Cele mai bune zece filme de dragoste din ultimul deceniu

de Cinemagia în 17 Feb 2019
Ne înflăcărează imaginația, ne pun pe gânduri, ne fac să prețuim ce avem, schimbă ceva înăuntrul fiecăruia...

Valentine’s Day și Dragobetele ne inspiră să  ne gândim la cele mai frumoase povești de dragoste  care s-au perindat pe marile ecrane și, în consecință, să le trecem în revistă în acest articol. Această perioadă a anului este ideală pentru a urmări filmele de mai jos, alături de partener/ă. Ne înflăcărează imaginația, ne pun pe gânduri, ne fac să prețuim ce avem, schimbă ceva înăuntrul fiecăruia.

 Războiul rece/Zimna wojna (2018)

Cold War este despre o poveste de dragoste plasată pe fundalul perioadei staliniste, desemnat cel mai bun film european al anului, concurent la Oscar 2019 în mai multe categorii, inclusiv „Cel mai bun film străin”. Povestea personajelor traversează două decenii. Protagoniștii fac parte dintr-o trupă de artiști (el compozitor și dirijor, ea cântăreață și dansatoare) ce au șansa ca pentru ei granițele să fie mai ușor de trecut, în contextul Cortinei de Fier.

S-a născut o stea/A Star Is Born (2018)

Filmul prezintă așadar o poveste de dragoste idealizată, plasată în lumea industriei muzicale, o poveste în care personajele respectă valori tradiționale (familia, fidelitatea, corectitudinea), ceea ce e surpinzător tinând cont de mediul în care evoluează. Filmul concurează la șapte categorii ale premiilor Oscar 2019.

 Forma apei/The Shape of Water (2017)

Guillermo del Toro, consacrat ca unul dintre primele nume în regia de filme fantasy, semnează regia filmului The Shape of Water - o poveste de dragoste între o tânără mută şi un umanoid ieşit din ape. Filmul nu e în tradiţia sumbră a producțiilor lui Del Toro, fiind plasat într-un peisaj oniric inspirat din Baltimore-ul anilor 1960. Filmul se poate lăuda cu actori precum Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins, Michael Shannon şi Doug Jones, însă esenţa filmului e provocarea de a arunca publicul într-o lume nemaivăzută.

 Strigă-mă pe numele tău/Call Me by Your Name (2017)

Este fără îndoială unul dintre cele mai romantice filme ale anului 2017 şi una dintre cele mai plăcute experienţe cinematografice. „Filmul italianului Luca Guadagnino aduce pe ecran un sentiment care, în această formă şi cu această intensitate, probabil că în ziua de azi nici nu mai e posibil”, scria Cinemagia la data lansării filmului. Este vara anului 1983 şi familia Perlman petrece zilele toride în vila din nordul Italiei. Tatăl, profesor de arheologie, îşi aşteaptă noul stagiar, care îl va ajuta, în următoarele şase săptămâni, cu lucrul pentru următorul studiu academic. Cel mai puţin entuziasmat de venirea americanului Oliver (Armie Hammer) este mezinul familiei, Elio (Timothée Chalamet). „Uzurpatorul”, îl numeşte el pe Oliver, din simplul motiv că trebuie să-i cedeze camera. Dar intrusul arătos şi sigur pe el îi va capta imediat atenţia adolescentului de 17 ani.

 Silver Linings Playbook (2012)

Pat este un fost profesor de liceu, care a petrecut 4 ani într-o clinică destinată tratării bolilor nervoase după ce a fost înșelat și părăsit de soția lui, Nikki. Tiffany este o tânără văduvă care a fost concediată din cauza faptului că s-a culcat cu toți colegii de serviciu după ce moartea soțului i-a cauzat o depresie severă. Afecțiunile mintale cu care se confruntă amândoi îi apropie pe Tiffany și Pat, care devin prieteni și încep să aibă sentimente profunde unul față de altul. Jennifer Lawrence a primit Oscarul pentru Cea mai buna actrita in rol principal.

 Amour (2012)

La bază, povestea e extrem de limpede şi liniară: doi soţi octogenari, foşti profesori de muzică, sensibili, cultivaţi şi uniţi printr-o mare Iubire, se luptă cu ireversibila degradare biologică a bătrâneţii. Totul se petrece exclusiv în apartamentul lor, cu contribuţia a doar câteva alte personaje care-i vizitează uneori. Pe axa epică a acestei succesiuni de incidente cotidiene se inserează subtil evenimente din ce în ce mai dramatice, începând cu primul atac vascular cerebral, scurt şi aparent inofensiv, al bătrânei, pentru a continua cu alte etape ale sclerozării fizice şi mintale, printre confruntările cu fiica, fostul elev de pian, sau cele două infirmiere. Involuţia irepresibilă a Annei generează, complementar, o implacabilă evoluţie dramatică planând asupra lui Georges, a cărui senectute încă viguroasă e supusă gradual celor mai dificile dileme morale, potenţată şi mai necruţător de iubirea pentru soţia lui: care dintre cele două suferinţe are prioritate - a lui, sau a ei? Ce anume stă pe primul plan, normalitatea vieţii, sau viaţa cu orice preţ? Unde se situează graniţa dintre umanitate şi crimă?

 

Despre trup şi suflet/On Body and Soul (2017)

Filmul explorează, dintr-un punct de vedere neaşteptat, modul cum doi oameni se pot apropia unul de celălalt. Un film imprevizibil, Despre trup şi suflet poate fi din plin lăudat şi pentru cei doi actori principali, care formează convingător unul dintre cele mai memorabile cupluri văzute în ultimii ani la cinema. Un film excentric, despre fragilitate şi vulnerabilitate, Despre trup şi suflet construieşte convingător pe ideea că noi toţi, cu toate defectele şi beteşugurile, tânjim spre acceptare şi comunicare. În interpretarea inspirată a Alexandrei Borbély, Maria rămâne unul dintre cele mai interesante personaje din 2017. Filmul a luat Ursul de Aur la Berlin.

 Pasagerii/Passengers (2016)

O „Laguna albastră” desfășurată în spațiu, cu Jennifer Lawrence și Chris Pratt protagoniști. Povestea este a doi oameni care au pornit într-o călătorie de 120 de ani către o altă planetă – dar care se trezesc cu 90 de ani mai devreme. Din acest moment, ei se vor afla în faţa unor situaţii extreme, trebuind să ia decizii de viață și de moarte, cu zeci de ani înainte de momentul pentru care s-au pregătit: Jim e inginer mecanic și are în plan să contribuie la întemeierea noii civilizaţii pe planeta Homestead II, pe când Aurora este jurnalistă și scriitoare, scopul ei fiind de a face reportajul suprem - despre prima migrație a pământenilor.

 Adèle: Capitolele 1 și 2/La vie d'Adèle (2013)

Inspirat din romanul grafic Le bleu est une couleur chaude, al autoarei de benzi desenate franceze Julie Maroh, La Vie d'Adèle/Blue Is the Warmest Colour, câştigătorul premiului Palme d'Or 2013, este povestea de tip „felie de viaţă" a unui cuplu (care se întâmplă să fie alcătuit din două fete, jucate de Léa Seydoux şi Adèle Exarchopoulos). Regizorul tunisian Abdellatif Kechiche dă carne poveştii, nelăsând nicio clipă să intuieşti că la baza ei stă un roman grafic. Kechiche se concentrează pe modul în care se formează acest cuplu, cum evoluează, cum se împlineşte. E atent la emoţiile şi resoturile care îl ţin, dar şi asupra a ceea ce îl destramă.

Soția călătorului în timp/The Time Traveler's Wife (2009)

O poveste concentrată asupra microcosmului familial (fapt subliniat şi prin formula aleasă pentru titlu: „Soţia călătorului în timp”), cu accente emoţionante autentice. Realizatorii au fost interesați nu atât de raţiunea şi rigoarea salturilor în timp, cât implicaţiile de tip psiho-afectiv ale acestora în viaţa personajelor - ceea ce plasează filmul la extremitatea cea mai „soft” a genului SF. Este o poveste de iubire, călătoria în timp fiind un catalizator al relației, un element care pune la încercare intensitatea sentimentelor lor. Capacitatea lui Henry de a călători în timp este cea care i-a făcut să se întâlnească, dar în același timp crează multiple probleme. Clare și Henry (jucați de Rachel McAdams și Eric Bana) fac parte din categoria extrem de rară a celor care își găsesc „sufletul-pereche”.

Exploreaza subiecte similare:

Zimna wojna, A Star Is Born, The Shape of Water , Call Me by Your Name, Silver Linings Playbook, Amour, On Body and Soul, Passengers, La Vie d'Adèle, The Time Traveler's Wife

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 17 februarie 2019 11:33
Ați uitat de Strălucirea eternă a unei minți neprihănite, Titanic, Paterson, seria Before..., O iubire imposibilă, Oasis, Only Lovers Left Alive, 303 și cele 5 filme - Nae meorisokui jiwoogae (2004), Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (2003), Yeopgijeogin geunyeo (2001), O-jik geu-dae-man (2011) și Ai no mukidashi (2008).

A se vedea 303 (2018).

Gloria pe 18 februarie 2019 12:32
Articolul se refera exclusiv la filmele din ultmii zece ani - „Cele mai bune filme de dragoste ale deceniului”.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells