Articole Cea mai fericită fată din lume

(2009)

Cea mai fericită fată din lume

România, reprezentată de patru filme la Berlin

Patru filme ar putea reprezenta România la festivalul de la Berlin, în februarie. Surse din piață precizează ca trei lungmetraje vor participa în trei dintre secțiunile festivalului, în timp ce un scurtmetraj ar putea intra în compeția oficială. Co-producția româno-britanico-ungară Katalin Varga, care a putut fi vizionată în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF 2008, va intra în competiția oficială, în timp ce filmul-omnibus Amintiri din Epoca de Aur și lungmetrajul Cea mai fericită fată din lume vor putea fi regăsite în programele secțiunilor Panorama și, respectiv, Forum. Scurtmetrajul Renovare, de Paul Negoescu, ar putea intra și el în cursa pentru Ursul de Aur. Informațiile nu au fost confirmate (dar nici infirmate) de reprezentanții filmelor și-ai caselor de producție, probabil din cauza faptului că festivalul de la Berlin înca nu a anunțat selecția oficiala.

Lungmetrajul Katalin Varga, al cărui principal producător este Libra Films, este regizat, cu un buget inițial de doar 30.000 de euro, de britanicul Peter Strickland. Filmul o are în vizor pe Katalin, o femeie izgonită de acasă când soțul ei află că fiul lor Orban este de fapt rodul unui viol al cărei victimă a fost femeia în trecut. Hotărâtă să se răzbune pe cel care i-a distrus viața, Katalin pornește în căutarea violatorului, folosind împotriva acestuia o armă înfioratoare: propriul lor copil. Vorbit în maghiară și română, lungmetrajul de 84 de minute are în distribuție mai ales actori de naționalitate maghiară, rolul principal fiind interpretat de Hilda Peter. Filmul va avea o șansă la mult-râvnitul Urs de Aur, fiind inclus în competiția oficială a festivalului.

Filmul-omnibus Amintiri din Epoca de Aur, format din șase scurtmetraje, va fi prezentat în secțiunea Panorama. Cele șase scurte sunt regizate, două de Cristian Mungiu, restul de Hanno Hoffer, Constantin Popescu, Ioana Uricariu și Răzvan Mărculescu, reprezentând o nouă incursiune în România dinaintea Revoluției. Conform unui interviu acordat Cinemagia anul trecut, Cristian Mungiu considera acest nou proiect mai "de public" decât 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în primul rând datorită faptului că subiectul scurtmetrajelor este reprezentat de o serie de legende urbane din perioada comunistă. "O legendă nu e o întâmplare cu foarte mult miez de ințelepciune și nici cu o esență din aia de cinema de artă, ci este o poveste populară pe care oamenii și-o zic unii altora când stau la coadă, ca să treacă vremea mai ușor", a descris Cristian Mungiu premisa proiectului.

Cea mai fericită fată din lume, debutul în lungmetraj al lui Radu Jude, va fi inclus în secțiunea Forum. Cu Andreea Boșneag, o elevă de liceu fără experiență în actorie, în rolul principal, filmul spune povestea Deliei, o tânără provincială care câștigă o mașină foarte scumpă într-o campanie organizată de o companie producătoare de băuturi răcoritoare. Însoțită de părinți, fericita câștigătoare pornește spre București, dar drumul nu-i ferit de primejdii, căci în sânul familiei încep neînțelegerile în ceea ce privește soarta mașinii. Filmul este produs de HiFilm.

Daca anul trecut Ursul de Aur pentru scurtmetraj i-a revenit lui Bogdan Mustață pentru O zi bună de plaja, în 2009 România ar putea avea iarăși o șansă la trofeu: filmul Renovare, în regia lui Paul Negoescu, va fi inclus în competiția oficială a festivalului, laolaltă cu alte aproximativ 30 de scurtmetraje. La sfârșitul lunii ianuarie, directorul festivalului de la Berlin va selecta zece dintre aceste scurtmetraje într-o competiție separată, al cărei trofeu va fi Ursul de Aur. Renovare, care prezintă în 25 de minute o familie prinsă în stresul redecorărilor, este de fapt al doilea film al regizorului inclus în competiția de la Berlin: anul trecut, Negoescu participa cu Târziu.

Sinopsis
jinglebells