Junii primi ai filmului românesc

de Mihnea Columbeanu în 8 Sep 2011

Românul s-a născut... focos (iar românca... iubăreaţă), aşa că era firesc ca filmele noastre să nu ducă lipsă de juni-primi - mai mult sau mai puţin declaraţi. Culmea, perioada lor de glorie a coincis cu anii de stricteţe draconică ai comunismului - căci cenzorii aveau atâta minte să priceapă celebrul principiu pane et circensis: dă-i poporului comedii, filme de aventuri şi poveşti de dragoste, şi l-ai liniştit - măcar pentru un timp. Aşa se face că adevăraţii juni-primi ai ecranului românesc au început să se ilustreze încă de pe când Buftea era la începuturi. Iată o succintă trecere în revistă.

Afișează:
1 din 12

N-o să se mire nimeni, cu siguranţă, dacă vom începe cu idolul constant al generaţii de femei şi fete, cel veşnic tânăr şi ferice precum un... Piersic - care, într-un cuplet interpretat cu imbatabilul său umor autoironic, se prezenta cândva, pe la începutul anilor şaptezeci: "Ghiuju' mamii, ghiuj, / Io mi-s de la Cluj!" - unde s-a născut în 1936. Deşi folosit cu prisosinţă mai ales în filme de acţiune, cu haiduci şi Mărgelaţi (de unde oricum stârnea oftaturi - şi la urma urmei, cel puţin în ipostaza lui Anghel Şaptecai, nu-i lipsea partenera amoroasă, interpretată de Marga Barbu), Florin a emoţionat şi în roluri prin definiţie romantice, ca Sabinus, din "Columna" (1968, Mircea Drăgan - tandem cu Sidonia Manolache), sau convenţionala comedie muzicală "Eu, tu şi Ovidiu" (1978, Geo Saizescu - tandem cu Violeta Andrei).

Părerea ta

Spune-ţi părerea
zeno.marin pe 8 septembrie 2011 11:51
Interesant articol! Coincidenta sau nu, parca vine cumva in completarea celui despre "Frumoasele filmului romanesc"... Si apropos, imi dau seama ca Marga Barbu lipsea din acea selectie!
Totusi domnule Columbeanu, cum de l-ati omis pe IURIE DARIE?... Eu tin minte ca in vremea tineretii sale era la mare concurenta cu "celalalt june prim", Florin Piersic, dupa cum erau pe vremuri Alain Prost cu Ayrton Senna...

Crist11 pe 8 septembrie 2011 13:41
Asta vroiam si eu sa spun, eu de ieri ma asteptam la un astfel de articol, era de asteptat.
rvn pe 8 septembrie 2011 12:24
zeno, tu crezi ca numai Iurie Darie a fost uitat?
sa ne gandim putin.ce parere ai de faptul ca lipsesc:
Emil Hossu,Vladimir Gaitan,George Motoi,Traian Stanescu, Dan Condurache,Stefan Iordache si lista ar putea continua...
Piersic era intra-adevar o aparitie impunatoare si sarmanta,dar cu saracul Pintea,Dumnezeu sa-l ierte, era mic de statura si slabut.numai alura de june prim nu avea...dar,in fine, haiducii sunt eroi populari iubiti pe plaiurile mioritice, nu preferam intelectuali...

zeno.marin pe 8 septembrie 2011 15:26
"zeno, tu crezi ca numai Iurie Darie a fost uitat?" Oricat de retorica ar putea suna interbarea, ei bine, raspusul ar fi ...nu. Vezi comentariul meu de mai jos. Cat despre inaltime, nici Tom Cruise nu e prea inalt...
lili22 pe 25 decembrie 2012 18:58
Ovidiu Iuliu Moldovan era cel mai frumos actor atunci cind era in floarea virstei, la 40 de ani avea o tinuta si un farmec de neegalat.Pintea era scund, cam 162 cm. , in film nu se observa, pe scena era comic.
IoanaRIP pe 8 septembrie 2011 12:37
de ce nu si Ion Ritiu - cu rolul din ''Ciuleandra'' sau Marius Bodochi, Sergiu Nicolaescu?
Pitbull pe 8 septembrie 2011 13:30
Spatiul nu-mi permitea sa-i aleg pe toti, am selectat... Si-asa, au taiat din ei: Dichiseanu, Cornel Coman, Gabriel Oseciuc - au zburat. In schimb, mi l-au cerut explicit pe Pintea (l-am adaugat ulterior)...
rvn pe 8 septembrie 2011 14:00
poate au avut vreun motiv anume. poate cineva voia sa faca reclama zapciului. tot e foame mare la punga statului si nu strica sa revina pe ecran un asemenea personaj in varianta moderna...
Pitbull pe 11 septembrie 2011 20:37
La cerere... ;)
Crist11 pe 8 septembrie 2011 13:44
Mda, a omis multi, dar trebuie sa-l intelegem si pe el.
un articol frumos, e greu sa alegi pe cineva anume.

eleda pe 8 septembrie 2011 13:44
S-o fi indepartat el de marele ecran dar joaca in piese foarte bune si are o prezentare exceptionala (pot reaminti rolul din Revizorul) ....
zeno.marin pe 8 septembrie 2011 15:23
@rvn - Hai sa vedem: daca despre ceilalti mentionati de tine ca absente notorii ma abtin, imi permit totusi sa cred ca Stefan Iordache sau Traian Stanescu nu prea sunt candidati la titlul de "june prim"... Pe Iurie Darie l-am pomenit doar asa, pentru ca aveam in minte "modelul competitional" amintit Darie vs. Piersic.

Asa e. "Noi muncim nu gandim, moarte intelectualilor, IMGB face ordine" etc.
"Haiducii sunt eroi populari iubiti pe plaiurile mioritice" - sa clarificam pentru publicul larg idoctrinat de un mit total fals (orice mit are un sambure de adevar, asta nu). Haiducii erau niste talhari ordinari, care jefuiau pe oricine apucau, contrar definitiei ca "luau de la bogati si dadeau saracilor". Complet fals!

Luau de la oricine, de regula de la bogati, pentru ca era mai eficient. Apoi isi dadeau LOR si nu sarmanilor. Saracilor le dadeau (fara sa vrea) ce la cadea de prin saci cand fugeau de potera. De asemeni mai "dadeau saracilor" atunci cand le cumparau tacerea sau in schimbul adapostului, protectiei, hranei pentru cai, provizii etc. Adica MITA.

Pe scurt niste talhari la drumul mare, transformati in eroi nationali de catre comunisti.

Gloria pe 8 septembrie 2011 15:34
... de cinematograful anilor '70 mai exact, care a infrumusetat personaje din legende locale;

si daca haiducii erau prezentati ca niste eroi, ii ajutau pe saraci, le dadeau gata pe hangite si manuiau arma ca nimeni altii, atunci e corect sa alegem dintre ei juni -primi. eu il sustin sus si tare pe haiducul Adrian Pintea ca june-prim!

xerses pe 8 septembrie 2011 16:24
Mi-ar fi placut sa-l vad aici sim pe Alexadru Repan.Rupea inimile doamnelor cand juca domnia sa.
demenThor pe 8 septembrie 2011 16:49
Ilarion Ciobanu-poate cel mai bun dupa mn
zeno.marin pe 8 septembrie 2011 16:53
Gloria, intentia mea nu a fost sa trivializez prin cinism un mit care a permis realizarea unor filme memorabile iar ca actor Adrian Pintea e fara indoiala genul de june-prim, locul sau fiind perfect justificat in contextul selectiei lui Mihnea.

Ma luptam doar cu impunerea abuziva, in maniera bolsevica a imaginii haiducului justitiar, care "lua de la bogati si dadea la saraci" cand in realitate haiducii nu au fost tocmai niste eroi, ci mai degraba niste simpli nelegiuiti.

...he he he - in "Lumini si umbre" Adrian Pintea il interpreta pe... Zeno.

zeno.marin pe 8 septembrie 2011 17:19
La fel de bine am putea remarca faptul ca legendarii cowboys de prin western-uri erau ceva mult mai banal si mai lipsit de stralucire: un fel de zootehnisti calare, ponositi si certati cu igiena, specializati in manatul vitelor undeva la tara si care in realitate trageau foarte rar cu arma.
Daca imaginea idilica a unui cowboy calare poate fi o inspiratie macar pentru un bal mascat, ideea de a te imbraca in zootehnist specializat in bovine nu prea starneste fantezia. O pasiune cu atat mai putin...
Cu tot sarcasmul asta ma indoiesc ca pot strica cuiva bucuria de a vedea filme western, la fel cum nu pot "ajusta" eroarea de perceptie legata de haiducii lui Pintea...

cristinacinefila pe 8 septembrie 2011 17:58
Dar pe Vlad Zamfirescu de ce l-ati omis? Este cel mai frumos actor din generatia actuala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Pitbull pe 8 septembrie 2011 18:31
Uite c-au mai aparut: au revenit printre noi Ion Dichiseanu, Cornel Coman, Geo Costiniu - desi incomplet, cä pânä nu täiem din text, n-avem liniste... ;) Fragmentul dedicat lui Geo se încheia cu cuvintele:

"...pentru ca ultima sa apariţie cinematografică până-n prezent să se situeze exact la antipozi: sinistrul necrofil Aurică Căpăţână, din "Neînvinsă-i dragostea" (1993, Mihnea Columbeanu)."

S-o fi socotit, pesemne, ca daca mentionez ultimul rol important al actorului (si situat intr-o relatie semnificativa, prin semi-contrast, cu vechile lui ipostaze de june-prim), "îmi fac reclamä" - ete ce sä-ti povestesc...!

AimeeLov pe 9 septembrie 2011 00:46
Florin Piersic, Adrian Pintea ...
Eu nu apartin acelor timpuri dar pe acesti doi actori i.am remarcat in filmele vechi:X

alex_il_fenomeno pe 9 septembrie 2011 11:32
Florin Piersic este cel mai mediatizat .
xerses pe 10 septembrie 2011 23:27
E o chestie de gusturi, de generatii diferite de actori...
k-rissa pe 12 septembrie 2011 13:57
mari actori!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells