Articole The Riddle

(2007)

Enigma

Despre Charles Dickens

S-a nascut pe 7.02.1812, in Portsmouth, Hampshire, intr-o familie care ajunge sa aiba probleme financiare. La varsta de 12 ani, Dickens incepe sa munceasca zece ore pe zi in fabrica de crema de ghete a lui Warren, pentru sase silingi pe saptamana. Cu acesti bani trebuie sa-si achite cazarea si sa incerce sa-si ajute familia. Din 1827 a inceput sa lucreze ca functionar la un birou de avocatura, avand sansa sa ajunga avocat. Nu i-a placut insa aceasta profesie si, dupa o scurta perioada de timp in care a lucrat ca stenograf la tribunal, a devenit ziarist, scriind despre dezbaterile parlamentare si campaniile electorale.

Pe 2 aprilie 1836 se casatoreste cu Catherine Hogarth, cu care va avea zece copii. In acelasi an accepta postul de editor la Bentley's Miscellany, unde ramane pana in 1939. Alte doua ziare la care a publicat foarte mult au fost Household Words si All the Year Round. In 1842, calatoreste impreuna cu sotia in SUA, calatorie pe care o descrie in „Notele americane”, ce vor sta la baza romanului „Martin Chuzzlewit”.

In 1856, popularitatea si banii castigati pe carti ii permit sa cumpere proprietatea Gad’s Hill, acea casa enorma din Higham, Kent, in care visase sa traiasca in copilarie. In 1868 se desparte de sotie, dar aceasta va locui la Gad’s Hill pana la moarte. Desi la inceput au fost fericiti, Catherine era acum obosita si nu-i mai putea oferi lui Dickens energia de care avea nevoie. Primele semne de insatisfactie aparusera in 1855, cand mersese sa se intalneasca cu prima lui iubire, Maria Beadnell, care era si ea casatorita. Pe 2.12.1867 are prima intalnire cu cititorii in SUA, la New York. Aceste intalniri cer insa mult efort si vor contribui la deteriorarea starii lui de sanatate. Moare pe 9.06.1870, in urma unui atac de cord. Este inmormantat in Coltul poetilor din Manastirea Westminster.
Sinopsis De ce Charles Dickens?
jinglebells