Cum s-a născut noul Batman

de Ştefan Dobroiu în 12 Iul 2012
Cum s-a născut noul Batman

Batman este fără îndoială personajul care a fascinat noua generaţie de fani ai supereroilor (poate se va schimba ceva cu noul Superman, produs de acelaşi Christopher Nolan), iar procesul din creaţie din spatele sumbrei prezenţe din centrul noii trilogii cu Batman ne-a făcut să explorăm resorturile de la baza realizării sale. Cu ajutorul celor de la Empire, care au stat de vorbă cu Christopher Nolan şi alţi membri importanţi ai echipei de producţie, iată mai jos detalii despre cum a luat naştere "cavalerul negru".

Sfârşitul mileniului nu a fost benefic pentru supereroul DC Comics, iar punctul de minim a fost atins cu Batman & Robin, care arunca personajul la nivelul multicolor al aventurilor sale comice din anii '60. Primul lucru bătut în cuie de Nolan a fost că Batman trebuie să redevină sumbru. "Ideea era să-l prezentăm din punctul de vedere al infractorilor", explică regizorul. "L-am asemănat pe Batman cu extraterestrul din primul Alien, în care doar îl zăreşti. Este înspăimântător, ameninţător şi nu se lasă văzut. De aceea le e frică de el".

Ca să aducă personajul în vremurile noastre, noua superputere a lui Batman a devenit banul. Compania lui nu este doar un mijloc prin care Bruce Wayne se menţine în vârful piramidei sociale din Gotham, ci şi un paravan ce-i permite supereroului să investească oricât în armament şi pregătire. Aceste două faţete ale personajului l-au atras pe Christian Bale să dea probă pentru rol: "Ceea ce-l face pe Batman interesant pentru mine este tocmai această personalitate multiplă pe care o arată lumii: nu Batman este masca, aceea e adevărata lui fire. Bruce Wayne este masca pe care o arată lumii", spune Bale.

O dată premisele trecute pe hârtie, s-a lucrat la imagine. La Batman Begins, Christian Bale a avut doar o jumătate de an pentru a se îngrăşa mai bine de 30 de kilograme, dat fiind că rolul său anterior a fost cel din Maşinistul, pentru care ajunsese la doar 55 de kilograme. S-a investit imens în costum, iar pentru Cavalerul negru acesta a fost modificat de mai multe ori. În film este şi o secvenţă în care Bruce se plânge de minima libertate de mişcare a costumului. Între versiunea din cel de-a doua parte a trilogiei şi finalul Cavalerul negru: Legenda renaşte, modificările sunt minime, spun specialiştii în costume din echipă, dar noi suntem siguri că au pregătit câteva surprize pentru fanii lui Batman.

Foarte important pentru film este oraşul Gotham, iar specialistul în scenografie Nathan Crowley a descris modul în care Gotham a evoluat de-a lungul celor trei producţii. La bază a fost oraşul New York, sau cel puţin zonele sale mai sumbre, şi o mulţime de timp a fost investit pentru a găsi locaţii atractive şi în acelaşi timp coerente pentru toate clădirile din scenariu. În Cavalerul negru "am renunţat la gotic. Toată lumea lucrează într-un oraş modern, în aceste clădiri inspirate de van der Rohe. Nu cred că există măcar un singur cerc în Cavalerul negru, numai pătrate şi linii drepte. Iată structura cu care trebuie să se lupte Jokerul", explică Crowley. Noi ne întrebăm cum vor funcţiona în Legenda renaşte, lansat pe 27 iulie, rătăcirile exotice ale lui Batman, pentru care s-au folosit locaţii exotice cum ar fi fortul Mehrangar din oraşul indian Jodhpur.

Ce va arăta cu siguranţă spectaculos în Legenda renaşte sunt fără îndoială vehiculele. Una dintre cele mai tari "faze" din trailerul oficial al filmului este aceea în care se dovedeşte că "maşina" lui Batman nu este de fapt o maşină şi că-şi poate lua de fapt zborul printre clădirile din Gotham. Noi credem în continuare că Batpodul este în continuare una dintre cele mai curajoase şi spectaculoase apariţii pe două roţi văzute vreodată pe marele ecran şi, dacă-ţi spunem că vehiculul este complet manevrabil şi utilizabil pe şosea o să te facă să înţelegi ce muncă extraordinară de inginerie se află în spatele filmelor lui Christopher Nolan.

Vom vedea pe 27 iulie dacă Legenda renaşte se ridică la nivelul lui Cavalerul negru. Până atunci să-ţi reamintim despre ce e vorba în finalul trilogiei. Iată mai jos sinopsisul oficial:

"Au trecut opt ani de când Batman a dispărut în noapte, transformat, într-o clipă, din erou într-un fugar urmărit de toată lumea. Asumându-şi vina pentru moartea procurorului Harvey Dent, Cavalerul negru a sacrificat totul pentru ceea ce el şi poliţistul Gordon sperau să fie binele comun. Pentru o vreme minciuna a funcţionat, iar activităţile ilegale din Gotham au fost spulberate cu ajutorul Legii Dent împotriva infracţionalităţii. Dar totul se va schimba o dată cu sosirea unei viclene femei pisică ale cărei planuri misterioase nu le cunoaşte nimeni. Mai periculos, totuşi, este Bane, un terorist mascat: ceea ce el pregăteşte pentru Gotham îl va rechema pe Bruce din exilul său auto-impus. Dar chiar şi când îşi va pune din nou costumul, sunt şanse ca Batman să nu fie în stare să-i ţină piept lui Bane..."

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Shellshock pe 12 iulie 2012 11:35
Eu nu inteleg de ce spuneti 27 Iulie cand avanpremiera va fi si in romania in Imax pe data de 20 Iulie.
aavramescu23 pe 12 iulie 2012 12:14
Si eu stiu tot de 27 iulie. In America e premira pe 20 iulie, la noi e pe 27, o saptamana ma tarziu. E filmul care-l astept cu nerbdare. Numai Avengers l-am asteptat. Acum dupa ultimul batman o sa astept cu nerbdare Hobbit
cristi23 pe 12 iulie 2012 15:18
cel mai tare film al anului.......sper sa doboare toate recordurile...cat priveste costumul si alte detalii din lumea lui batman,costumul din batman begins mi s-a parut mai grozav+ Bale si batman pareau mai solizi....
toti cei care lucreaza la filmele batman sunt specialisti...nu e de mirare ca din ideile lor ies adevarate bijuterii pe 2 sau 4 roti

candoi pe 12 iulie 2012 15:21
Salut ! Stie careva daca in Bucuresti, la Samsung IMAX, filmul va rula cu cele peste 60 de minute de imagini filmate cu camere IMAX in formatul IMAX (format ratio 1.44:1), sau va rula tot filmul in format ratio 2.35:1 ?
candoi pe 12 iulie 2012 16:38
Intrebarea mea nu e idioata. Din cate citisem, filmul va fi prezentat in format IMAX in, doar, 102 IMAX-uri din SUA si Canada, din aceasta cauza intreb, pentru ca si eu, ca, probabil, majoritatea, vreau sa-l vad in format IMAX.
Shellshock pe 12 iulie 2012 16:18
si pe imdb scrie ca apare pe 20 iulie in romania...sunt sigur ca la Imax ca si alte filme o sa fie avanpremiera pe data de 20 iulie
nsag pe 13 iulie 2012 12:07
Cum s-a născut noul Batman ??? pai vedeti voi cand mami si tati se intalnesc si se plac ...................atunci mami trebuie sa se duca la spital si va trebui ...... asa sa nascut batman !! GATA CU INTREBARILE CINEMAGIA wtf :) !
alex_il_fenomeno pe 31 iulie 2012 12:08
se spune ca este cel mai tare din serie ... sa vedem !
Rippa pe 8 martie 2014 17:54
doar cu Cristian...asta da Batman!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells