Articole Star Trek Beyond

(2016)

Star Trek. Dincolo de infinit!

Note de producţie

"Star Trek Beyond," continuarea mult așteptată din populara franciză Star Trek, creată de Gene Roddenberry și reintrodusă de J.J. Abrams in 2009, revine cu regizorul Justin Lin (“The Fast și the Furious”) la cârma acestui voiaj epic al navei U.S.S. Enterprise și a echipajului său. În “Beyond," echipajul Enterprise explorează cele mai îndepărtate colțuri ale spațiului, unde întâlnesc un inamic nou misterios care îi testează pe ei, alături de toate ideologiile Federației.

PARAMOUNT PICTURES și SKYDANCE Prezintă o Producție A BAD ROBOT / SNEAKY SHARK/ PERFECT STORM ENTERTAINMENT  “STAR TREK BEYOND”. Producători Executivi Jeffrey Chernov, David Ellison, Dana Goldberg și Tommy Harper.

Produs de J.J. Abrams, p.g.a.,  Roberto Orci, Lindsey Weber, p.g.a., și Justin Lin, p.g.a.. Bazat pe “Star Trek” creat de Gene Roddenberry. Scris de Simon Pegg & Doug Jung. Regizat de Justin Lin.
În rolurile principale John Cho, Simon Pegg, Chris Pine, Zachary Quinto, Zoë Saldana, Karl Urban, Anton Yelchin, Sofia Boutella, și Idris Elba.

Notă specială: Pe 19 June 2016, familia Star Trek și-a pierdut un membru. Moartea neașteptată a lui Anton Yelchin a devastat echipa filmului Beyond.  Distribuția, echipa și fanii din întreaga lume au sosit pentru a-și exprima iubirea pentru Anton și interpretarea sa în rolul lui Pavel Chekov.

Yelchin va rămâne în memoriile noastre pentru dragostea sa profundă pentru filme și recunoștința personală pe care o avea pentru că făcea munca care îi plăcea atât de mult. “Sunt recunoscător pentru fiecare zi în care sunt pe platou. Dacă simt vreodată că mă port într-o manieră mai puțin recunoscătoare, sunt foarte dezamăgit de mine, fiindcă suntem atât de norocoși să facem treaba asta frumoasă și lunatică…numărul de oameni și efortul necesar pentru a forma aceste imagini e o nebunie și un lucru special din care să faci parte.”


“Chekov are momente eroice,” Yelchin a explicat odată. “Dar ceea ce îl face distractiv sunt optimismul și umorul său. Calitatea veselă pe care Walter Koenig (Chekov) a adus-o atât de frumos personajului, mă simt foarte norocos că am ocazia să mă joc cu ea.”
"Mi-a plăcut să lucrez cu Anton,” relatează J.J. Abrams. “Era un suflet foarte bun. Nu pot crede și nu pot suporta faptul că nu mai este.”

“Noul Căpitan Enterprise”

După două filme în scaunul regizorului, Star Trek din 2009 și Star Trek: Into Darkness din 2012, Abrams și echipa sa l-au ales pe regizorul Justin Lin, un veteran al francizei Fast & Furious, ca să dea viață filmului.

Crescând în anii 80, Lin își amintește cum reluările Star Trek deveniseră o parte obișnuită a momentelor în familie. “Seria originală Star Trek este foarte specială pentru mine, fiindcă acele episoade vechi erau singurele momente în care îmi petreceam timpul cu părinții. Echipajul de pe Enterprise păreau a fi parte din familia noastră extinsă.”
Precum Abrams, Lin avea experiență în regizare pentru televiziune înainte de a primi cheile de la franciză.

“Un echipaj împărțit”

Scriitorii responsabili pentru ducerea echipajului acolo unde nu a mai mers niciun om era nou venitul Doug Jung (Dark Blue, Banshee) și actorul transformat în co-scriitor, Simon Pegg.

“Lucram la Mission: Impossible - Rogue Nation în Londra,” Pegg își amintește. “Și Bryan Burk (producător a Rogue Nation și Into Darkness) m-a luat deoparte– credeam că mă asasinează – și m-a întrebat dacă vreau să o scriu. Mi-am pierdut calmul și i-am spus că ‘da, absolut!’”

Unul din punctele mai mari ale poveștii care schimbă dramatic cursul filmului este distrugerea navei Enterprise, care blochează echipajul pe o planetă extraterestră neexplorată numită Altamid, o lume periculoasă. Scriitorii s-au bucurat de ocazia de a aduce personaje care anterior au apărut foarte puțin pe ecran.

Spre exemplu, un nou Căpitan Kirk (Chris Pine) se găsește alături de tânărul optimist Chekov (Anton Yelchin).
“De unde Kirk pornește în film foarte nesigur pe viitor, Chekov e plin de încredere în misiune,” spune Yelchin.

Când vine vorba de o pereche dramatică și amuzantă pentru pragmaticul Comandant Spock (Zachary Quinto), scriitorii au știut imediat că vor să i se alăture lui Doctor “Bones” McCoy (Karl Urban).

Cu moartea lui Leonard Nimoy, producătorii au vrut să imortalizeze moartea lui “Spock Prime” și să arate impactul pierderii sale asupra tânărului Spock.

“Leonard Nimoy a fost un actor extrem de talentat care a devenit un prieten bun,„ spune Abrams. “Am vrut să-i onorăm amintirea menționând moartea sa în film. Cred că ar fi fost greșit să nu facem asta.”

Pe lângă pierderea navei Enterprise, sfârșitul relației dintre Spock și Uhura (Zoe Saldana) oferă filmului un alt dezastru metaforic.
Înainte ca cei doi să proceseze despărțirea, nava e distrusă și Uhura se trezește pe Altamid cu Sulu (John Cho).

Co-scriitorul Simon Pegg revine ca Montgomery Scott, cunoscută mai bine ca “Scotty.”
Scotty se trezește dependent de Jaylah (nou-venita Sofia Boutella) un aliat extraterestru talentat, după ce îi salvează viața pe Altamid.

“Un personaj negativ necruțător”

Idris Elba se alătură echipei în rolul lui “Krall,” extraterestrul ostil responsabil pentru distrugerea navei Enterprise. Elba a fost atras de complexitatea personajului. “Știam că va fi greu să calc pe urmele lui Benedict Cumberbatch, așa că am lucrat mult cu Justin, Simon și Doug pentru a-l descifra pe tipul acesta. Cum vorbește? De ce are pică pe federație? Când ai răspuns la astea, nu mai e așa un monstru.”

“50 Specii Extraterestre”

Departamentele de costume și machiaj au lucrat în tandem ca să creeze peste 50 de specii extraterestre unice pentru film, mai multe decât în oricare alt film Star Trek.  
O armată de artiști, sculptori, pictori, tehnicieni și experți în silicon și mulaje au lucrat încontinuu, șapte zile pe săptămână în ateliere din Burbank, Vancouver și Dubai. “Nimeni nu poate face asta de unul singur,” spune Harlow.

Două din cele mai predominante specii de extraterestru din film sunt echipajul lui Krall, Manas (Joe Taslim) și Kalara (Lydia Wilson). Deși sunt distinctivi, echipa lui Harlow a făcut un efort ăentru păstrarea unei asemănări între echipaj care duce cu gândul la o istorie comună.
“Joe și Lydia au fost fantastici în machiaj,” Harlow spune.

În ciuda complexității acestor rase, Harlow susține că Spock este unul din cei mai dificili. “Spock este iconic. E așa faimos încât nu ai loc pentru greșeli.”

Costumiera Sanja Hays a lucrat cu Lin la Fast & Furious și s-a bucurat de ocazia de a lucra la Star Trek. “Eram deja un Trekkie, deci nu a trebuit să fac mari cercetări,” recunoaște ea.
“Costumul albastru al lui Kirk și Jaylah sunt copilașii mei,” Hays afirmă.

“Lumi Noi Ciudate”

Crearea universurilor din Star Trek a fost sarcina lui Tom Sanders.
“Vrem să te simți de parcă mergi altundeva,” spune Sanders. “Vrem să te simți ca într-o călătorie.”

“In Star Trek, nu poți să filmezi pur și simplu la un colț de stradă,” spune Lin.

Planeta albastră Altamid e gazda personajelor în mare parte a filmului. Este baza de operațiuni a lui Krall datorită prezenței unui material nuclear rar numit “bluebalt”.

Platourile Altamid au fost construite într-o mină de piatră din Pitt Meadow, Vancouver. Acolo Sanders a construit  miniatură a complexului lui Krall.
Pentru futuristul port din Yorktown, producția s-a mutat în Dubai.

Filmările în Vancouver și Dubai a apropiat și mai mult echipa.
“Ultimele două filme s-au filmat în Los Angeles, deci seara mergeam acasă,” spune Urban. “Filmul acesta a fost ca o tabără de vară, deci în pauze stăteam împreună fiindcă nimeni nu cunoștea pe nimeni acolo.”

”Ceva despre universul Star Trek este puternic și optimist și dulce și extaziant și șocant și surprinzător și uneori dureros.  E un viitor foarte strălucit și deși aniversarea cu numărul 50 e o piatră de hotar imensă, cred că vor fi multe altele.”

Sinopsis
jinglebells