6 filme fantasy de văzut în 2013

de Ştefan Dobroiu în 23 Ian 2013
6 filme fantasy de văzut în 2013

De când imaginile generate pe calculator au dovedit că numai imaginaţia este limita genului fantasy, tot mai multe producţii inspirate de poveşti, basme sau romane au început să-şi facă apariţia pe marile ecrane. Sunt de mult trecute zilele când ne uitam fascinaţi la filme precum Poveste fără sfârşit, în care dragonul alb Falkor era făcut să se mişte cu ajutorul scripeţilor. Acum este vremea balaurilor, a dragonilor şi-a fiinţelor supranaturale realizate în întregime pe calculator, cu ajutorul celor mai noi tehnologii disponibile. În cinstea lor, am ales şase filme fantasy aşteptate anul acesta pe marile noastre ecrane.

The Hobbit: The Desolation of Smaug
Dintre titlurile fantasy programate în 2013 pentru o premieră în România, probabil că The Hobbit: The Desolation of Smaug, aşteptat în luna decembrie, este cel mai aşteptat. În centrul atenţiei (şi la sfârşitul titlului) tronează dragonul Smaug, motivul pentru care piticii au pierdut oraşul lor de baştină, pe care încearcă acum să-l recupereze cu ajutorul micului Bilbo (Martin Freeman). Interesant este că pentru "interpretarea" lui Smaug a fost folosită tehnica motion capture şi talentul actorului britanic Benedict Cumberbatch (o să-l vezi în rolul negativ din noul film Star Trek, Into Darkness). Recunoaştem că dintre toate aventurile care ne aşteaptă în acest sequel cel mai mult ne interesează ce va descoperi Gandalf în Dol Guldur. Oare să avem parte de o periculoasă întâlnire cu maleficul Sauron?

Hansel şi Gretel: Vânătorii de vrăjitoare
Este prima întâlnire de anul acesta cu fiinţe supranaturale. Amânată aproape un an, aventura unor Hansel şi Gretel ajunşi la maturitate şi interpretaţi de Jeremy Renner, noul Jason Bourne, şi Gemma Arterton, are loc la 15 ani de la traumatizanta lor experienţă din căsuţa de turtă dulce. Atunci cei doi fraţi au jurat răzbunare clanului vrăjitoarelor, iar acum sunt hotărâţi să nu mai lase nici măcar una în viaţă. Cea mai mare duşmancă a lor devine Muriel (Famke Janssen), o fiinţă supranaturală ce se pregăteşte să omoare o mulţime de copii de Luna Roşie. Oare faptele ei îi vor face pe Hansel şi Gretel să descopere misterul experienţelor lor din căsuţa de turtă dulce?

The Seventh Son
Cei de la Empire spun că nu sunt prea multe asemănările dintre ecranizare şi cărţile scrise de Joseph Delaney, dar numai fanii lor se pot supăra din acest motiv. The Seventh Son se prezintă ca un fantasy clasic, cu vrăjitori şi vrăjitoare apărând adesea prin cadru şi întreg firul narativ bazat pe o superstiţie saxonă, care prevesteşte că al şaptelea fiu al unui al şaptelea fiu va fi dăruit cu puteri ieşite din comun. Faptul că în rolul negativ, cel al Mamei Malkin, o vrăjitoare ce a evadat din temniţa ei şi se va folosi de următoarea lună plină pentru a subjuga lumea întreagă, o putem vedea pe Julianne Moore (foto) nu poate decât să crească aşteptările. În rolul celui de-al şaptelea fiu o să-l vezi pe Ben Barnes (prinţul Caspian, adică, din seria Narnia), iar în cel al maestrului său pe Jeff Bridges. De precizat că regizor este Sergey Bodrov, reciclat de Hollywood după ce a impresionat cu epopeea sa Mongol.

Jack the Giant Slayer
Cine ştie, poate că un guru al Hollywood-ului a citit în globul său de cristal că 2012 nu e un an bun pentru genul fantasy, pentru ca şi acest film al lui Bryan Singer a fost amânat mai bine de o jumătate de an pentru o premieră în luna martie. La bază este, după cum poate ştii deja, Jack şi vrejul de fasole, doar că esenţa poveştii a fost modificată pentru ca oamenii să poată lupta spectaculos (filmul e 3D) împotriva giganţilor. Totul porneşte de la dispariţia unei prinţese: aceasta a fost purtată în regatul din nori al uriaşilor de un vrej de fasole, iar Jack (Nicholas Hoult, de văzut şi în Worm Bodies), un băiat din popor, va porni în căutarea ei.

Grozavul şi puternicul Oz
Nu mai e mult până la premiera acestui film regizat de Sam Raimi (prima trilogie Spider-Man), cu James Franco în rolul titular. Premisa ni se pare foarte interesantă: Oscar este un magician de circ al cărui balon ajunge, din cauza unei furtuni, în magicul regat Oz. Toţi locuitorii speră că Oscar este invincibilul vrăjitor a cărui venire a fost prevestită din vechime, iar eroul va trebui să-i convingă pe toţi că dispune de puteri ieşite din comun. Cu Mila Kunis, Rachel Weisz şi Michelle Williams în rolurile celor mai puternice trei vrăjitoare din Oz, filmul nu duce lipsă de pedigree, iar trailerele avertizează că premiera din 8 martie ar putea fi la fel de colorată ca Alice în ţara Minunilor, cele două producţii având în spate aceleaşi echipe de efecte speciale.

Percy Jackson: Sea of Monsters
Logan Lerman se întoarce în rolul lui Percy, fiul lui Poseidon care trebuie să facă faţă, în lumea de azi şi dotat cu puteri ieşite din comun, unor noi provocări. Ei bine, Percy va pleca, nici mai mult, nici mai puţin, în căutarea unui obiect legendar din mitologia greacă şi anume Lâna de Aur. Nouă nu prea ne-a plăcut prima parte şi chiar ne-am mirat că s-a decis realizarea unei continuări, dar nu putem decât să sperăm că producătorii au avut ce învăţa din greşeli şi că sequelul compensează bugetul mai mic cu un scenariu mai inspirat.

Care crezi că este cel mai aşteptat fantasy al lui 2013?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
monicarusu25 pe 23 ianuarie 2013 10:13
mi-ar placea sa vad Hansel si Gretel. am citit cartea lui Grimm si mi-a placut foarte mult.
alex_il_fenomeno pe 23 ianuarie 2013 11:50
Sunt foarte multe tentante, dar de departe cel mai cel cred ca va fi The Hobbit 2.
iiii pe 23 ianuarie 2013 13:16
uite cosmine, cum ziceam pe forum la ultimul meu post, fix despre asta vorbeam.
vanhelsing_ro pe 23 ianuarie 2013 18:52
buna seara dragi cinemaniaci fara dar si poate cel mai asteptat film fantasy al acestui an este THE HOBBIT2:DESOLATION OF SMAUG
Chelbos pe 23 ianuarie 2013 11:55
fantasy e o categorie de filme la care ma uit cu placere. sper sa fie bune toate.
Bayard pe 23 ianuarie 2013 12:29
Hansel & Gretel, si Jack the Giant Slayer au fost amanate un an... ce ne spune asta? :) The Seventh Son suna cam slabut, iar Percy Jackson e de fapt un Clash of the Titans pentru copii... In concluzie, eu am asteptari mari doar pentru The Hobbit si pentru Oz, dar o sa ma uit la toate ca pana la urma fantasyurile sunt in general cam rare.
MikkaelWolfganger pe 23 ianuarie 2013 12:52
Subscriu!!
MikkaelWolfganger pe 23 ianuarie 2013 13:02
Nu inteleg ce e cu astia de la Hollywood.Chiar vor sa distruga toate basmele copilariei mele?Chiar nu pot sa lase povestile asa cum sunt?Nu inteleg de ce toate povestile trebuie transpuse intr-o maniera matura si violenta.Eu vreau ca Hansel si Gretel sau Jack sa ramana asa cum sunt, nu sa imi apara ca niste ucigasi sadici de carcalici imaginari.
In fine, din toata lista de mai sus doar The Hobbit(sunt fan) si Oz merita atentia si banii mei de bilet.

Bayard pe 23 ianuarie 2013 13:51
Basmele initiale chiar erau foarte dure, intunecate... pe mine nu ma deranjeaza neaparat ca le fac asa ci ca le transforma in niste prostii. Scenarii ridicole, actori slabi... uite ce-a iesit din scufita rosie :))
Bayard pe 24 ianuarie 2013 16:43
Da, insa nu a pretins nimeni ca Schwarzenegger sau Sandler sunt oameni de Oscar. Si oricum, chiar si ei au incercat si alte chestii in cariera :) .... la Renner inca asteptam :). Pana la urma e de inteles, e vedeta doar de cativa ani, e logic sa joace doar in blockbustere, sa se umple de bani.
legolas05 pe 23 ianuarie 2013 13:03
The Hobbit este cel mai asteptat film de mine,dar o sa ma uit si la toate celelate filme fantasy
legolas05 pe 23 ianuarie 2013 13:05
si astept sa vad cum il va interpreta Benedict Cumberbatch pe Smaug
iiii pe 23 ianuarie 2013 13:16
si aici aceeasi poveste.
xerses pe 23 ianuarie 2013 13:27
Chiar ma intereseaza toate asa ca le voi vedea cu placere.
Han_Solo pe 23 ianuarie 2013 14:00
Am sa le piratez pe toate.
piccolodaimao22 pe 23 ianuarie 2013 17:28
Arrr!
FreakDoll pe 24 ianuarie 2013 01:00
Nici noi!:))
G.RazvaN pe 23 ianuarie 2013 14:09
Sunt slabe toate filmele, chiar si The Hobbit. Nu spun ca The Hobbit nu o fost un film bun, dar nici exceptional nu o fost, adica ar fi putut dintr-o carte sa faca un singur film, unul si bun, nu trei parti. Sper sa ma insel si sa fie filmele extraordinare, dar nu sunt asa sigur, LOTR este impartit in 3 carti = 3 filme exceptionale, The Hobbit o carte = 3 filme, miroase ca $$$ .
Restul filmelor din lista lasa de dorit, filme dupa basme...suuper

rizea.alex70 pe 23 ianuarie 2013 16:01
The Hobbit: The Desolation of Smaug iar pe locul 2 The Seventh Son.
AndreBlack pe 23 ianuarie 2013 16:01
Cele mai interesante mi se par Oz , Hansel si Gretel , The Hobbit 2 si Jack si uriasii .
Crynick pe 23 ianuarie 2013 17:12
ok.nimic vizionabil in lista de mai sus.astept urmatoarea.
rayker pe 23 ianuarie 2013 17:39
the hobbit
Alina B pe 23 ianuarie 2013 20:33
Sa vedem cate dintre ele ajung si in Brasov. La ore decente, vreau sa spun!
Theodoric pe 23 ianuarie 2013 20:35
the hobbit
Skynet.Zbenga pe 23 ianuarie 2013 22:43
The Hobbit 2 cu siguranta este cel mai asteptat film. Celelalte 5 vor fi cel mai probabil filme slabute, dar s-ar putea sa ma uit la ele.
africanus pe 24 ianuarie 2013 14:47
Clar The Hobbit e cel mai asteptat film, mai ales de fanii infocati, restul vom trai si vom vedea ce va fi cu ele...
Joanne97 pe 24 ianuarie 2013 21:46
The Hobbit si The Seventh Son,abia astept sa le vad,
vladalmond pe 28 ianuarie 2013 13:12
The Seventh Son si The Hobbit
SANDA45 pe 2 februarie 2013 15:37
niciunul:)))
Tudy040 pe 4 mai 2013 20:55
Eu astept The seventh son imi place ideea cu vraci si altele dar sunt si fan(am citit cartile)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells