Articole Chéri

(2009)

Curtezana

Despre distribuție

MICHELLE PFEIFFER o interpretează pe Léa de Lonval, curtezana a cărei frumusețe excepțională, rafinament și farmec au făcut-o o femeie bogată. Când se îndrăgostește de Chéri, tânărul fiu al unei prietene, care i l-a încredințat pentru educație, e obligată să-și înfrunte vulnerabilitățile.
Michelle Pfeiffer a atras prima dată atenția criticilor și a publicului în producția lui Brian de Palma "Scarface" (1983) alături de Al Pacino. De atunci, a fost nominalizată de trei ori la Premiile Oscar - la categoria "Cea mai bună actriță" pentru "The Fabulous Baker Boys" - "Formidabilii Baker-Boys" (1990) și pentru "Love Field" - "Câmpul dragostei" (1993) și la categoria "Cea mai bună actriță într-un rol secundar" pentru "Dangerous Liaisons" - "Legături periculoase" (1989). "Dangerous Liaisons" a fost și prima ei colaborare cu regizorul Stephen Frears și cu scenaristul Christopher Hampton.
Filmografia ei mai include "Hairspray" - "Hairspray-Intrigi de culise" (2007) alături de John Travolta, de Queen Latifa și de Amanda Bynes, "Stardust" - "Pulbere de stele" (2007) cu Claire Danes și cu Robert DeNiro, "White Oleander" - "Dragoste otrăvitoare" (2002) alături de Renee Zellweger și de Robin Wright Penn, "I Am Sam" - "Eu sunt Sam" (2001) cu Sean Penn, și "What Lies Beneath" - "Dincolo de aparențe" (2000) alături de Harrison Ford.
A mai jucat în "The Story Of Us" - "Povestea noastră" (1999) cu Bruce Willis, "A Midsummer Night’s Dream" - "Visul unei nopți de vară" (1999), "One Fine Day" - "Ce zi minunată!" (1996) alături de George Clooney, "Up Close And Personal" - "Personal și confidențial" (1996) cu Robert Redford, "Dangerous Minds" - "Minți periculoase" (1995), "Wolf" - "Lupul" (1994) cu Jack Nicholson, și în "The Age Of Innocence" - "Vârsta inocenței" (1993) în care a mai jucat Daniel Day-Lewis și care a fost regizat de Martin Scorsese.
În palmaresul ei se mai înscriu "Batman Returns" - "Batman revine" (1992), "Frankie and Johnny" - "Frankie și Johnny" (1991) care a însemnat a doua colaborare cu Al Pacino pe ecran, "The Russia House" - "Casa Rusia" (1990) alături de Sean Connery, "Married To The Mob" - "Cu mafia pe urme" (1988) alături de Alec Baldwin și avându-l ca regizor pe Jonathan Demme, "Tequila Sunrise" (1988) cu Mel Gibson și cu Kurt Russell, "The Witches Of Eastwick" - "Vrăjitoarele din Eastwick" (1987) cu Jack Nicholson, cu Cher și cu Susan Sarandon, "Sweet Liberty" - "Dulce libertate" (1986) și "Ladyhawke" - "Domnița Șoim"(1985).

KATHY BATES o interpretează pe Madame Peloux, mama lui Chéri și prietena și fosta colegă a Léei de Lonval. A strâns o avere considerabilă și trăiește ca o regină, dar e foarte conștientă că și-a pierdut frumusețea - și puterea pe care i-o dădea aceasta asupra bărbaților și asupra altor curtezane - iar asta a transformat-o într-o femeie de vârstă mijlocie amară și distructivă.
Kathy Bates a fost adesea laureată pentru prestațiile pe scenă, în producții de televiziune și în filme. A câștigat un Premiu al Academiei și un Glob de Aur pentru portretizarea unei admiratoare obsedate, Annie Wilkes, în filmul lui Rob Reiner "Misery" (1990). A fost nominalizată la Oscar, la Globurile de Aur și la BAFTA și a câștigat Premiul Screen Actors Guild (SAG) și Premiul Critics’ Choice pentru interpretarea din filmul lui Mike Nichols "Primary Colors" - "Cum să ajungi președinte" (1999). Bates a fost a treia oară nominalizată la Oscar și la Globurile de Aur pentru filmul lui Alexander Payne "About Schmidt" - "Totul despre Schmidt" (2002), pentru care a mai primit și o nominalizare din partea SAG și a câștigat un Premiu National Board of Review la categoria "Cea mai bună actriță în rol secundar". În plus, a primit nominalizări la Globurile de Aur și la BAFTA pentru interpretarea ei din "Fried Green Tomatoes" - "Roșii verzi prăjite" (1991).
Din filmografia lui Kathy se mai numără: "Revolutionary Road" - "Nonconformiștii" (2008) cu Leonardo DiCaprio și cu Kate Winslet, "The Day The Earth Stood Still" - "Ziua în care Pământul s-a oprit" (2008) cu Keanu Reeves și cu Jennifer Connelly, blockbusterul premiat cu Oscar "Titanic" (1997), "Dolores Claiborne" (1995) și "Fried Green Tomatoes" - "Roșii verzi prăjite" (1991), în care a mai jucat Jessica Tandy.
Și-a împrumutat vocea în filme precum "Charlotte’s Web" - "Rețeaua miraculoasă" (2006), "The Golden Compass" - "Busola de aur" (2007) și "The Bee Movie" - "Bee Movie: Povestea unei albine" (2007).
S-a bucurat și de o carieră frumoasă în televiziune, jucând în producții celebre precum serialul marca HBO "Six Feet Under" - "Sub pământ SRL", precum și în filmele de televiziune "Ambulance Girl" - "O viață salvată", "Warm Springs", "Annie" și produția HBO "The Late Shift" - "Culisele televiziunii", pentru care a câștigat un Glob de Aur la categoria "Cea mai bună actriță în rol secundar" în anul 1997.

RUPERT FRIEND îl interpretează pe Chéri, fiul plictisit și răsfățat al fostei curtezane Madame Peloux. Avea doar 19 ani când a venit în grija frumoasei Léa de Lonval. Chéri învață adevăratul înțeles al dragostei când, șase ani mai târziu, e forțat să aleagă între Léa și tânăra pe care i-a ales-o mama lui ca soție.
Rupert Friend a studiat la Academia de Artă Dramatică Webber Douglas din Londra. A fost numit "Un nou talent deosebit" la ediția din 2005 a Premiilor Satellite și a mai fost nominalizat și ca "Cel mai bun nou-venit" la Premiile British Independent Film.
A captat atenția publicului prima dată în rolul dlui Wickham în adaptarea romanului "Pride And Prejudice" - "Mândrie și prejudecată" (2005) alături de Keira Knightley, avându-l ca regizor pe Joe Wright. A mai apărut și împreună cu Johnny Depp în "The Libertine" - "Libertinul" (2004). Filmografia lui mai include "Outlaw" - "Nelegiuiții" (2007) în regia lui Nick Love, "The Moon And The Stars" - "Luna și stelele" (2007) cu Jonathan Pryce și cu Alfred Molina, în regia lui John Irvin, "The Last Legion" - "Ultima legiune" (2007) cu Ben Kingsley și cu Colin Firth, în regia lui Doug Lefler, "Mrs Palfrey At The Claremont" - "Dna Palfrey la Claremont" (2005) alături de Joan Plowright și producția lui David Leland "Virgin Territory" - "Teritoriu virgin" (2007).
De curând, a apărut în filmul lui Dan Ireland "Jolene" (2008), în cel al lui Mark Herman "The Boy In The Striped Pyjamas" - "Băiatul în pijamale vărgate" (2008). Va putea fi văzut și în "Young Victoria", în care joacă alături de Emily Blunt, în regia lui Jean Marc Vallee (2009).

FELICITY JONES o interpretează pe Edmée, fiica curtezanei Marie-Laure și soția lui Chéri. Mai puțin fragilă decât pare, Edmée știe că trebuie să facă în așa fel încât mariajul ei aranjat să fie un succes.
Una dintre cele mai promițătoare nou-venite din Marea Britanie, Felicity Jones a venit în atenția publicului odată cu filmul de anul trecut "Brideshead Revisited" - "Întoarcere la Brideshead" (2008) alături de Emma Thompson, Matthew Goode și de Ben Whishaw. A mai jucat și alături de Daniel Craig în "Flashbacks Of A Fool" (2008). În prezent, filmează la "The Tempest" - "Furtuna" împreună cu Helen Mirren.
Pentru televiziune, a jucat în "Cape Wrath" și în "Northanger Abbey" - "Misterele Nordului" și s-a bucurat de o carieră de succes în teatru, jucând în piesa de succes "That Face" la London’s Royal Court și în "Chalk Garden" la Donmar.

BEN HJEJLE o interpretează pe Marie-Laure, o curtezană de succes, care abia așteaptă ziua nunții lui Edmée și a lui Chéri, când va fi liberă să lucreze fără inconvenientul de a avea grijă de o fiică de care să aibă grijă.
Actrița din Danemarca Iben Hjejle a avut o carieră de succes atât în filmele americane, cât și în cele britanice de la primul ei film internațional, cel al lui Soren Kragh-Jacobsen "Mifune", în 1999. A lucrat cu Stephen Frears în primul ei film important în limba engleză, "High Fidelity" (2000) alături de John Cusack și de Jack Black, iar filmografia ei mai include "Skaggerak" (2003), "Dreaming of Julia" (2003) cu Harvey Keitel și cu Gael Garcia Bernal și "The Emperor’s New Clothes" - "Hainele împăratului" (2001) alături de Ian Holm.
De curând a putut fi văzută în filmul lui Edward Zwick "Defiance" - "Sfidarea" (2008) în care au mai jucat Daniel Craig, Liev Schreiber și Jamie Bell.

Note de producție Despre echipa de producție
jinglebells