Un documentar nominalizat la Oscar, pe TVR Cultural

de Gloria Sauciuc în 4 Iun 2008
Un documentar nominalizat la Oscar, pe TVR Cultural

Cosmarul lui Darwin (Darwin's Nightmare – Franta/Austria/Belgia/ 2004), nominalizat la OSCAR in 2006 si detinatorul Premiului pentru cel mai bun documentar la European Film Awards, in 2004 va fi difuzat luni, 16 iunie, la TVR Cultural, de la 20.00.

 Pescari, politicieni, piloti rusi, femei de moravuri usoare, industriasi si comisari europeni sunt actorii unei drame care depaseste granitele Tanzaniei, acest loc fiind tinta documentarului. In deceniul sapte al secolului trecut, in apele lacului Victoria a fost introdus - sub titlul de experiment stiintific - bibanul Nilului, un pradator vorace. De atunci, au fost decimate practic toate speciile de pesti indigene. Din aceasta catastrofa ecologica s-a nascut o industrie prospera, carnea alba a enormului pradator fiind exportata in toata emisfera nordica. Malurile celui mai mare lac tropical din lume, considerat leaganul omenirii, sunt astazi scena celui mai cumplit cosmar al globalizarii.

Povestea din interiorul povestii este, de fapt, drumul necontenit al avioanelor din fosta Uniune Sovietica care aduc aici arme si transporta peste inapoi in Europa. Sunt explorate pericolele si consecintele acestui comert, inclusiv violenta pan-Africana propagata de afluxul constant de arme pe continentul negru. Daca va supravietui cel mai puternic - conform teoriei lui Darwin - atunci ambitiile capitaliste urca, pe scara evolutiei, pe spatele africanilor.

Documentarul a fost distins cu numeroase alte premii, pe langa cele enumerate mai sus: este vorba despre  Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Angers (2005), Premiul Cesar pentru debut (in 2005), Premiul publicului la Entrevues Film Festival (Festivalul International de Film de la Belfort), in 2004, Premiul Publicului la Festivalul International de Film Contemporan de la Mexico-City, 2005 Premiul FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Sydney, 2005, Label Europa Cinemas la Festivalul International de Film de la Venetia, in 2004,  Vienna Film Award la Festivalul International de Film de la Viena, tot in 2004.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells