 14:51
eu am mers la cinema si am vazut filmul, iar dupa parerea mea este unul reusit. si lucrul acesta e evident comparand cu alte filme care s-au perindat pe la cinema. ca si imagine e foarte simpatic, are si umor... e clar ca intr-un film nu poti sa redai cartea asa ca te adaptezi la ce poti face si nu in ultimul rand la public care se pare ca gusta acest gen. cat despre critic, e greu sa numesti asa o persoana neavizata. nu inteleg de ce i se permite sa scrie un articol daca nu are o parere obiectiva cat de cat, pentru ca pareri de genul se pot scrie foarte usor pe un forum. e jenant sa citesti din ce in ce mai multe pareri care nu au cat de cat profesionalism. dupa cum am vazut sa vorbim ca el,subiectiv, am vorbit si noi in comentarii si totusi el face "o cronica".
glad pe 4 ianuarie 2010 15:24
... de unde se vede ca mama prostilor e mereu gravida, iar progeniturile umplu salile de cinema.... cred ca dintre 90% din comentatori nu au tinut niciodata o carte in mana (cu atat mai mult una scrisa de sir arthur conan doyle).
deci daca mr. madonna vroia sa faca un film de aventuri putea sa-i aleaga pe pic si poc si sa nu-i masacreze pe mr. sherlock si dr. watson...

Rusine pe 4 ianuarie 2010 16:56
Uitati, pe timp de criza cum castiga uni bani, cu ce mizerii de cronici. Rusine Cinemagia, e ultima data cand mai intru pe site. Noroc cu Mihnea Columbeanu care mi-ia "recomandat" sa citesc profesionisti pe IMDB. RUSINE
Adina pe 4 ianuarie 2010 17:04
E clar ca filmul nu este recomandat fanilor lui Sir Arthur Conan Doyle, dar este un film placut ochiului. Dar cu expresii de genul "giocco di mana" nu se face o cronica. Mi-a lasat un gast amar acest articol. Dezamagitor pentru un site care se respecta ca CINEMAGIA. (poate dupa toate reactiile astea negative sefii lui Mr. Criticul o sa ia masuri, si nu o sa mai vedem mizerii pe site - in acest fel sa critice filmul la o bere cu prietenii nu pe site-ul meu preferat de filme). La multi ani CINEMAGIA
Balanganel pe 4 ianuarie 2010 18:40
Eu ii recomand domului Minea Columbeanu sa mai iasa din casa... sa vada cum e in lumea reala...
Vali pe 4 ianuarie 2010 19:46
Iertati-l pe Mihnea Columbeanu daca un s-a realizat ca regizor sau actor incearca si el cum poate. Doar...doar ..... Pai se compara el cu cateva filme pe care le-a facut, si le-au vazut doar vecinii de bloc, cu "Mr. Madonna", care inainte sa incalzeasca ciorba, a cam revolutionat filmul britanic. Pai hai sa ne injutam si stilul lui Tarantino, sau chiar James Cameron al dracu nu s-o fi saturat sa incalzeasta atatea filme epice?!
zapukel pe 4 ianuarie 2010 21:26
petru mine majoritatea cronicarilor nu sunt decat niste actori sau regizori frustrati care nu au reusit in viata lor decat sa prinda niste roluri mici,sau sa regizeze niste filme de care nu aude nimeni.de Mihnea Columbeanu nu am auzit pana azi,dar fac pariu k daca regiza el filmul asta sau avea cat de cat o contibutie la el ,il ridica in slavi,cred k zicea k e cel mai bun film cu Sherlock Holmes din istorie.

"""Ceea ce n-am vrut să prevăd, a fost secvenţa din "Revanşa"... Ţintirim, deshumare şi tot tacâmul""" - e furt pe fata, trebuie sa-i dam in judecata.a furat o scena dintrun film romanesc de care multi romani nici nu a auzit.
asta nu e critic de film,e un nostalgic al vremurilor trecute unde era si el Cioclu 1,spectator la Ateneu ,Barbatul din restaurant ,Cititorul pasionat ,Mâncäciosul de la bairam ,Fotbalist junior .din cauza unora k el filmul romanesc nu progreseaza. noi nu stim sa facem filme decat despre revolutie,razboi,haiduci si iar revolutie ,razboi si haduci...
din cauza unora k el romania stagneaza,pt k ei au uitat sa progreseze odata cu restul lumii.

Duceti-va la film.

onlywords pe 5 ianuarie 2010 01:38
n-aveti decat sa ma injurati, dar eu am fost la film si mi s-a parut tare plictisitor. si ar fi bine daca asta mi s-ar fi intamplat numai mie, dar multi alti spectatori dormeau sau au plecat.
subiectul e bun, dar actiunea e trasa de par si lungita in mod artificial, ceea ce da efectul de plictis pentru spectator. robert downey jr face ce stie el mai bine si se descurca gratios, jude law este stupidut, iar rachel adams decorativa. actorul care-l joaca pe lordul blackwood este neconvingator de incruntat si plat, restul nu conteaza.
filmul are si plusurile lui, imaginea si montajul, dar nimic din ceea ce n-as mai fi vazut anterior la cinematograf.
per ansamblu, mi s-a parut ieftinut, dar, cum spuneam, este parerea mea de spectator care a platit biletul la film, ceea ce-mi confera dreptul sa-mi exprim o opinie.

Mihai pe 5 ianuarie 2010 14:17
Domnul Mihnea Columbeanu a uitat ce a citit, sau n-a citit cu atentie. Altfel nu imi explic de ce nu isi aminteste de faptul ca Sherlock Holmes era totalmente dezordonat, cinic si predispus catre viciu. Avea chiar obiceiul sa consume cocaina sau opiu si sa stea inchis cate 3-4 zile, sub influenta drogului. In film au schimbat drogurile cu alcoolul, dar Conan Doyle era medic, iar in perioada in care au fost scrise povestile, drogurile si mai ales cocaina erau folosite in medicina. Majoritatea medicilor le testau chiar pe ei. Sherlock Holmes era un foarte bun luptator, initiat in arte martiale. Sunt cateva fragmente in care ii povesteste lui Watson cum aceste cunostinte i-au fost de folos. Exemplele pot continua, dar sa il lasam pe domnul Columbeanu sa le descopere singur. Personajul creat de Guy Ritchie a tinut seama de toate aceste mici detalii, presarate ici-colo in cele 56 de povestiri si 4 nuvele de Conan Doyle. Problema este ca foarte multi, la fel ca si domnul de fata, au ramas cu imaginea creata de Hallmark, al unui Sherlock Holmes ce isi foloseste numai inteligenta extraordinara. Guy Ritchie a vrut sa reimprospateze personajul, sa il faca putin mai colorat, accentuand poate in exces niste trasaturi negative. Cred ca scopul sau a fost sa il faca mai pe placul tinerei generatii, care a uitat de mult de povestirile lui Conan Doyle. Absolut toate aspectele importante din povestiri se regasesc in film. Cat despre scena de la final, o harta l-ar lamuri pe "criticul" Columbeanu ca Turnul Londrei se afla in imediata vecinatate a Parlamentului, iar cei trei( Blackwood, Irene Adler si Holmes) au ajuns pe acolo prin canalizarea de sub cladire. Aceasta cronica de film este subiectiva si nu are absolut nicio valoare. Nu vad ce anume il califica pe acest domn sa desfiinteze un film, doar pentru ca nu i-a placut lui. Duceti-va la film si vedeti cu ochii vostri daca va place sau nu. Singurul lucru care nu mi-a placut a fost durata filmului, un pic prea lung pentru gustul meu. Dar nimeni din sala in care am stat eu, care a fost arhi-plina, nu s-a plictisit.
camichu pe 5 ianuarie 2010 20:21
nici n'am citit comentariul..integral...stiam ca n'are niciun sens...adica nicio legatura cu realitatea..cand am zis ca o sa vad daca l'a murdarit pe guy ritchie (care nici macar nu e american)aiurea...filmul poarta evident amprenta englezului(replici ironice,atacuri verbale subtile,batai ,,gangsteriale''...)...sherlock da clasa filmelor din secolul XXI !! ah..si inca ceva...fiecare ,,vede'' filmul in felul sau dar chiar asa o exagerare...urat!!:))
Mirela pe 22 ianuarie 2010 15:06
Una dintre cele mai inteligente cronici de film pe care le-am citit in ultima vreme, fie ca esti de acord, fie ca nu. Trebuie sa spun asta doar pentru ca sunt prea multi pe aici de o grosolanie total nejustificata, care numai despre inteligenta domniilor lor nu vorbeste...
alex_il_fenomeno pe 25 noiembrie 2011 18:26
filmul a fost mult prea bun . si o cronica formidabila , de asemenea .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells