Articole Life of Pi

(2012)

Viața lui Pi

Povestea

VIAȚA LUI PI începe și se termină la Montreal, cu un scriitor care, în căutarea inspirației, descoperă din întâmplare incredibila poveste a lui Piscine Militor Patel (Pi la vârsta de 17 ani este jucat de Suraj Sharma; personajul din zilele noastre este jucat de Irrfan Khan, iar în scenele din copilărie, de la începutul filmului, de Ayush Tandon). Piscine, cunoscut de toată lumea drept Pi, copilărește în India, în anii 1970, și are o viață interesantă. Tatăl lui (Adil Hussain) este proprietarul unei grădini zoologice, iar Pi își petrece timpul printre tigri, zebre, hipopotami și alte animale exotice. El ajunge să formuleze teorii proprii despre credință, convingeri și natura umană (și animală), dar, după ce Pi încearcă să se împrietenească cu un tigru bengalez pe nume Richard Parker, băiatul învață de la tatăl lui o lecție dură despre relația dintre om și animal. "Tigrul nu e prietenul tău!", îi strigă dl Patel fiului său. "Animalele nu gândesc ca noi. Oamenii care uită asta plătesc cu viața!" Pi nu va ignora niciodată această lecție, care va afecta curiozitatea lui insațiabilă și, în final, călătoria în care se va vedea silit să pornească.

Diversitatea lumii lui Pi este zdruncinată de schimbările profunde care au loc în țara lui. Când Pi are 17 ani, tatăl și mama lui (jucată de Tabu) hotărăsc că familia trebuie să emigreze, în căutarea unei vieți mai bune. Mutarea e o potențială sursă de aventuri într-o lume nouă, dar, în același timp, presupune ca Pi să își lase în urmă prima dragoste.

Părinții lui Pi se hotărăsc să emigreze în Canada. Ei închid grădina zoologică, își strâng bunurile (inclusiv unele dintre animalele de la zoo) și se îmbarcă pe un cargobot japonez, unde întâlnesc un bucătar francez sadic (Gérard Depardieu). Noaptea, târziu, în largul mării, bucuria lui Pi la vederea dezlănțuirii forțelor naturii pălește rapid când totul se transformă într-un cataclism. Vaporul se scufundă, dar, în mod miraculos, Pi supraviețuiește. El plutește în derivă pe o barcă, în mijlocul Oceanului Pacific, împreună cu un tovarăș de călătorie cu totul neașteptat - Richard Parker.

La începutul aventurii, tigrul feroce, a cărui adevărată natură s-a imprimat în memoria lui Pi după incidentul de la grădina zoologică a familiei, este dușmanul de moarte al lui Pi. Dar cei doi învață treptat să coexiste, iar Richard Parker devine principalul atu al lui Pi în încercarea acestuia de a găsi calea către casă. Legătura dintre ei este întărită de o altă experiență comună: atât Pi, cât și Richard Parker aveau o înțelegere limitată a lumii reale, amândoi fiind crescuți de același stăpân - tatăl lui Pi. Acum, pentru fiecare dintre ei, celălalt este singurul element rămas din acel trecut.

Cei doi naufragiați înfruntă greutăți de neînchipuit, inclusiv natura dezlănțuită în toată grandoarea și furia ei, care izbește mica lor barcă de salvare. O furtună de proporții uriașe devine o experiență spirituală pentru Pi, determinându-l să pună la îndoială planul lui Dumnezeu pentru el. "Am pierdut totul! Mă dau bătut! Ce mai vrei?", strigă Pi către cer. Dar el nu își pierde nicio clipă speranța. Pi se bucură de lucruri simple, precum un vechi manual de supraviețuire, și găsește alinare în frumusețea oceanului: nuanțele multicolore, bioluminescente, ale magnificelor bancuri de pești zburători, licărirea albastră a talazurilor oceanului și frumusețea unei balene cu cocoașă, care țâșnește spre suprafața oceanului.

Folosind tehnologia 3D, Lee ne aduce alături de Pi și Richard Parker, permițându-ne să trăim aceste momente extraordinare și uimitoare din punct de vedere vizual și să ne adâncim mai mult ca niciodată într-o aventură cinematografică epopeică, împletită cu o călătorie emoțională și spirituală.

Povestea filmului începe cu popularul roman al lui Yann Martel, una dintre cele mai importante apariții editoriale ale ultimului deceniu. Cartea a fost distinsă cu prestigiosul Man Booker Prize și a petrecut peste un an în clasamentul bestsellerurilor publicat de New York Times.

Producătorul Gil Netter, care a avut o relație lungă și fructuoasă cu Fox 2000 Pictures, a adus cartea în atenția președintelui de producție al companiei, Elizabeth Gabler, care a achiziționat drepturile de ecranizare, în numele Fox, în 2002. Netter a fost imediat atras de poveste, întrucât, după cum declară el, aceasta "are toate elementele pentru care te duci să vezi un film și pe care nu le poți găsi în altă parte." Împreună, Netter și Gabler au lucrat la acest proiect câțiva ani, fiind convinși că povestea în care puseseră atâta pasiune va deveni un însemnat eveniment cinematografic.

Cea mai importantă decizie a lor a fost de a aștepta regizorul potrivit, care să accepte necondiționat extraordinarele dificultăți, dar și ocaziile unice pe care le oferea proiectul. După cum explică Netter, "Ang Lee e un artist cu care îmi doream de multă vreme să lucrez și are acel talent magic necesar pentru a aborda cu măiestrie materialul."

Elizabeth Gabler adaugă: "E un film de foarte mare anvergură, dar Ang e un vizionar, care nici nu se gândește să accepte un proiect dacă acel proiect nu îl sperie și nu îi oferă ocazia de a descoperi noi orizonturi. Ca și Pi și Richard Parker, Ang și-a învins teama și a triumfat asupra unor dificultăți aparent insurmontabile."

Martel, el însuși un admirator fidel al filmelor lui Lee, adaugă: "Ang a fost alegerea perfectă, fiindcă face filme cu un impact emoțional puternic. Proiectele lui merg de la filme de mică anvergură, cu o atmosferă intimă, până la producții spectaculoase. De la "Rațiune și simțire" la "Brokeback Mountain", de la "Furtună de gheață" la "Tigru și dragon", creația lui e incredibil de variată. Așa ceva era necesar și pentru VIAȚA LUI PI, fiindcă drama intimă a unui tânăr care își pierde familia și trebuie să facă față unor dificultăți inimaginabile se desfășoară pe un fundal spectaculos. E extraordinar de complicat să reușești o asemenea performanță cinematografică și, în același timp, să păstrezi esența emoțională a poveștii, dar Ang și echipa lui au experiența, hotărârea și creativitatea necesară pentru a reuși."

Pentru Martel a fost o experiență euforică să asiste la ecranizarea cărții lui, care, după cum precizează el, a fost tradusă în 42 de limbi. "Pentru mine, ecranizarea cărții e ca o traducere într-o a 43-a limbă. Limbajul cinematografic e universal. Sunt încântat de această 'traducere' a poveștii mele."

David Magee (“Neverland”) a fost cooptat pentru sarcina dificilă de a adapta romanul complex, cu tematică vastă, al lui Martel, o carte care îmbină profunzimea cu excentricitatea și aventura de proporții epopeice cu introspecția intimă. Scenaristul recunoaște că deja citise de plăcere cartea, dar, când a acceptat sarcina de a scrie scenariul, s-a întrebat "cum poate fi tradusă pentru marele ecran". El a conchis că esențială este ideea de a spune, pur și simplu, o poveste despre o poveste. "În carte, Pi îi spune o poveste personajului cunoscut drept Scriitorul, exact așa cum Ang ne spune o poveste prin intermediul filmului lui", explică Magee.

"VIAȚA LUI PI e o parabolă despre credință, la o scară foarte mare", adaugă Lee. "În multe privințe, e un film despre valoarea poveștilor și despre valoarea împărtășirii poveștilor."

Despre film Cum să devii Pi
jinglebells