Articole Life of Pi

(2012)

Viața lui Pi

Despre producție

Filmul VIAȚA LUI PI a fost filmat în principal în India și Taiwan. Subcontinetul a creat o impresie de neșters întregii echipe. "India e un loc unde sunt posibile foarte multe lucruri", spune Yann Martel. "E un loc cu o infinitate de povești. Povești magice, povești realiste... India e un rezervor nesecat de povești."

De la bun început, Lee a hotărât să nu filmeze scenele care se petrec în casa părintească a lui Pi, din Pondicherry, India - adică tot primul act al filmului - decât în fosta colonie franceză. "În timp ce lucram la scenariu am căutat și alte variante, dar nimic nu se compară cu India franceză", explică Lee. "E o zonă unică și relativ necunoscută restului lumii. Poți să pui aparatul de filmat oriunde, să-l pornești și să obții imaginii frumoase."

Cartierul general al producției a fost stabilit într-un complex cu platouri de filmare și birouri, având o suprafață totală de 18.600 m2, aflat în apropierea vechiului cartier musulman al orașului. Filmările au avut loc în 18 locuri din Pondicherry și din împrejurimi. La secvențele introductive ale filmului a lucrat o echipă formată din 600 de persoane, aproape jumătate dintre aceștia fiind localnici. Aproximativ 5.500 de locuitori ai orașului au fost angajați ca figuranți pentru magnificele scene de exterior.

Echipa de producție a transformat grădina botanică a orașului în fictiva Grădină Zoologică din Pondicherry. Scenograful David Gropman explică de ce s-a procedat astfel: "Primul lucru pe care a vrut să-l vadă Ang în Pondicherry a fost grădina zoologică, așa cum este aceasta descrisă în cartea lui Yann Martel. Dar în Pondicherry nu exista - și nu existase niciodată - o grădină zoologică. Exista, însă, o grădină botanică, înființată de francezi la începutul secolului al XX-lea, iar lui Ang i-a venit ideea ca grădina zoologică din film să fie fosta Grădină Botanică din Pondicherry, descoperită de tatăl lui Pi și transformată de acesta într-o grădină zoologică privată. Ideea a fost minunată, fiindcă ne-a permis să introducem în film influența arhitecturii franceze și a grădinii botanice create de francezi, îmbinată cu estetica indiană. Astfel, înarmați cu notițele lui Ang, am creat grădina zoologică."

S-a obținut, de asemenea, permisiunea de a filma în incinta templului Villanur, din Pondicherry, care are o vechime de 1.000 de ani. 2.000 de figuranți în costume autentice au lucrat toată noaptea, până la răsăritul soarelui, și peste 20.000 de lumânări tradiționale diya au rămas aprinse pe parcursul nopții, toți membrii disponibili ai echipei stând de veghe cu torțe. O scenă în care familia Patel se relaxează în vacanță a fost filmată în Munnar, o stațiune montană mică, dar populară, aflată în Kerala, în sud-vestul Indiei.

Între timp, la mii de kilometri distanță, în Taichung, Taiwan, se apropia de finalizare construcția celui mai mare bazin cu valuri construit vreodată pentru realizarea unui film. În plus, cu sprijinul generos al autorităților taiwaneze naționale și locale, Lee și echipa lui de producție au transformat aeroportul Sui Nan, din Taichung, și hangarele pentru avioane ale acestuia, într-un studio cinematografic complet funcțional. Pe uriașii pereți verzi ai bazinului au fost arborate cu mândrie, la mare înălțime, steaguri care au ilustrat natura de "producție-cocteil internațional" a filmului VIAȚA LUI PI, după cum o denumește Lee.

Insula suprarealistă și misterioasă, locuită de un clan uriaș de suricate, a fost realizată printr-o îmbinare de imagini filmate într-o colonie de copaci banyan, aflată într-o rezervație botanică taiwaneză, cu decoruri proiectate de scenograful David Gropman și cu peisaje create pe calculator.

Gropman consideră că rezervația de copaci banyan a fost foarte importantă. "Eram convins că în Taiwan vom găsi inspirație pentru scenele care se petrec pe insula suricatelor. Printre cele mai mari dificultăți s-au numărat găsirea locurilor în care să putem filma și designul insulei. Am fost convinsă că nu vom putea crea o insulă convingătoare fără puțină inspirație din partea Mamei Natură. Ang știa că în Pădurea Națională Kenting, din Taiwan, e ascunsă o rezervație de copaci banyan, și ne-a dus acolo să aruncăm o privire. Rezervația a devenit sursa de inspirație pentru aspectul insulei misterioase. Insula și copacul banyan formează împreună un singur organism uriaș; nu întâmplător, acest copac provine din zonele tropicale ale Indiei. A fost perfect că am găsit un peisaj pe care și Pi l-ar recunoaște."

După încheierea filmărilor principale, Lee a dat startul îndelungatului proces de post-producție, coordonând activitatea directorului de montaj, Tim Squyres, A.C.E., a compozitorului Mychael Danna, precum și activitatea de o importanță esențială a echipei de efecte speciale. Între timp, tânărul protagonist al filmului se pregătea pentru un nou capitol al drumului său în viață - înscrierea la cursurile de cinematografie ale Colegiului St. Stephen al Universității din Delhi, ca student în anul I. Indiferent ce aventuri palpitante îi rezervă viitorul, Suraj Sharma consideră că realizarea filmului VIAȚA LUI PI va rămâne o experiență de neuitat pentru el. "Nici nu pot exprima în cuvinte cât de mult am avut de câștigat de pe urma rolului jucat în acest film. Ca și Pi, am avut o experiență remarcabilă, la nivel emoțional, fizic, mental și spiritual. "Participarea la realizarea filmului VIAȚA LUI PI mi-a permis să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă. Sunt mult mai puternic și acum știu că sunt capabil de mult mai mult decât aș fi crezut vreodată că e posibil. Ultimul an a fost crucial pentru mine."

FOX 2000 Pictures prezintă o producție Haishang Films / Gil Netter Production, un film de Ang Lee, "VIAȚA LUI PI". În rolurile principale sunt Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu, Rafe Spall și Gérard Depardieu. Muzica filmului este compusă de Mychael Danna, coproducător este David Lee, iar directorul de montaj este Tim Squyres, A.C.E. David Gropman este scenograful-șef, iar Claudio Miranda, ASC, este directorul de imagine. Filmul este produs de Gil Netter, Ang Lee și David Womark. Scenariul este scris de David Magee, pe baza romanului scris de Yann Martel. Regizorul filmului VIAȚA LUI PI este Ang Lee.

SURAJ SHARMA (Pi Patel), fiul unui matematician, a trăit, până de curând, într-o suburbie cu locuitori de clasă mijlocie din South Delhi, împreună cu părinții lui. Ang Lee i-a încredințat rolul lui Pi lui Suraj, care nu avea niciun fel de experiență actoricească, după o lungă serie de preselecții organizate în întreaga Indie, pe parcursul a câteva luni.

În copilărie, Suraj a dat dovadă de abilități muzicale remarcabile și a luat lecții de interpretare vocală Hindustani și de tabla, precum și de claviatură și chitară. El nu și-a dorit niciodată admirație sau onoruri, ci a cântat vocal, la tobe și la chitară de plăcere și pentru a-și distra prietenii și colegii de clasă din cartierul în care a crescut, în South Delhi.

Suraj a luat lecții de karate sub îndrumarea lui Senpai Khurshid Alam, dobândind centura neagră pentru juniori la școala de karate Seido, la vârsta de 13 ani. El a demonstrat excelente aptitudini pentru katha, mișcările asemănătoare cu dansul practicate ca formă de antrenament de karate, și a obținut distincții pentru practicarea Kalaripayattu, o artă marțială indiană, una dintre cele mai vechi tehnici de luptă din lume. Suraj este un entuziast jucător de fotbal, sport pe care l-a practicat pe tot parcursul anilor de școală. Pe lângă pasiunea pentru sporturi, Suraj are un simț estetic foarte dezvoltat, dând deseori îndrumări membrilor familiei și prietenilor în probleme de stil și design.

Suraj s-a bucurat de o mare popularitate printre colegii săi de școală, făcând campanie electorală pentru prietenii care candidau pentru funcții de conducere a colectivului de elevi. Pentru cunoscuți, Suraj este jovial, entuziast și gata oricând de clovnerii și distracție, dar, în același timp, este un tânăr blând și sensibil.

O bună parte din producția filmului VIAȚA LUI PI a avut loc când Suraj avea 17 ani; de fapt, el și-a sărbătorit a 18-a aniversare împreună cu echipa filmului, în uriașul bazin cu valuri construit în Taiwan pentru realizarea filmului, în timpul filmării scenelor din VIAȚA LUI PI care se petrec pe barca de salvare. Cât despre planurile lui de viitor, Suraj este student în anul I la Colegiul St. Stephen al Universității din Delhi.

IRRFAN KHAN (Pi Patel adult) a absolvit prestigioasa Școală Națională de Artă Dramatică (New Delhi, India) și a fost recent onorat de guvernul indian cu premiul Padma Shri pe 2011, ca recunoaștere a contribuției sale la dezvoltarea cinematografului indian. La scurt timp după ce și-a făcut debutul actoricesc în "Salaam Bombay!" (1988), el s-a mutat la Mumbai, pentru a-și continua cariera de actor. După aceea, el a devenit foarte cunoscut mulțumită rolului jucat într-o producție televizată, și anume popularul sitcom hindi “Banegi Apni Baat.”

Majoritatea actorilor de cinema hindi dispar din viața publică după ce trec de prima tinerețe, dar Khan a dobândit consacrarea la o vârstă la care alții se pensionează. Înfățișarea sa neobișnuită și privirea scrutătoare i-au asigurat mult-doritul rol principal în filmul "Maqbool", o reinterpretare hindi a piesei "Macbeth"; acțiunea filmului se petrece în lumea interlopă din Bombay. Khan a câștigat toate premiile importante pentru actorie din India pentru uimitoarea sa interpretare din "Maqbool". El a fost premiat și pentru rolul unui lider al studenților care se ridică din anonimat, dar eșuează înainte de a ajunge în vârf, rol jucat în filmul "Haasil" (2003), o poveste de dragoste care se petrece pe fundalul intrigilor politice din universitate (Allahabad). Criticii au salutat această interpretare fără precedent în cinematograful hindi.

Cel mai dificil rol al lui Khan a fost cel din apreciatul film "The Warrior", al regizorului britanic Asif Kapadia, câștigător al premiului BAFTA pentru cel mai bun film în 2003. Khan joacă un războinic singuratic care renunță la viața sa violentă de om al legii în slujba unei căpetenii locale, pentru ca după aceea să fie urmărit de ucigași până în munții Himalaya.

Khan a avut o lungă serie de interpretări excelente în cinematograful indian, dar a făcut doar de scurt timp tranziția către filmele în limba engleză. El a apărut recent în "Despărțirea", în regia lui Vic Sarin, și în "Speranța moare ultima", de Michael Winterbottom, film în care a jucat alături de Angelina Jolie. În acest an, el a jucat și în "Uimitorul Om-Păianjen".

Cum să devii Pi
jinglebells