« Înapoi la pagina festivalului

Mel Gibson nu se salvează cu The Beaver

de Gloria Sauciuc in 18 Mai 2011
Mel Gibson nu se salvează cu The Beaver

Al treilea lungmetraj regizat de Jodie Foster, The Beaver, a fost prezentat în afara competiţiei la Festivalul de Film de la Cannes, marţi, la Grand Théâtre Lumière, şi văzut de aproximativ 2000 de oameni (nu toate locurile au fost ocupate). Fiecare din cei 2000 de spectatori a mers, mai mult ca sigur, cu o doza de îngăduinţă faţă de această dramedie.

S-o recunoaştem, primele două filme regizate de Jodie Foster nu au adunat prea mulţi lăudători, iar - dacă te uiţi pe afişul de la The Beaver - ridici sprânceana văzându-l pe Gibson cu mâna băgată în partea posterioară a unei păpuşi de pluş sub formă de castor. Mai mult, The Beaver distribuie în rol principal o persona non grata astăzi la Hollywood, pentru violenţa domestică (faţă de prietena Oksana Grigorieva, cu care are o fiică, Lucia) şi remarci antisemite: Mel Gibson. Cu câteva ore înainte de prezentarea pe covorul roşu, Gibson a fost fotografiat fără tricou şi cu cureaua desfăcută la balconul hotelului Eden Roc din Cap d'Antibes.

Trei nume importante figurează pe posterul filmului The Beaver - Jodie Foster (în calitate de regizoare şi actriţă), Mel Gibson şi Jennifer Lawrence, nominalizată anul acesta la Oscar. Mai mult, Gibson are un rol greu, cel al unui bărbat cu personalitate bipolară, însă reuşeşte să atragă atenţia asupra sa prin interpretare. La conferinţa de presă de la Cannes au fost prezente doar Jodie Foster şi scenarista Kyle Killen. Mel Gibson a preferat să nu dea ochii cu jurnaliştii, dar a păşit pe covorul roşu marţi seară (foto în galeria acestui articol). Întrebată dacă filmul i-ar putea salva lui Mel Gibson imaginea şifonată, Foster a spus la Cannes că "realizarea de film te face să priveşti mai adânc în tine însuţi şi la oamenii din jurul tău şi la consecinţele a ceea ce ai făcut, ceea ce are o finalitate cathártică,  terapeutică". Foster ţine să sublinieze că Gibson "a fost gata să se arate în film trecând prin această luptă, ceva cu care a avut de-a face chiar el în viaţa reală".

Gibson joacă rolul directorului unei fabrici de jucării falimentare. Este depresiv. Nu mai poate comunica deloc cu familia lui, soţia îl părăseşte. La un moment dat încearcă să se sinucidă, dar o jucărie sub forma unui castor pare că i se adresează, şi din acel momet e de nedespărţit de Castor, putându-se exprima doar prin intermediul lui (cu un accent diferit, australian). Gibson portretizează fără cusur drama personajului său, se arată chiar foarte îndemânatic în mânuirea păpuşii, iar spectatorul poate fi surprins de idee - alter-ego-ul curajos al personajului transferat într-o păpuşă; dar filmul dovedeşte naivitate de suficiente ori încât spectatorul să plece cu acelaşi aer condescendent faţă de un film regizat de Foster, dar mai ales cu un Gibson repudiat în ţara lui în rol principal. Un exemplu de element care pur şi simplu dă prost în film este faptul că Domnul Castor devine un Chucky care atentează la viaţa personajului jucat de Gibson. Şi mai prost dă în film modul în care protagonistul scapă de păpuşă.

Pledoarie pentru Mel Gibson

Jodie Foster: "Nu pot scuza comportamentul lui Mel. Doar el poate da o explicaţie. Dar îl cunosc, mi-e prieten de mulţi ani, şi e poate cel mai iubit actor de la Hollywood. Pot petrece ore întregi cu el la telefon vorbind despre viaţă. Iar el este o persoană complexă, şi-i apreciez complexitatea şi cum se răsfrânge aceasta asupra muncii lui".

"A dorit să facă pasul acesta şi să meargă înăuntrul său, să se expună şi să vorbească despre un subiect pe care îl cunoaşte atât de bine, luptând, dorind să se transforme".

Referindu-se la faptul că Gibson portretizează un om vulnerabil, Foster îşi continuă pledoaria şi spune că ştie că Gibson este mândru de film şi că vrea ca oamenii să vadă acea latură a lui.

Ca o concluzie, The Beaver nu este filmul suficient de percutant ca să poată schimba opinia publică despre Mel Gibson. Rolul reconfirmă talentul lui Gibson, de care nimeni nu se îndoia în fond, dar nu reuşeşte să spele păcatele actorului, din cauza unei superficialităţi şi naivităţi ale scenariului şi regiei. Filmul se vrea autoironic, dar nu reuşeşte să fie atât de inteligent.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legiune pe 18 mai 2011 14:44
Din articol Gloria am inteles ca filmul este mai mult decat slab ... deci nu merita vazut?
Despre viata personala a Actorului Mel Gibson cui ii pasa, au fost alti actori mult mai controversati sa spunem asa, importanta este ca stie safaca roluri bune.
O intrebate:
Cine este opinia publica? cumva presa si organizatii feministe si de alte tipuri.
PS: sa fim seriosi cine se ia dupa toti "nebunii" faimosi ca sa isi modeleze stilul de viata.

wildinthecountry pe 18 mai 2011 16:14
merita vazut filmu
va zic eu
mel e un actor de geniu

Gebeleizis pe 18 mai 2011 16:18
Noi credem in Mel Gibson!
Sorin87 pe 18 mai 2011 18:12
Mel Gibson este veteran al filelor dar cu acesta nu prea i-a iesit
Bayard pe 18 mai 2011 20:13
Cui ii pasa de viata personala a lui Mel Gibson??? S-a dat in stamba, asta este.... dar despre atatia altii nu stim absolut nimic, poate in viata privata sunt ca in American Psycho :)..... ce treaba avem noi cu asta?? La noi ajung doar filmele lor si doar ele conteaza. Mi-a placut trailerul, mi-a placut si ideea.... eu abia astept filmul, poate mie o sa-mi placa partea in care se bate cu castorul....
xerses pe 18 mai 2011 20:57
Eu am intele ca Mel a facut un rol de exceptie in acest film, asa ca abia astept.
Legolas13 pe 19 mai 2011 08:19
Cinemagia se vrea a fi un site de filme si critici. Ce ar fi sa criticati filmul si nu actorul ? Lasand la o parte probleme lui PERSONALE, acesta a interpretat rolul minunat, iar daca nu existaua sa de multi carora sa le pese de viata lui personala, in loc de jocul actoricesc, ar fi putut fi nominalizat la un oscar pentru acest rol. Nu s-a temut niciodata sa isi asume riscuri profesionale, iar acest rol este inca unul bun pentru portofoliul lui. Invatati sa facet critici corecte, nu sa atrageti lumea in sali de cinema doar la filme cu efecte spectaculoase. Articolul asta imi amintest de cronica facuta de voi pentru Prince Of Persia. Toate site-urile specializate i-au dat nota 6/10, numai voi trageati de lume sa il vada deoarece are locatii minunata siefecte de nota 10. Fratilor, ori invatati cum se face o critica, ori lasati-va de meserie. Ca in tara asta pana si cei care erau candva traducatori, acum s-au facut critici.
alex_il_fenomeno pe 19 mai 2011 18:48
bun , nebun , eu unul de abia astept sa vad acest film !
Lucian pe 19 mai 2011 20:57
Imi pare rau de Mel , nu stiu de ce are imaginea asta proasta la Hollywood atata timp cat si-a demonstrat calitatile ca si actor si regizor atatia ani.
Este actorul meu preferat si nu inteleg complotul asta asupra lui.
Astept cu nerabdare sa mai vad un film regizat de el

doinarac pe 20 mai 2011 12:04
Parca ar fi singurul de la Hollywood , care intr-un fel este pe ecran si altfel in viata particulara? Majoritatea "au probleme" in particular.

Si atunci nu vad de ce ii aplica "un tratament" diferentiat lui Mel Gibson....
Poate ca e mai mult la mijloc si noi din partea asta a oceanului nu stiim.

Americanii sunt plini de "probleme de acceptare" : au avut la vremea respectiva si cu Charlie Chaplin , de alta natura , dar tot "probleme".
Nu zic ca e corect ce face in viata particulara Mel Gibson , dar "meseria" e una si viata privata e alta.
Si nu e politician , sa-i cautam "dosarul" sa vedem cat de curat este....

razsax pe 21 mai 2011 06:54
Intodeauna m-a dezgustat puritanismul american. Un artist trebuie apreciat pentru arta sa nu judecat pentru ce/cum se manifesta in viata personala. Linsajul media a ajuns o practica obijnuita si extrem de daunatoare. Daca un om a incalcat o norma legala, sa raspunda in fata legii , si nu sa plateasca cu cariera .
legiune pe 21 mai 2011 08:30
@razsax - aici treaba este confuza pana faci o declaratie contriversata de genul sunt un nazist.
Gebeleizis pe 22 mai 2011 14:15
@ razsax, bine zici.
lazar90 pe 14 august 2011 18:27
no, ciocu mic!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells