5 detalii captivante despre Spaceman

29 Feb 2024
Adam Sandler este protagonistul unui nou film science-fiction, disponibil de astăzi, pe Netflix

Adam Sandler este protagonistul noului SF, Spaceman, care poate fi vizionat de astăzi, pe Netflix. Această dramă ilustrează povestea unui astronaut ceh, Jakub Prochazka (Sandler), ce se află de 6 luni într-o misiune solitară de a investiga un nor imens de praf, în apropiere de Jupiter, care ar putea conține secretele universului.

În timp ce Jakub se află la milioane de kilometri distanță de casă, soția lui însărcinată, Lenka (Carey Mulligan), are dubii în ceea ce privește viitorul relației lor. Consumat de singurătate și anxietate, Jakub cunoaște în curând o creatură misterioasă, un fel de păianjen spațial telepatic (vocea lui Paul Dano), care promite să-l ajute pe cosmonaut în călătoria sa.

După ce tocmai a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în cadrul secțiunii Berlinale Special Gala, vă prezentăm 5 detalii captivante despre Spaceman:

1. Rolul lui Adam Sandler

Deși cunoscut preponderent pentru rolurile sale comice, Adam Sandler demonstrează că este un actor versatil cu roluri mai complexe și dramatice precum în Uncut Gems (2019) și Hustle (2022). În Spaceman, Adam începe să facă introspecție și să exploreze un teritoriu mai sumbru, o gamă mai largă de emoții. Precum a declarat și regizorul Johan Renck, "Nu cred că oamenii înțeleg că, deși poate fi perceput drept amuzant și simpatic și așa mai departe, el este foarte inteligent, de-a dreptul profund." Într-adevăr, rolul lui Sandler este unul solid, americanul trebuind să apeleze la aceste calități interioare pentru a putea da viață acestui personaj, un astronaut ceh aflat într-o cursă pentru a ajunge primul la norul misterios de praf.

Vorbind în conferința de presă de la Berlin cu jurnaliștii, Sandler a afirmat că și-ar dori să continue să joace astfel de roluri dramatice. "Da. Mi-a plăcut foarte mult să fac Spaceman. A fost un proces extraordinar." Pe lângă dimensiunea emoțională, Adam a avut de asemenea de înfruntat greutățile fizice. Filmul acesta i-a cerut multă muncă fizică, numeroase cascadorii elaborate fiind filmate într-un studio din Praga. Pentru a recrea atmosfera din spațiu, Sandler a trebuit să facă multe cascadorii folosind cabluri, ceea ce a reprezentat un lucru "greu". "Corpul meu nu este cel mai flexibil. Cablurile mă loveau și îmi intrau în carne. Dar am reușit să o scoatem la capăt. Am scos-o la capăt ca o echipă."

2. Science fiction cu un twist

Intrând în clubul select al bărbaților singuratici care se pierd în spațiu, Adam Sandler calcă pe urmele celor precum Sam Rockwell în Moon (2009), Matthew McConaughey în Interstellar (2014), Ryan Gosling în First Man (2018) și Brad Pitt in Ad Astra (2019).

Fanii genului pot găsi în acest film un viitor alternativ cu multe elemente science-fiction, ce prezintă Republica Cehă într-o cursă cu Coreea de Sud pentru explorarea misterelor universului. În afară de echipamentele de tehnologie avansată ce se află la bordul navei și cu care Jakub poate comunica acasă, pe navă apare o creatură fantastică, conectată la esența universului, cu care filmul inovează. Paul Dano este actorul care dă viață acestei înfățișări, vocea sa calmă și pătrunzătoare, conferind o dimensiune emoțională bogată personajului său extraterestru.

3. Relația dintre Jakub și Lenka

Esența filmului este reprezentată de relația de iubire dintre Jakub și Lenka. O temă esențială și universală ce este abordată într-o manieră distinctă prin caracterul extraordinar al poveștii: un astronaut aflat într-o misiune foarte importantă, dar care îl depărtează extrem de mult, atât fizic cât și psihic, de soția sa ce așteaptă un copil.

Interpretând-o cu multă măiestrie și complexitate pe Lenka, actrița Carey Mulligan continuă seria de roluri puternice, mai ales după o performanță remarcabilă ca cea din alt film produs de Netflix, Maestro (2023), în care joacă alături de Bradley Cooper. Regizorul Renck are numai cuvinte de laudă pentru actrița britanică: "Carey Mulligan este incredibilă, atât prin calitățile ei tehnice cât și prin autenticitatea ei extraordinară. Îmi place mult de ea ca Lenka. Reprezintă o parte atât de importantă a filmului și face așa o treabă nemaipomenită."

4. Regizorul este Johan Renck, câștigător al două premii Emmy cu miniseria Chernobyl

Regizorul sci-fi-ului Spaceman este nimeni altul decât suedezul Johan Renck, recunoscut la nivel internațional pentru serialul TV Chernobyl (HBO), care pe lângă un imens succes comercial, a primit numeroase premii, printre care: 10 Emmys, 2 premii BAFTA și 2 Globuri de Aur, Renck însuși primind Emmy-ul pentru cea mai bună regie a unei miniserii (Outstanding Directing for a Limited Series, Movie or a Dramatic Special) și pentru cea mai bună miniserie (Outstanding Limited Series). Renck a realizat, de asemenea, numeroase videoclipuri muzicale pentru artiști precum Beyoncé, Madonna și David Bowie. Deschizându-și propria casă de producție alături de producătorul Spaceman, Michael Parets, Johan Renck intenționează să exploreze noi proiecte cinematografice, aflându-se în dezvoltarea unui lungmetraj despre ultimele zile ale lui Saddam Hussein.

Cineastul suedez a declarat într-un interviu pentru The Hollywood Reporter că, deși era extrem de obosit după experiența intensă de la Chernobyl și dorea să se lase de industria cinematografică și să deschidă un restaurant în Brooklyn, a primit un draft incipient de scenariu pentru Spaceman, care l-a determinat să se razgândească: "Povestea asta a rezonat cu mine pe multe niveluri", a declarat Renck. "Am citit cartea și era atât de captivantă pentru mine. Mă regăsesc enorm în această poveste, este foarte autobiografică, o poveste despre cum noi, bărbații narcisiști și plini de ego, reușim cu ambiția noastră să ne distrugem relațiile cu noi înșine și cu cei din jurul nostru."

5. Adaptarea cărții SF Spaceman of Bohemia

Așa cum amintește și regizorul Renck, Spaceman este o adaptare a cărții științifico-fantastice Spaceman of Bohemia, scrisă de Jaroslav Kalfař și publicată în 2017. Pentru autorul Kalfař, această poveste s-a născut organic în timpul studiilor sale, în ultimul an de facultate. Inițial, era o poantă despre un astronaut american împotmolit în spațiu care primește un apel de la soția lui pentru a-l anunța că urmează să divorțeze de el. Kalfař a dezvoltat povestea într-un roman, iar povestea a devenit din ce în ce mai complexă, cuprinzând tema iubirii, a spațiului, a timpului, dar și elemente autentice din propria familia cehă a scriitorului.

Sandler a devenit și el interesat de această carte în timpul pregătirii Spaceman, iar Kalfař povestește cum actorul din Brooklyn a devenit preocupat de originile autorului pentru a putea juca în mod veritabil rolul unui astronaut ceh. "În timpul carantinei, aveam nopțile acestea lungi, conversații de două ore despre personaj și carte. Și era atât de curios să afle mai multe despre ce înseamnă să fii ceh și istoria Cehiei."

Unde poate fi vizionat

Spaceman este disponibil de astăzi pe Netflix.

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 1 martie 2024 18:03
Din prezentare imi aduce a fi un al doilea ”Ad Astra” cu Brad Pitt, un film ridicat in slavi de ”critică”, dar unul extreeem de plictisitor de catre publicul larg care nu a fost impresionat nici de actorul principal Brad Pitt. Asa presimt ca va fi si in acest caz.
xerses pe 4 martie 2024 16:18
Nu a fost chiar plictisitor pentru ca avut si element de inovatie prin prezenta paianjenului care a completat firesc procesul introspectiv.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells