Joc de dame la Festivalul Anonimul

de Gloria Sauciuc în 7 Aug 2012
Joc de dame la Festivalul Anonimul

Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul a avut luni seară Gala deschiderii celei de-a IX-a ediţii, iar Campingul Delfinul din Sfântul Gheorghe, cu băncuţe din lemn aşezate direct pe nisip, a fost un spectacol cu "casa închisă" - toate locurile au fost ocupate. Localnici de toate vârstele, turişti, invitaţi ai festivalului, stele căzătoare, cântece tradiţionale ucrainene şi ţânţari (deja parţial sensibili la marca veterană în Deltă de spray împotriva insectelor) au fost elementele definitorii ale serii.

Pe parcursul zilei de luni au venit 600 de persoane, cu două vapoare Navrom, şi alte aproximativ 200 au fost aduse din Tulcea la Sfântul Gheorghe de cursa rapidă. Organizatorii preconizează o prezenţă de aproximativ 3500 de persoane la eveniment. Cel mai aglomerat an din istoria festivalului a fost - însă - 2008, când numai campingul a adăpostit 580 de corturi, un record până astăzi.

Un damen tango actoricesc

Helen Mirren a dat tonul festivalului, deschizând seria de proiecţii din acest an ca protagonistă a producţiei The Door, în regia lui István Szabó. Rolul ei este al unei menajere irascibile, care dă lecţii de viaţă şi emite judecăţi apropiate sofismelor. La final de festival, o altă doamnă a cinematografiei mondiale, Glenn Close, îşi va face partitura în Albert Nobbs. Actriţa a fost nominalizată la Oscar pentru interpretare. Un damen tango actoricesc, prin urmare, e cadrul în care se desfăşoara această ediție.

Rămânând la capitolul doamne, Irina Margareta Nistor şi-a dovedit încă o dată popularitatea, fiind primită pe scenă în aplauzele entuziaste ale spectatorilor. Miruna Berescu, Directoarea festivalului, a declarat că anul acesta vom avea parte de una dintre cele mai bune competiţii din câte a avut festivalul, iar Ludmila Cvikova, selectorul celor şapte lungmetraje din competiţia principală a făcut o invitație spectatorilor: să descopere cele şapte producţii, adevărat barometru "pentru ceea ce se întâmplă în cinematografia mondială a momentului". Primul film al competiţiei, La playa DC, e regizată de "viitorul Ken Loach", cum l-a numit Cvikova, columbianul Juan Andrés Arango Garcia.

Piersic Jr.: "Sunt independent. Şi... anonim"

Florin Piersic Jr. a prezentat şi anul acesta gala, motivându-şi a treia urcare pe scenă în calitate de gazdă a evenimentului cu replica, adresată directoarei festivalului, Miruna Berescu: "Înţeleg de ce mă chemaţi aici. Sunt independent. Şi... anonim. Toată viaţa".

Un alt moment foarte bun al actorului a fost la o ediţie anterioară - când "traducea" ceea ce spunea selecţionera cehă Ludmila Cvikova. Aceasta prezenta filmele, iar Piersic Jr. vorbea despre cu totul altceva, stârnind hohotele de râs ale audienţei.

The Door, fără miză

Celebra Helen Mirren oferă o interpretare bună în filmul lui István Szabó, notorietatea protagonistei şi jocul ei fiind singurele motive care justifică prezenţa acestui film în deschidere.

Filmul spune povestea Magdei, o scriitoare în căutarea afirmarii, şi a menajerei sale, ostila Emerence (Mirren), o persoană cunoscută şi respectată în cartier, dar misterioasă, care nu lasă pe nimeni să-i intre în casă. Ce are de ascuns? Scriitoare face o serie de prezumţii, şi chiar spectatorul e antrenat în supoziţii, cu atât mai mult cu cât - pe parcursul filmului - Emerence dezvăluie anumite momente ale trecutului ei traumatic. Dar odată ce uşa mereu închisă străinilor este deschisă, spectatorul se va simţi uşor înşelat. Dezvăluirea promisă la început nu are greutatea sugerată iniţial spectatorilor. Misterul legat de ce ascunde în casă Emerence este fragil. Deşi trecutul lui Emerence este dramatic, personajul nu ne trezeşte simpatia, sau ataşamentul. Întâmplările prin care ea a trecut nu reuşesc să depăşească linia particularului, lăsând filmul fără miza pe care proiectarea în universal a mesajului ar fi adus-o.

Regizorul probabil a simţit asta, aşa că a adus în cadru şi o căţeluşă rasa Golden Retriever, ce face tot felul de giumbuşlucuri, spre amuzamentul şi îmbunarea spectatorilor. Căţeluşa Viola e, practic, cel mai ataşant erou al filmului, adaptare a romanului omonim scris de Magda Szabo.

Seara de marţi, 7 august, va aduce comedia Despre oameni şi melci, a lui Tudor Giurgiu, iar Andi Vasluianu - protagonistul filmului, este prezent la Anonimul pentru a răspunde întrebărilor publicului. Primul calup din secţiunea de scurtmetraje s-a proiectat deja, cu două filme româneşti - Chefu', de Adrian Sitaru, şi Reuniune de familie, de Florina Dumitrache. Unei analize a tuturor scurtmetrajelor româneşti din competiţie îi vom dedica un material viitor.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 21 august 2012 12:48
mai incape indoiala ca a fost un adevarat succes ?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells