Articole Stardust

(2007)

Pulbere de stele

Despre productie

In tinutul magic denumit Stormhold, chiar langa satul Victorian, Wall, a cazut o stea. Steaua nu este una oarecare ci o tanara frumoasa a carei traiectorie cosmica a fost urmarita de multi ochi interesati in ceea ce se poate obtine cu ajutorul ei.

Acum fata se afla intr-un pericol de moarte caci este vanata de prea multa lume care are tot felul de puteri magice. Primul care o gaseste este tanarul indragostit Tristan si din acest moment amandoi devin tinta unei vrajitoare care isi doreste cu disperare tineretea inapoi, a unui print care nu se da in laturi de la nimic pentru a se aseza pe tronul lasat de tatal sau, a unui pirat zburator, a unor pitici. Toti au pe agenda lor ca singura misiune sa puna mana pe inima fetei.

Inspiratia pentru realizarea acestui film a venit de la un scriitor foarte vandut si citit, un vizionar plin de originalitate, Neil Gaiman care scrie romane, creaza benzi desenate, scrie scenarii. Toate au un punct comun: o imensa cantitate de imaginatie, umor si istetime.

In 1997, Gaiman a publicat Stardust sub forma a patru carti de benzi desenate ilustarte de celebrul Charles Vess. Un an mai tarziu, Stardust a aparul ca roman si a devenit rapid un best seller fiind considerat unul din cele mai bune romane ale anului respectiv.

Atat pentru cititori dar si pentru critici, povestea a fost comparata cu The Princess Bride si The Neverending Story pentru umorul sau si magia, ca sa nu mai vorbim de extraordinarele descrieri ale tinutului, a tuturor interioarelor, a scenelor, costumelor si personajelor. Iar idea ca o stea cazatoare este o frumoasa fata care inspira un tanar obisnuit sa devena un erou care-si implineste visele si destinul a facut din Pulbere de stele un basm modern.

Gaiman spune: "am plecat de la un personaj, un tanar care alearga dupa ceea ce crede ca este dorinta lui cea mai arzatoare si care descopera pe drum ca de fapt nu asta este ceea ce-si doreste. De la asta am plecat si am urmarit idea dezvoltand aventura lui si am fost la final mandru atunci cand am vazut rezultatul."

Imediat ce cartea Pulbere de stele a ajuns pe piata americana toata lumea a realizat ca poate sta la baza unui film, ca are toate elementele cinematografice de success. In mod ironic cel care va aduce pe ecran acest basm frumos este un regizor de la care nu te-ai fi astepat in nici un caz sa fie atras de un asemenea tip de subiect.

Matthew Vaughn are in palmares, inainte de Stardust, filme pronuntat britanice ca Lock Stock and Two Smoking Barrels, Snatch, Layer Cake. El se pare ca a fost fermecat, ca toata lumea, de frumusetea stelei cazatoare, de poveste si de toate personajele atat de originale si amuzante.

El spune: "Mi s-a parut cea mai originala si minunata poveste pe care am
citit-o si cum menirea unui regizor este sa spuna povesti pe ecran, am vazut imediat filmul care ar iesi din aceasta poveste".

Vaughn l-a vrut pe Gaiman in echipa si l-a convins pana la urma sa devina producator. Acum urma faza scenariului. Pentru asta Gaiman l-a sfatuit pe Vaughn sa o caute pe scriitoarea Jane Goldman, o englezoaica care este considerate foarte inovativa pentru romanul sau Dreamland.

Includerea scriitoarei in echipa avea menirea de a folosi talentul ei de a scrie povesti romantice, misterioase si umane. Vaughn la randul sau trebuia sa aduca priceperea lui in a crea efecte speciale de mare anvergura si spectaculozitate.

El spune: "scopul nostru era sa pastram cat mai fidel firul povestii si personajele dar sa o facem cinematografic cat mai bine astfel incat vizionarea filmului sa fie pentru specatatori o calatorie extraordinar de frumoasa si aventuroasa. Cand Gaiman a citit scenariul a fost foarte incantat si increzator in succesul filmului. El spune: "era de-a dreptul bun! Era amuzant, infricosator si foarte cinematografic."

Cand scenariul a fost gata, in echipa a intrat Lorenzo di Bonaventura care a fost implicat si in productiile Harry Potter. El spune: "scenariul avea romantism, drama, umor in hohote. Si cel mai mult era povestea unui baiat care devine un barbat indragostit chiar daca are de infruntat pirati, vrajitoare, printi megalomani si tot felul de alte minuni". Bonaventura conchide: "alchimia dintre cartea lui Neil Gaiman, scenariul lui Matthew si a lui Jane si nu in ultimul rand distributia si felul in care au jucat toti, a fost ceea ce a dus la crearea acestui film minunat".

Un erou, o stea si frumoasa satului
jinglebells