Cele mai tari parodii!

de Ştefan Dobroiu în 4 Apr 2011
Cele mai tari parodii!

Este logic să ne amuze atunci când se face haz de alţii, mai ales când hazul este inteligent! Vineri se lansează pe ecrane Măria Ta/Your Highness, o revizitare în cheie comică a basmelor cinematografice cu prinţi, prinţese şi vrăjitori malefici, iar această premieră ne dă ocazia să explorăm câteva dintre cele mai bune parodii ale tuturor timpurilor.

Parodia există de mii de ani, însuşi Aristotel, în Poetica lui, pomenind de Hegemon din Thasos, unul din inventatorii acesteia. Hegemon obişnuia să schimbe ordinea cuvintelor din poeme celebre, reuşind să transforme sublimul în ridicol.

Nici parodia cinematografică nu este prea tânără: primul film al genului îi aparţine popularului Stan Laurel (alături de Oliver Hardy, a format celebrul cuplu comic mai cunoscut în România sub denumirea "Stan şi Bran"), care în 1922 parodia în Mud and Sand filmul Blood and Sand, cu Rudolph Valentino, probabil cel mai cunoscut star al epocii filmului mut. Stan Laurel şi-a mai încercat talentul parodic şi în Dr. Pyckle and Mr. Pryde (trimitere evidentă la Dr. Jekyll and Mr. Hyde, filmul apărut în 1920 cu John Barrymore în rolul principal).

În anii '40 a venit rândul lui Charlie Chaplin. Dictatorul/The Great Dictator aruncă săgeţi parodice în nazismul german, comentând satiric filmele de propagandă atât de iubite de Hitler. A fost unul din primele semnale de alarmă americane cu privire la pericolul tot mai mare al puterii naziste, precedat de scurtmetrajul You Nazty Spy! al trio-ului comic The Three Stooges.

Dar să vedem cum şi-a făcut loc parodia în ultima jumătate de secol...

Mel Brooks
Probabil că cel mai cunoscut regizor al genului este Mel Brooks. Regizorul de 84 de ani nu numai că a semnat câteva dintre cele mai cunoscute comedii ale tuturor timpurilor, dar câteva dintre cele mai importante dintre acestea au fost parodii.

Blazing Saddles a apărut în 1974 şi reprezintă unul dintre cele mai importante succese financiare din cariera regizorului şi scenaristului Mel Brooks. Nominalizat la trei premii Oscar, a fost inclus de Institutul American de Film pe lista celor mai bune comedii ale ultimilor 100 de ani, pe un onorant loc şase. Parodia se "ia" de lungă suită de westernuri atât de apreciate în epocă, printre cele mai vizate aflându-se High Noon, cu Gary Cooper pe afiş. Personajul principal feminin, Lili von Shtupp o vizează direct pe Marlene Dietrich şi rolul ei Frenchie din Destry Rides Again, în timp ce cântecul "I'm Tired" parodiază "Falling in Love Again (Can't Help It)", scris de Friedrich Hollaender pentru filmul de referinţă al lui Dietrich, Îngerul albastru.

Tot în 1974, Brooks parodiază genul horror cu Young Frankenstein, o altă comedie celebră, inclusă de Institutul American de Film în topul său, dar de această dată "de-abia" pe locul 13. Cu Gene Wilder în rolul principal, parodia se amuză pe seama unei lungi serii de filme cu celebrul personaj al lui Mary Shelley produse între anii '30 şi '50.

Dar să lăsăm horrorul şi să ne ocupăm de SF: Spaceballs apare în 1987 şi parodiază producţiile SF ale epocii, în special trilogia Star Wars, dar şi serialul Star Trek sau filmele Alien. Poate că n-a fost foarte bine primit de critică, dar a devenit un mega-succes financiar o dată cu lansarea pe casetă video, fiind unul dintre cele mai populare filme ale genului din toate timpurile.

Anii '80-'90
Sfârşitul secolului va fi dominat de un trio de scenarişti şi comici format din Jim Abrahams, David Zucker şi fratele său Jerry Zucker. Fără a intra în istoria lor, să le amintim doar câteva dintre cele mai cunoscute filme: Airplane! a apărut în 1980 şi a dat startul unei serii de comedii pline de momente absurde.

Din maşina de scris a celor trei (cunoscuţi şi sub numele de ZAZ) a mai ieşit în 1988 şi detectivul Frank Drebin, interpretat de Leslie Nielsen şi protagonist în cele trei filme The Naked Gun/Un poliţist cu explozie întârziată. Imensa popularitate a primului film va duce la apariţia a două continuări, în 1991 şi 1994.

Jim Abrahams este răspunzător şi pentru cele două Hot Shots!/Formidabilul, care parodiază producţii precum Top Gun, dar şi Rocky sau Superman, şi ni-l prezintă pe Charlie Sheen în probabil cel mai popular rol al său până la serialul Two and a Half Men.

Ultimul deceniu
A fost dominat de seria Scary Movie, ale cărei patru părţi extrem de populare parodiază horror-urile cu adolescenţi urmăriţi de ucigaşi în serie, atât de gustate în anii '80 şi '90. Pe lângă că a strâns aproape un miliard de dolari din proiecţiile în lumea întreagă, seria a transformat-o pe Anna Faris într-una din cele mai apreciate actriţe de comedie din ultimul deceniu. De un an încoace se tot aud zvonuri că ar trebui să apară un Scary Movie 5, dar deocamdată acestea nu sunt confirmate.

După ce vaca de muls Scary Movie n-a mai fost interesantă, anumiţi oameni din echipa cunoscutei serii au venit cu o serie de rateuri precum Not Another Teen Movie, Date Movie, Epic Movie, Meet the Spartans sau Disaster Movie, filme fără succes care anunţă un viitor sumbru al parodiei.

Cea mai recentă încercare în domeniu este Vampire Suck, o săgeată ţintită către Twilight şi extrem de popularele filme cu vampiri şi vârcolaci.

Care ţi se pare cea mai bună parodie a tuturor timpurilor?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
laurentzyiu pe 5 aprilie 2011 10:03
De departe cea mai tare parodie mi se pare filmul fratilor Wayans: "Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood". Pe langa fazele extrem de tari care parodiaza filme celebre, filmul parodiaza ceva mult mai important si anume stilul de viata al negrilor din USA.
voltainstel pe 5 aprilie 2011 10:17
Daca mi-e permis, votez doua (categorii ad-hoc):
1. parodie sumbra: Dictatorul
2. parodie vesela: Formidabilul
Cu stima pentru a 7-a arta si pentru iubitorii ei, Doru

AlexOneX pe 5 aprilie 2011 10:36
Formidabilul parodiaza Superman ? No shit! De unde pana unde? In afara de suvita de par de pe fruntea lui Sheen alte elemene mai sunt? Ziarist de carton. Poate parodiaza Top Gun , Rambo , Terminator si Rocky.
jucarie_misto pe 5 aprilie 2011 10:36
Ba voi sunteti normali? Not Another Teen Movie ESTE cea mai buna parodie!!!!!!!! L-am vazut de zeci de ori! Terminam orice petrecere si majorat cu filmul asta! stateam 10-15 indivizi, la 4-5 dimineata si ne uitam la filmul asta si ne crapam de ras! E foarte funny filmul!! E filmul care l-a facut faimos pe Chris Evans. Marilyn Manson a facut cover la Tainted Love pentru acest film!!! E rusinos ceea ce scrieti sus!!! Ma mir cum de n-ati dat-o in bara cu Leslie Nielsen, dar macar v-ati revenit nebagandu-l in seama pe "Robin Hood: Batbati in izmene" (mare greseala ca nu l-ati inclus) ofofof!
paul2011 pe 5 aprilie 2011 11:15
Filmele cu Leslie Nielsen The Naked Gun sunt cele mai tari :))))))=)))))))))).RIP LESLIE NIELSEN !!!. Un om fenomenal . Fara el nu o sa mai vedem cine stie ce parodii :(.Si in rest alea 2 Hot Shots cu Charlie Sheen mi-au mai placut :D.
enemy_fanta pe 5 aprilie 2011 11:36
barbati in izmene... cum sa nu includeti asta in "topul" vostru? avand in vedere ca tot de mel broks e "facut".. la fel ca si "Dracula, un mort iubaret"
Adi pe 5 aprilie 2011 11:55
- Mel Brooks s-a nascut pe 28 iunie 1926 = 84 de ani.
- Scary Movie 4 a aparut in 2006
- nu ai inclus Robin Hood: Men in Tights, Don't Be a Menace.. si ai marginalizat Not Another Teen Movie.

tmirceac pe 5 aprilie 2011 12:28
"De un an încoace se tot aud zvonuri că ar trebui să apară un Scary Movie 4"
scary movie 4 a aparut in 2006, deci da, mai este de asteptat

OMG pe 5 aprilie 2011 12:31
De ce sunt scrise articolele astea? Pentru ca sa venim noi, cititorii, si sa le punme la punct? Cinemagia... watch it out... sau ne vei pierde. Si n-o sa mai aiba cine sa faca revizuirile la articole... Mare greseala cu Robin Hood, si da... Scary Movie o sa apara probabil la anul... dar partea a cincea :)
AquaGreen pe 5 aprilie 2011 12:59
@AlexOneX...
Nu mai stiu daca e in primul sau al doilea, dar e faza cand o ia pe gagica creata si zboara impreuna, el imbracat in costum de superman dar cu un T pe piept in loc de S. Cand i se aseaza porumbelul pe deget si apoi asta scutura mana pentru ca nu mai vrea porumbelul sa zboare... Iti amintesti acum???
Probabil tu ai vazut varianta de la Pro TV, aia taiata la maxim ca sa faca loc la reclame multe! :))

patry16 pe 5 aprilie 2011 14:05
Categoric Hot Shots! (ambele) precum si Scary Movie 3

Nu ati inclus Robin Hood - men in tights....o alta parodie super

CosminHorrorMaster pe 5 aprilie 2011 14:12
Cea mai buna parodie?? Normal ca Naked Gun.
sarge pe 5 aprilie 2011 14:30
Dracula, dead and lovin it ; Robin Hood, Men in tights;
G.P. pe 5 aprilie 2011 14:30
IMI DAU SEAMA CA PE AICI REGASESC APROAPE NUMAI CRITICI SAVUROASE DAR CARE MA FAC SI PE MINE SA IMI DAU SEAMA CA SI CITITORII ARTICOLULUI MAI GRESESC CU "ASERTIUNILE" LOR. autorul articolului nu a vorbit niciodata de un Scary Movie 4 ci de Scary Movie 5. Inainte sa ne grabim sa-i "punem la punct" pe unii, cititi cu mare atentie si articolul, nu de alta dar riscati sa deveniti si voi penibili nu numai autorii stangaci.
mgf2768 pe 5 aprilie 2011 15:31
@AlexOneX
Uite aici, http://www.youtube.com/watch?v=OrVa56AArlE&feature=related cine-i in costum rosu-albastru cu un T mare pe piept si zboara? Ai trei incercari: Charlie Sheen, Charlie Sheen sau Charlie Sheen. Pe cine-l parodiaza acolo, cred ca pe Batman. Nu zau...

endimion2k pe 5 aprilie 2011 15:38
spy hard cu leslie nielsen
south central LA
sccary movie 1

quintul pe 5 aprilie 2011 16:09
foarte simpatica mi s-a parut si aia care parodia filmele cu mafioti - godfather -daca o mai tineti minte Mafia parca se chema filmul aparut prin1998 si era cu blonda din al bundy(Christina Applegate)
Liviu- pe 5 aprilie 2011 16:19
E bine ca sunt mentionate toate ineptiile de X Movie... si da, Not Another Teen Movie e tot printre ele, dar nici urma de Shaun of the dead si Hot Fuzz, doua dintre parodiile mai inteligente, nu care te tampesc... si exista dovezi in sensul asta (unele comentarii de la acest articol, dar in mare cam de la orice articol).
Liviu- pe 5 aprilie 2011 16:24
"Dar să vedem cum şi-a făcut loc parodia ultimei jumătăţi de deceniu..."

Cred ca se dorea a fi ultima jumatate de secol :D

Si revin cu Monty Pyton, dintre care Life of Brian si Holy Grail mi se par mai bune decat cele ale lui Mel Brooks.

gabi74 pe 5 aprilie 2011 16:44
de departe cea mai tare parodie este TOP SECRET .de aici s-au inspirat toate celelalte.
legolas05 pe 5 aprilie 2011 17:17
Naked Gun mia placut...in rest nu prea
ovi pe 5 aprilie 2011 18:25
CLAR! TOP SECRET A FOST CEA MAI SPUMOASA PARODIE LA VREMEA EI...RECOMAND TUTUROR CELOR CE NU AU VAZUT-O, SA O CAUTE,MERITA!
eu33ue33 pe 5 aprilie 2011 18:29
sa nu uitam si de reposedata cu leslie nielsen sau spy hard
cele mai bune scary movie formidabilul 2 si inca un film despre adolescenti

Vorador pe 5 aprilie 2011 19:02
Mi-au placut Naked Gun,Formidabilul si Scary Movie
Iamsaved pe 5 aprilie 2011 20:37
Mie nu prea imi plac parodiile,nu le vad sensul.
Yahoo Klan pe 5 aprilie 2011 20:37
Cine e fraierica asta de scrie porcarii deastea?????????
Radu1711 pe 5 aprilie 2011 21:19
dintotdeauna mi-au placut parodiile, Scary Movie este preferatul meu
Cristache pe 5 aprilie 2011 22:02
se pare ca nu a vazut nimeni History of the World ?????

il recomand tuturor ,poate cel mai bun film al lui Mel Brooks

Fane Babanu pe 5 aprilie 2011 22:03
Dictatorul...aia da prodie, și... Limonade Joe al cehilor, și... multe altele pe care ori nu mi le amintesc, ori... habar n-am despre ele. E cinstit? Nu????
ana pe 5 aprilie 2011 22:31
Da' "Murder by death" ce avea de nu a intrat in "top"?
George Ilica pe 5 aprilie 2011 23:51
Cea mai tare parodie dupa parerea mea este Tropic Thunder.
Solis pe 6 aprilie 2011 00:02
Postati si voi noul trailer din Green Lantern ca e super.
-Wizz- pe 6 aprilie 2011 09:37
Scary Movie cea mai buna parodie !
Ar mai fi si Vampire Sucks ..
Si Dezastre Si Alte Intamplari ..

shalupa pe 6 aprilie 2011 09:58
hot shots e foarte tare, dar mi-a placut shi meet the spartans :) . Filmele cu Leslie sunt la fel de amuzante
alex_il_fenomeno pe 6 aprilie 2011 11:15
filmele "Naked Gun" sunt fabuloase , practic mori de ras la ele ! Altul ar mai fi "Scary Movie 3" , in opinia mea filmul cel mai comic !
Tibster pe 6 aprilie 2011 12:21
History of the World, TOP SECRET, apoi restul
Mona pe 6 aprilie 2011 13:11
Si Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
(1964) are momente parodice.

yonutz pe 6 aprilie 2011 16:26
Articol extrem de prost, nu numai ca ai uitat sa precizezi extrem de multe parodii (Dracula: Dead and Loving It, Spy Hard, 2001: A Space Travesty, Spaceballs, Thumb Wars, History of the World I, Johnny English, seria Austin Powers, Shaun of the Dead, Hot Fuzz, Young Frankenstein, Princess Bride, Robin Hood: Men in Tights, This Is Spinal Tap, The Silence of the Hams, Loaded Weapon 1, High School High, Undercover Brother, Walk Hard: The Dewey Cox Story, The Comebacks, Extreme Movie, Dance Flick, Superhero Movie, Stan Helsing) dar ai si spus ca Not Another Teen Movie si Date Movie sunt niste rateuri(WRONG!!!). Plus ca Vampires Suck nu ar trebui considerat film... (pana si Twilight pare a fi un film mai bun), si ar fi trebuit sa il pui in seria de rateuri...
Rodica pe 6 aprilie 2011 20:20
Intr-adevar tb mentionat si Robin Hood barbati in izmene care este o parodie excelenta. Mel Brooks si Leslie Nielsen sun cei mai buni la asa ceva. Ceilalti sunt si altii!. Nu stiu de ce majoritatea celor care isi dau cu parerea simt nevoia sa insire tot ce au vazut ei vreodata indiferent daca a fost bun sau nu. Multi dintre cei de aici nici nu au citit bine articolul dar critica. Nu zic ca este perfect dar titlul lui este Cele mai tari parodii! nu orice parodie care a placut unor pusti la pubertate se poate considera excelenta.Pana la urma este doar un articol fiecare e liber sa aprecieze ce vrea
Observer pe 6 aprilie 2011 20:54
Cele mai tari parodii mi se par, de departe, cele ale seriei "Naked Gun". La vremea aia ne tavaleam pe jos de ras, la propriu. In aceeasi perioada a aparut o alta parodie foarte tare, care n-a fost mentionata, "Top Secret", care merita vazuta.
Observer pe 6 aprilie 2011 20:57
History of the World a lui Mel Brooks de asemenea nu trebuie ratata.
spartacus pe 6 aprilie 2011 21:04
Salve, oameni buni ! Personal, cred ca cele mai reusite parodii sunt - Istoria lumii (Mel Brooks' History of the World: Part 1, 1981 - a fost si prima parodie vazuta, am ras cu lacrimi), apoi urmeaza seria Naked Gun si seria Hot Shot, Loaded Weapon (1993). Apoi vin restul...
kirtitzi pe 6 aprilie 2011 23:57
SILENCE OF THE HAMS este cel mai bun film...parodie la silence of the lambs....dar e cel mai bun film...comedie...parodie..
aaaaaaaa
top secret....val kilmer rooooolz

radu pe 8 aprilie 2011 14:33
@Liviu, dupa parerea mea, Hot fuzz este o comedie englezeasca buna, si nu parodie.
Comedii bune, mai ales cele britanice, sunt, lava Domnului, destule in ultimul timp.
Parodii, intr-adevar, mai slabut.
Seriile Airplane, Naked Gun si Hot Shots, intr-adevar, printre cele mai reusite.

Despre articol, atata timp cat provoaca atatea discutii, numai de bine. Chiar daca este unul perfectibil :)

Gabriel pe 10 aprilie 2011 12:15
Mda..se pare ca unii comenteaza chiar fara sa citeasca...omul a scris acolo ''ultima jumatate de secol'' ,dar fiind spiritul romanesc critic in floare la noi,deabia ai asteptat Liviule,caci la tine fac trimitere sa-i bagi repede sula in coaste omului...asa suntem noi romanii..ne-am nascut perfecti..:)Referitor la parodii,Mel Brooks ramane titanul genului.
reivan pe 10 septembrie 2011 17:12
mi se pare destul de ok:))
cea mai buna pardoie cerd ca e "silance of the hams" facut dupa "silance of the lambs"

mongolarix pe 14 septembrie 2011 19:15
The great dictator
Austin Powers
Not Another Teen Movie (se pare ca nu orice ziarist coclit il intelege filmul reuseste sa isi pastreze o linie proprie extrem de amuzanta chiar daca parodiaza peste 10 filme)

darayawaus pe 17 septembrie 2011 14:45
Desi de multe ori nu sunt de acord cu autorul acestui articol, acum ii dau dreptate. Daca imi aduc bine aminte, cateva din parodiile reusite, dar si unele rateuri ale genului au fost mentionate si de subsemnatul pe pagina dedicata filmului Airplane!. Asa ca, inainte de a da cu pietre, reflectati la faptul ca mai sunt si altii (probabil putini, din pacate), care impartasesc parerea lui Stefan referitor la valoarea unor filme.
margott pe 30 octombrie 2011 22:37
Scary Movie, Hot Shots, Naked Gun si cam atat. Cel putin, din toate parodiile pe care le-am vazut eu. Nu prea ma pasioneaza genul.
margott pe 24 aprilie 2012 17:23
Si apropo, exceptand seria Scary Movie, toate celelalte filme-parodii care poarta in titlu "movie" sunt niste porcarioare.
dadada333 pe 8 februarie 2013 16:46
Scarie Movie 1/2/3/4/5
Aceasta serie de filme au fost atat de amuzante datorita regizorilor care au vazut cum adoescentii sunt mai interesati de horror decat de comedie astfel au reusit un succes cu parodiile din Scarie Movie 1/2/3/4/5 bazate pe cee mai cunoscute si apreciate filme horror
M-a surprins cel mai tare cand au parodiat Scream , The Grudge!!!! si Saw!!! filme horror foarte bune

dannnnn pe 1 februarie 2014 15:40
Fatal instinct 1993:)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells