Articole The Constant Gardener

(2005)

Prietenie absolută

Viitorul

Ultimele cercetari indica motive atat de speranta, cat si de ingrijorare:

Administratia pentru Hrana si Medicamente a aprobat prima terapie tripla cocktail SIDA, deschizand calea pentru ca banii american proveniti din taxe sa fie folositi pentru cumpararea medicamentelor ieftine, destinate tarilor sarace. Presupunand faptul ca medicamentele produse de firmele aprobate la o treime din pretul unui produs de marca, societatile de caritate si natiunile sarace, cu ajutorul banilor administratiei Bush vor reusi sa trateze doua sau trei treimi mai multi pacienti. Scopul SUA este sa ajunga la tratarea a doua milioane de pacienti internationali pana in 2008, a spus Radall L. Tobia, care a administrat 15 miliarde $ pe care Presedintele Bush i-a promis in urma cu 2 ani pentru lupta impotriva SIDA.. Statele Unite doneaza o treime din bugetul Fondului Global pentru Lupta impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei, bani care pot fi cheltuiti pe orice medicament aprobat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Restul de bani de la oficiul domnului Tobias se duc in cea mai mare parte pentru Planul Prezidential de Urgenta care vizeaza tratarea SIDA, in 13 tari africane, Haiti, Guyana si Vietnam si poate fi folosit doar pentru medicamentele aprobate de Administratia pentru Hrana si Medicamente...Aprobarea, care a venit saptamana aceasta, este pentru comercializare in afara Statelor Unite – in fapt doar in tarile sarace, de vreme ce medicamentele sunt patentate in Europa, Japonia si alte piete bogate...
- Donald G.McNeil Jr. , “O cale mai ieftina pentru SIDA la natiunile sarace ”, The New York Times, 26 ianuarie 2005



Numarul pacientilor cu SIDA care primesc tratament cu medicamente care le salveaza viata in tarile sarace sau medii a crescut cu 60% in ultimele sase luni, a afirmat Organizatia Mondiala a Sanatatii miercuri, in primul rand datorita unui flux urias de fonduri internationale de ajutorare si datorita unei hotarari tot mai mari a guvernelor de a se confrunta cu epidemia. Totusi, tratamentul anti-retroviral ajunge doar la unul din opt persoane aflate in nevoie in tarile in curs de dezvoltare, lasand un numar estimat la 5,1 milioane persoane fara o asemenea protectie. Anul trecut, boala a rapit mai mult de jumatate de milion de vieti, dintre care trei patrimi in Africa sub-sahariana... Unul din sase persoane care mor din cauza SIDA are sub 15 ani – mai mult de jumatate de milion de morti pe an, arata raportul [Organizatiei Mondiale a Sanatatii]…Statele Unite au cheltuit 2,4 miliarde $ luptand impotriva SIDA anul trecut, in special in Africa, iar Congresul a aprobat 2,9 miliarde $ pentru anul fiscal curent.
- Sharon LaFraniere, “In teritoriile sarace sunt tratati mult mai multi pacienti bolnavi de SIDA”, The New York Times, 27 ianuarie 2005

Ministrul Sanatatii din Kenya a recunoscut ca nu a reusit sa distribuie 54 $ destinati luptei impotriva HIV/SIDA, malariei si tuberculozei, la o zi dupa ce ambasadorul SUA a spus ca intarzierea a dus la o “pedeapsa capitala”. Purtatorul de cuvant al Ministrului Sanatatii a pus intarzierea pe seama conditiilor stabilite de Banca Mondiala si Fondul Monetar International. Conditiile includeau contractul cu o agentie care sa asigure cheltuirea judicioasa a banilor si angajarea a 78 de contabili care sa administreze fondurile. El a spus ca guvernul s-a luptat mai mult de noua luni sa satisfaca conditiile donatorului si a aprobat angajarea contabililor miercuri…
Smita P. Nordwall, “Kenya nu a reusit sa distribuie fondurile de ajutor”, USA Today, 3 februarie 2005

Va fi nevoie de miliarde de dolari pentru a pune capat raspandirii SIDA in Africa, dar tarile isi sporesc donatiile si va fi mai putin important ce sume de bani sunt decat cat de bine sunt cheltuiti banii si in ce context, s-a aratat intr-un nou raport ieri…Un numar estimat la 25,4 milioane de persoane in Africa sunt infectati in momentul de fata…Raportul este accesibil online la www.unaids.org.
-- Lawrence K. Altman, “ Raportul Natiunilor Unite priveste cu asprime lupt impotriva SIDA in Africa,” The New York Times, 5 martie 2005

Kenya nu s-a aratat niciodata capabila sa se descurce cu potentialul terenului agricol si al vailor sale…Aproape 56% din populatie traieste sub nivelul de saracie...Dar departe de zgomotul, poluarea si escrocii publici sau privati din Nairobi, satul Saur, aflat la Ecuator, este un exemplu de cat de bine pot merge lucrurile. Este unul din testele pentru programul ambitios al Natiunilor Unite de a reduce saracia la jumatate pana in 2015...planul Natiunilor Unite, condus de economistul Jeffrey Sachs, cauta sa se extinda in intreg districtul, apoi peste tot in Africa. Dar acest lucru se va intampla doar daca tarile bogate se tin de promisiunea de a spori ajutorul extern la pana la 0,7% din PIB pana in 2015. Marea Britanie, Franta, Germania si-au stabilit deja calendare pentru atingerea acestui obiectiv. Statele Unite, cea mai bogata tara din lume, deja a inceput sa procedeze astfel.
- editorial, The New York Times, 5 mai 2005


Initiativa echipei de productie de a oferi ceva in schimb comunitatii care a sustinut filmarile s-a mentinut netulburata. Simon Channing Williams a stabilit un trust caritabil si a spus: “Nu este vorba despre un fond de caritate care are bani multi si vehicule 4x4. Mai degraba, intentia noastra este sa sustinem direct zonele care ne-au ajutat atat de mult, precum si cativa altii. Acum ne concentram asupra Kibera, Loiyangalani si El Molo; de asemenea, asupra orfanilor ai caror parinti au fost afectati de SIDA si asupra copiilor strazii din Nairobi. In plus, avem in cercetare programe de ingrijire a copiilor; programul privind apa pentru zonele unde am filmat si programe artistice. De ce asta, ati putea intreba. Raspunsul este ca atatia oameni ne-au spus cat de important poate fi filmul in termenii intelegerii la orice nivel. Nick Reding a dovedit deja cu trupa SAFE cum teatrul poate face lucrurile sa fie altfel. Acum, e randul filmului.”
Sinopsis Lacuri si Loiyangalani
jinglebells