Incidente... de Oscar: cele mai mari gafe din istoria Galei

de Ioana Tisler în 9 Mar 2024
Premiile Oscar reprezintă momentul culminant al sezonului premiilor din industria cinematografică.

Din nefericire, această gală nu a fost scutită de incidente de-a lungul vremii. Iată unele dintre cele mai notorii întâmplări neprevăzute din istoria acestor premii:

Palma lui Will Smith (2022)

În martie 2022, acest subiect a devenit viral și a fost mult timp în atenția presei. La gala din 2022, Will Smith a urcat pe scenă şi l-a pălmuit pe Chris Rock după ce acesta a făcut o glumă deplasată la adresa tunsorii foarte scurte a soţiei sale, actriţa Jada Pinkett Smith, care suferă de alopecie. Câteva minute mai târziu, Will Smith a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor pentru rolul său din King Richard.

Citește și: Ce secret vechi de 30 de ani se ascunde în spatele palmei date de Will Smith lui Chris Rock la Premiile Oscar 

La La Land vs. Moonlight (2017)

Un alt moment neașteptat și intens discutat s-a petrecut în 2017, atunci când La La Land a fost anunțat în mod eronat drept marele câștigător la categoria Cel mai bun film, în locul adevăratului laureat, Moonlight. Scena care a urmat a părut desprinsă direct dintr-o comedie, cu echipele ambelor filme învălmășindu-se pe scenă într-o atmosferă plină de confuzie.

Faux pas-ul lui John Travolta (2014)

John Travolta a oferit unul dintre cele mai neașteptate și amuzante moment atunci când a introdus-o greșit pe Idina Menzel ca fiind Adele Dazeem chiar în momentul în care aceasta era pe punctul de a urca pe scenă pentru a interpreta Let It Go, cântecul emblematic din Frozen. Acest lapsus lingvistic a devenit viral.

Protestul lui Michael Moore (2003)

Atunci când Michael Moore a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun documentar cu Bowling for Columbine, acesta a folosit scena pentru a lansa un atac vehement împotriva președintelui George W. Bush și a războiului din Irak. Reacția publicului, un amestec de aplauze și huiduieli, a demonstrat cât de divizate pot fi opiniile atunci când politicul invadează lumea artei.

Căderea lui Jennifer Lawrence (2013)

Jennifer Lawrence s-a împiedicat pe treptele către scenă în timp ce se pregătea să primească Oscarul pentru Cea mai bună actriță pentru rolul său din filmul  Silver Linings Playbook. În ciuda incidentului, ea a reacționat cu umor și și-a continuat discursul de acceptare.

The Streaker (1974)

În timpul ceremoniei din 1974, în timp ce David Niven se afla pe scenă pentru a o introduce pe Elizabeth Taylor, care urma să anunțe câștigătorul pentru Cel mai bun film, un bărbat complet dezbrăcat, Robert Opel, a surprins audiența și telespectatorii trecând în fugă prin spatele prezentatorului. Acest incident l-a făcut pe Opel să fie cunoscut ca primul și singurul ”streaker" din istoria Premiilor Oscar. Reacția lui Niven la acest eveniment neașteptat a fost primită cu aplauze.

Incidentul "Elia Kazan" (1999)

Atunci când Elia Kazan a fost onorat cu un Oscar pentru întreaga carieră, decizia Academiei a stârnit un scandal. Controversa legată de decizia de a-l onora pe Kazan a fost generată de colaborarea sa cu Comitetul pentru Activități Antiamericane în anii '50, când a oferit numele colegilor săi suspectați de afilieri comuniste. La ceremonie, mulți dintre cei prezenți au ales să rămână așezați în semn de protest atunci când Kazan a primit premiul.

Incidentul Angelina Jolie și James Haven (2000)

Angelina Jolie a primit Oscarul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea sa din filmul Girl, Interrupted, în 2020. La eveniment, s-a sărutat cu fratele său, James Haven, și a afirmat în cadrul discursului de acceptare a premiului că este "atât de îndrăgostită" de el. Incidentul a generat controverse ample în mass-media.

Încurcătura lui Sammy Davis Jr. (1964)

În 1964, Sammy Davis Jr. a fost pus într-o situație jenantă atunci când, din greșeală, a anunțat ca Stop the World – I Want to Get Off este câștigătorul la categoria Best Music Score Adaptation, în locul adevăratului câștigător, "Tom Jones". Greșeala a fost rapid corectată pe scenă, dar incidentul a rămas în memoria colectivă.

Întreruperea discursului lui Roger Moore (1985)

În 1985, Robert Epstein a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar cu The Times Of Harvey Milk, un film care tratează viața activistului pentru drepturile LGBT, Harvey Milk. În timpul discursului său de acceptare, microfonul lui Epstein a fost bruiat și închis exact atunci când acesta a adus în discuție importanța drepturilor LGBT, un gest care a stârnit critici ample.

Discursul de acceptare al Vanessei Redgrave (1978)

Vanessa Redgrave a primit Oscarul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul său din filmul Julia în 1978. În timpul discursului său de acceptare, ea a denunțat "sioniștii ticăloși", criticând protestatarii care se opuneau nominalizării sale datorită sprijinului exprimat pentru cauza palestiniană. Comentariile ei au stârnit discuții aprinse.

Seth MacFarlane - ”We Saw Your Boobs” (2013)

Seth MacFarlane, gazda Premiilor Oscar din 2013, a provocat controverse cu numărul său muzical ”We Saw Your Boobs”, în care a menționat actrițe ai căror sâni au fost expuși în filme. Mulți au criticat momentul ca fiind de prost gust și sexist.

Iată care sunt predicțiile pentru Oscar 2024! Urmărește emisiunea Cinemagia și vezi ”cui am dat Oscarul”:

 

Exploreaza subiecte similare:

Will Smith, King Richard, Moonlight, La La Land, Chris Rock, Jada Pinkett Smith, John Travolta, Frozen, Michael Moore, Bowling for Columbine, Jennifer Lawrence, Silver Linings Playbook, David Niven, Elizabeth Taylor, Elia Kazan, Angelina Jolie, James Haven, Girl Interrupted, Sammy Davis Jr., The Times Of Harvey Milk, Stop the World: I Want to Get Off, Vanessa Redgrave, Seth MacFarlane

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells