Micul Nicolas şi Sebbe obţin trofeele KINOdiseea!

1 Oct 2010
Micul Nicolas şi Sebbe obţin trofeele KINOdiseea!

Actorul Laurenţiu Bănescu a anunţat câştigătorii KINOdiseea 2010, alături de juriul secţiunii competitive a filmului pentru copii şi directorul artistic al festivalului, Benjamin Ribout. Evenimentul a avut loc imediat  după proiecţia Soul Boy (regia Tom Tykwer), la NCRR din cadrul Muzeului Ţăranului  Român.

Conform voturilor, publicul a decis ca anul acesta Premiul Publicului să fie acordat animaţiei daneze Mărul şi Viermele,  poveste în care mărul Torben, un personaj îngâmfat şi egoist, începe  o aventură plină de surprize ce îi va schimba atitudinea. Cel mai bun scenariu a fost acordat filmului Stella, în regia Sylviei Verheyde. Filmul prezintă povestea unei fetiţe în vârstă de 12 ani ce descoperă o altă lume în momentul în care începe  anul într-o nouă şcoală. Celebrul artist francez, Benjamin Biolay, joacă rolul tatălui pentru care primeşte în 2009 o nominalizare la Premiile Cesar pentru cea mai bună interpretare. Guillermo Campa a câştigat premiul "KINOdiseea” pentru cea mai bună interpretare într-un film pentru copii. Micul actor interpretează rolul principal în pelicula spaniolă Carlitos are şansa vieţii, în regia lui Jesus del Cerro. Marele Trofeu "KINOdiseea” 2010 pentru cel mai bun film pentru copii a fost acordat filmului   francez Micul Nicolas, în regia lui Laurent Tirard. Pelicula înfăţişează povestea unui băieţel ce se confruntă, în mod subiectiv, cu schimbările din viaţa lui.

Juriul a fost format din cinci copii cinefili cu experienţă în domeniul cinematografic. Vlad Vodă (Valuri, Lecţia de Box), preşedintele Juriului Filmului pentru Copii: "Suntem foarte norocoşi fiindcă ni s-a acordat şansa de a participa la acest festival. Am fost încântaţi de toate filmele şi ne-a fost foarte greu să alegem doar trei filme câştigatoare. Vă aşteptăm şi anul viitor la Kinodiseea!”.


 
Competiţia Filmului pentru adolescenţi - marii câştigători

Juriul Competiţiei Filmului pentru adolescenţi a decis că premiul pentru cea mai bună interpretare să fie acordată tuturor "Fetelor de Mall” din pelicula cu acelaşi nume, patru la număr, printre care şi Dagmara Krasowska. Drama surprinde un grup de adolescente ce îşi pierd timpul prin mall-uri, folosindu-şi farmecele pentru a-şi cumpăra haine şi bijuterii. Premiul Publicului a fost acordat producţiei maghiare Avioane de Hârtie. Regizorul Simon Szabo şi operatorul Albert Czomba au fost prezenţi la KINOdiseea pentru o perioadă limitată de timp. Cel dintâi a fost surprins, de asemenea, de către echipa KINOdiseea care i-a pregătit un tort imediat după finele proiecţiei de pe 28 septembrie, aniversarea lui urmând a două zi. Cel mai bun scenariu a fost oferit filmului italian Cosmonauta, o poveste ce se petrece în anii '60 în Italia, despre doi fraţi ce se maturizează conform ideologiei timpului. Marele Trofeu Kinodiseea pentru cel mai bun film pentru adolescenţi a fost câştigat de Sebbe, în regia debutantului Babak Najfi, câştigător al Ursului de Argint pentru cel mai bun debut în cadrul Berlinalei 2010. Sebbe, un adolescent terorizat de colegi şi supărat din cauza relaţiei sale cu  mama hotărăşte să se răzbune, amplasând dinamită în şcoală. Tudor Rapiteanu, Preşedinte Juriu Competiţie Film pentru adolescenţi: "Nu a fost deloc o alegere uşoară deoarece am fost surprinşi de filme. Sperăm ca şi ediţiile viitoare să fie cel puţin la fel de bune.”

Premiile secţiunii competitive au fost anunţate imediat după proiecţia filmului de închidere, Bran Nue Dae, considerat cel mai de succes film australian al anului.

Imagini

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells