Totul despre Peter Călin Netzer, "grizzly man"- ul momentului

de Gloria Sauciuc în 18 Feb 2013
Peter Călin Netzer este regizorul care a adus României, sâmbătă, al doilea cel mai important premiu pe care un cineast l-ar putea obţine dintr-un festival de film, Ursul de Aur pentru lungmetraj.

Peter Călin Netzer este regizorul care aduce României al doilea cel mai important premiu pe care un cineast l-ar putea obţine dintr-un festival de film, Ursul de Aur, după ce în 2007 Cristian Mungiu obţinea Palme d'Or-ul pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, la Cannes. Însă Ursul de Aur berlinez nu "vizitează" pentru prima dată România. Cristi Puiu este primul grizzly man. Regizorul lua Ursul de Aur pentru scurtmetraj în 2004, cu Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea - un film ireproşabil realizat la nivelul lucrului cu actorii şi al filmării, cu Mimi Brănescu şi Victor Rebengiuc în rolurile principale.

Peter Călin Netzer, omul momentului, nu este străin culturii germane. A trăit timp de 12 ani în Stuttgart, unde familia lui emigrase în 1982. Copil fiind, şi-a însoţit mama pe urmele tatălui, care plecase ca doctor în Germania de Vest, în plină epocă comunistă românească. Fluent în germană la conferinţa de presă de la Berlin, Netzer a povestit că s-a întors în România pentru a studia Regia, în 1994. In 1999 obţine diploma de regizor de film de la Academiei de Teatru si Film din Bucuresti. De atunci locuieşte aici, deşi părinţii regizorului în continuare trăiesc la Stuttgart.

Contiunând tradiţia unui Marţi după Crăciun, filmul lui Radu Muntean care se desprindea de poveştile adânc calate pe istoria românească recentă, Peter Călin Netzer foloseşte doar ca fundal România, povestea sa fiind universală. Corupţia şi alte realităşi româneşti sunt doar fondul poveştii, care spune, de fapt - cu mijloace moderne - mitul oedipian. Abordarea freudiană a relaţiei dintre o mamă şi băiatul ei adult a fost tema de interes pentru Peter Călin Netzer, povestea convingând la Berlin critica internaţională, ce i-a oferit Premiul FIPRESCI, dar şi juriul condus de Wong Kar Wai.

Peter Călin Netzer debuta în lungmetraj la patru ani după absolvire, cu drama Maria, povestea unei femei (Diana Dumbravă) cu şapte copii, care ajunge să se prostitueze. Criticul de film Andrei Gorzo scria la aceas dată despre pericolele unei astfel de poveşti şi greşelile pe care le-ar putea face un regizor care spune o astfel de poveste: "Peter Calin Netzer, regizorul şi co-scenaristul filmului Maria (celalalt scenarist este Gordan Mihic), o defineşte pe femeie numai şi numai prin martirajul ei. Pentru o actriţă, un astfel de rol poate fi ca o cupă otravită, iar Diana Dumbrava o bea pâna la fund: se lasă transformată într-o efigie care, oricât de frumoasa ar fi, nu poate să fie la fel de emoţionantă ca o femeie adevarată (cum este, de exemplu, Sonia din Crimă şi pedeapsă, în febrilitatea şi lăcomia generozităţii ei)". Cu toate acestea, Maria a fost laureată cu Premiul de interpretare şi Premiul Special al Juriului la Locarno.

La cinci ani de la debutul său în lungmetraj, Peter Călin Netzer semnează regia celui de-al doilea film al său, Medalia de onoare, după ce este plăcut impresionat de scenariul pe care Tudor Voican i-l pune la dispoziţie. Povestea este a unui pensionar de 75 de ani, care primeşte dintr-o eroare o medalie, în semn de recunoştinţă pentru faptele de vitejie săvârşite în Al Doilea Război Mondial, vremuri de care nici nu-şi mai aduce aminte. Pentru Ion, Medalia de onoare are o importanţă cu totul şi cu totul ieşită din comun: i-ar putea readuce soţia şi fiul, care nu-i mai vorbesc de ani de zile, la sentimente mai bune.

Netzer şi-a ales fără să stea pe gânduri protagonistul - Victor Rebengiuc - cu care a construit personajul Ion I. Ion în cele trei săptămâni de repetiţii dinaintea filmărilor. Scenariul filmului a fost scris de Tudor Voican. Medalia de onoare participa în august 2007 la concursul de proiecte cinematografice organizat de CNC şi câştiga, cu nota 9, un suport financiar de 720.000 lei. Medalia de onoare a fost ulterior principalul câştigător al celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. Juriul condus de celebrul regizor Theo Angelopoulos a acordat filmului premiul de interpretare (Victor Rebengiuc), premiul pentru scenariu (Tudor Voican) şi premiul special al juriului, Silver Alexander, în valoare de 25.000 de euro. De asemenea, Medalia de onoare a primit premiul juriului Asociaţiei Criticilor de Film (FIPRESCI) şi un premiu special din partea Asociaţiei Tehnicienilor de Film, Televiziune şi Audio-vizual din Grecia. Cu o zi înainte de Gala de la Salonic, în 2009, Medalia de onoare primea alte două premii, în cadrul Festivalului de Film de la Torino.

Poziţia copilului este cel de-al treilea lungmetraj al lui Netzer, ale cărui filmări au început în februarie 2012. Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Într-o corespondenţă de la Berlin pentur Cinemagia, Irina Margareta Nistor a scris că personajul Cornelia este tulburător interpretat de Luminiţa Gheorghiu - "o mamă posesivă, după cum ar vrea s-o descrie regizorul Călin Peter Netzer, care şi co-semnează scenariul, alături de Răzvan Rădulescu, făcând o schiţă de portret la două mâini pentru personajele reale din existenţa lor. Publicul şi presa au aşteptat cu destulă nerăbdare filmul românesc, pe care l-au aplaudat şi au râs la ironiile subtile precum cărţile cumpărate, dar niciodată citite, chiar dacă semnate de Herta Muller, la încercarea poliţistului (excelent interpretat de Mimi Brănescu), întâi sever şi aparent super corect şi mai apoi dornic de un mic/mare contraserviciu, ori de dorinţa de a corupe un martor contra unei sume negociate la sânge, de Dom’Bebe de altă dată: Vlad Ivanov, care face o scenă într-un schimb de replici de ping-pong atât de nuanţat, cu aceeaşi surprinzătoare Luminiţa Gheorghiu, încât va râmăne antologică!".

Copyright foto: Mediafax Foto

Exploreaza subiecte similare:

cristian mungiu, 4 luni 3 săptămâni şi 2 zile, Cristi Puiu, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Marţi după Crăciun, Radu Muntean, Kar Wai Wong, Maria, Diana Dumbravă, Medalia de onoare, Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Cerasela Iosifescu, Adrian Titieni

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 18 februarie 2013 13:39
Felicitari Netzer, inca un premiu istoric pentru Romania!
xerses pe 18 februarie 2013 16:20
Abia astept sa vad si eu acest film...
monicarusu25 pe 18 februarie 2013 17:16
grozav. abia astept sa-l vad.
cosmin742000 pe 18 februarie 2013 17:48
Cred ca daca o sa poposeasca si la Focsani , o sa ma duc si eu sa il vad la cinema .
cosmin_kedii pe 18 februarie 2013 20:01
bravo lui merita
dony10 pe 18 februarie 2013 20:09
bravo lui. cu oameni ca el sa tot te mandresti
SANDA45 pe 18 februarie 2013 22:21
bravoo lui...
monicarusu25 pe 19 februarie 2013 11:09
e un regizor talentat! Felicitari pentru premiu.
zeno.marin pe 20 februarie 2013 00:30
Curiozitatea mea capata dimensiuni hiperbolice asa ca trebuie sa-l vad ca sa imi revin.
Si ar mai fi o chestie: ma bucur pentru premiul sau venit taman la timp pentru a ne curata imaginea calomniata si murdarita de vanzatori de carne de cal, impunand-o in schimb pe cea de castigatori de "Ursi de Aur" (din aur masiv)...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells