Un nou film biografic pentru Michael Mann

de Ştefan Dobroiu în 5 Oct 2009
Un nou film biografic pentru Michael Mann

Michael Mann, omul din spatele Public Enemies sau The Kingdom/Regatul, a început să pregătească realizarea unui alt film biografic, de această dată inspirat de viaţa unuia dintre cei mai cunoscuţi fotografi de război, maghiaro-spaniolul Robert Capa. Filmul se bazează pe romanul Waiting for Robert Capa, scris de Susana Fortes, al cărei interes pentru viaţa fotografului a fost provocat de descoperirea, în anul 2008, a mii de fotografii realizate de acesta în timpul Războiului civil spaniol.

Aventuroasa viaţă a lui Robert Capa şi a iubitei acestuia Gerda Taro, prima femeie-fotograf care a surprins scene teribile din prima linie a unui război de anvergură, i-a atras atenţia lui Mann, de la copilăria din familiile de evrei maghiari a celor doi până la întâlnirea lor şi decizia de a-şi schimba numele pentru a avea o şansă mai mare în lumea fotografilor de război.

Invazia Normandiei, eliberarea Parisului, luptele din cel de-al doilea război mondial în Londra, războiul civil spaniol, invazia japoneză din China şi primul război din Indochina sunt doar câteva din conflagraţiile surprinse în fotografiile lui Capa. Celebru este reportajul foto despre invazia Normandiei publicat de revista Life şi prezentat în paginile acesteia drept "slightly out of focus" (adică "uşor neclar"), justificarea fiind tremurul mâinilor fotografului în faţa scenelor teribile (primele minute din Salvaţi soldatul Ryan aduc pe ecran exact acelaşi moment). "Slightly out of focus" va deveni şi titlul cărţii autobiografice a lui Capa.

Dar un amănunt din povestea fotografului, notează slashfilm, ar putea să nu ajungă în filmul biografic. Este vorba de poate cea mai cunoscută fotografie a acestuia, "Soldat căzând", cu un soldat care îşi dă ultima suflare în timpul războiului civil spaniol. Acuzaţii de înscenare şi o dezbatere publică au înconjurat această fotografie, ca şi alte câteva din scurta cariera (a murit la vârsta de 41 de ani) a lui Capa.

Poţi vedea mai jos Soldat căzând şi trei dintre imaginile publicate de Life.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Iceman pe 5 octombrie 2009 16:35
Stefane, in primul rand care e sursa de unde ati preluat stirea, nu de alta da' ce treaba are Michael Mann cu The Kingdom a lui Peter Berg? Nu face confuzii maestre cu Collateral sau Miami Vice care sunt tot cu Jamie Foxx. Atentie va rog!
larinho80 pe 5 octombrie 2009 17:15
Michael mann e producator la the kingdom, asa ca nu e chiar pe langa subiect
Iceman pe 5 octombrie 2009 18:03
Mea Culpa...merci larinho80
Radu1711 pe 26 aprilie 2010 22:58
interesant film

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells