Enigmatica Diane Lane

de Ştefan Dobroiu în 23 Ian 2012
Enigmatica Diane Lane

A devenit cunoscută la doar 13 ani, când apărea alături de Laurence Olivier în A Little Romance, iar anul acesta a fost nominalizată la un Glob de Aur pentru rolul din mini-seria TV Cinema Verite. În prezent filmează la Man of Steel, unde o interpretează pe Martha Kent, mama adoptivă a lui Superman.

Puţine sunt cariere la Hollywood care să acopere genuri mai diverse decât cea a lui Diane Lane. Actriţa a făcut senzaţie şi în filme de televiziune şi pe marile ecrane, apărând în aproape orice, de la comedii la drame de familie. După ce Laurence Olivier a spus despre ea că este "noua Grace Kelly", iar revista Time a publicat un număr în care o eticheta (pe coperta!) drept unul dintre copiii minune ai Hollywood-ului, Lane a făcut treptat trecerea la roluri mature.

Devine un star după ce apare în The Outsiders şi Rumble Fish, ambele regizate de Francis Ford Coppola. Partenerii ei de ecran din cele două titluri vor deveni cunoscuţi în anii '80: Tom Cruise, Rob Lowe, Patrick Swayze, Mickey Rourke, Nicolas Cage şi Matt Dillon printre alţii.

Din păcate imediat apoi Lane face câteva alegeri proaste în ceea ce priveşte cariera şi a doua jumătate a deceniului 9 o petrece departe de marele ecran. Revine în atenţie în 1989, cu miniseria Lonesome Dove, care-i şi aduce o nominalizare la premiile Emmy. Filmul ei My New Gun este bine primit la Cannes, iar Richard Attenborough o distribuie într-un rol important în biopicul Chaplin, din 1992. În 1999 face impresie în A Walk On The Moon, alături de Viggo Mortensen.

Dă din nou lovitura în 2002, în Unfaithful, unde apare, în rol de soţie infidelă, alături de Richard Gere şi Olivier Martinez. Nu foarte bine primit de critică, filmul este lăudat pentru interpretarea sensibilă a lui Lane, iar actriţa primeşte nominalizări la mai multe premii importante, inclusiv Oscar.

Din această perioadă probabil cel mai iubit rol al ei este cel din Under the Tuscan Sun. O intrepretează pe Frances, o scriitoare din San Francisco, pornită să se redescopere "sub soarele Toscanei" după ce află că soţul o înşela. Una dintre cele mai sensibile drame ale ultimului deceniu, filmul lui Audrey Wells a fost bine primit şi de critică, dar şi de public.

În ultimii ani a apărut în Nopţi în Rodanthe, unde face din nou echipă, dar nu cu mare succes, cu Richard Gere, dar şi în filme de acţiune precum Jumper. Cel mai mare succes recent al ei este Secretariat, apărut în 2010, o dramă despre proprietara unei ferme al cărei cal de curse reuşeşte să câştige un trofeu important, deşi era considerat fără şanse.

Poate că în 2012 nu pregăteşte nimic, dar Diane Lane a fost distribuită într-unul din cele mai mari blockbustere din 2013. Este vorba de Man of Steel, o nouă apariţie a lui Superman, de această dată interpretat de Henry Cavill, pe marile ecrane, în regia lui Zack Snyder şi produs de Christopher Nolan. Te-ai putea aştepta ca rolurile lui Lane şi-al lui Kevin Costner, interpreţii cuplului Kent, părinţii adoptivi ai celui care va deveni unul dintre cei mai populari supereroi din toate timpurile, să fie de mică anvergură, dar ar trebui să afli că Man of Steel va explora modul cum îşi descoperă Superman puterile, deci relaţia cu părinţii săi pământeni va fi importantă pentru noua producţie.

Care este filmul tău preferat din cariera lui Diane Lane?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 23 ianuarie 2012 14:44
Frumoasa....
lauraaby pe 23 ianuarie 2012 16:54
imi place de ea ca stie actorie si e frumoasa avand in vedere la varsta ce o are merita pupici :-*
cosmin742000 pe 23 ianuarie 2012 17:48
O actrita talentata si inca foarte frumoasa pentru varsta ei....
xerses pe 23 ianuarie 2012 21:28
Secretariat ramane preferatul meu.
alex_il_fenomeno pe 27 ianuarie 2012 17:19
pacat ca nu prea mai apare anii acestia .
margott pe 29 aprilie 2012 14:56
O actrita draguta, carismatica, dar nu e genul care sa-ti ramana prea mult in minte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells