Editura Polirom va prezinta cartea "Orasul Domnului" de Paulo Lins

4 Iun 2008
Editura Polirom va prezinta cartea "Orasul Domnului" de Paulo Lins

Roman ecranizat in regia lui Fernando Meirelles si a Kátiei Lund, cu patru nominalizari la premiile Oscar!

Scriitorul, antropologul si profesorul Paulo Lins si-a bazat cartea Orasul Domnului (1997) pe experienta personala. Acest roman plin de forta, care i-a adus recunoasterea internationala, este in parte fructul propriei experiente si in parte rezultatul mai multor ani de cercetari minutioase pe tema favelelor, care s-au desfasurat la fata locului, printre dealeri de droguri, prosti­tuate si sefi de banda. Bazat pe o poveste reala, romanul prezinta evolutia Orasului Domnului in trei parti, de la fondarea lui in anii ’60, la ghetoul in care s-a transformat la sfirsitul anilor ’70 si actele de violenta care au izbucnit in anii ’80. Viata tinarului erou revoltat al cartii este marcata de violenta si droguri, mediu din care lupta sa evadeze, urmindu-si talentul pentru fotografie. Totodata, autorul ne dezvaluie cealalta fata a ghetoului, insasi cultura aparte pe care a dezvoltat-o, mani­festata prin limbaj, muzica si moda proprii. Apreciata deopotriva de critica si de cititorii brazilieni, cartea a fost tradusa in numeroase alte limbi.

Ecranizata in 2002 in regia lui Fernando Meirelles si a Kátiei Lund, a stirnit entuziasmul publicului si al criticii, dupa cum o dovedesc cele patru nominalizari la Oscar (2004), British Independent Film Award pentru cel mai bun film strain (2003) si numeroase alte distinctii. Filmul bazat pe romanul lui Paulo Lins a fost distribuit in Romania prin Independenta Film, cu titlul Orasul Zeilor.

Paulo Lins s-a nascut in 1958 la Rio de Janeiro si a crescut in cea mai faimoasa favela din Brazilia, numita de localnici Cidade de Deus, Orasul Domnului. Rezul­tatele scolare foarte bune si talentul literar remarcabil, pe care l-a manifestat la o virsta precoce, i-au permis sa evadeze din favela; a ramas insa legat de ea in mod simbolic, fiind numit de critica „poetul revoltat al ghetoului“ atunci cind s-a impus pe scena literara braziliana. Lins este unul dintre fondatorii grupului Cooperativa de Poetas, infiintat in anii ’70 cu scopul de a le da tinerilor autori sansa de a-si publica operele. Volumul sau de poezie Sob o Sol („Sub soare“) din 1986 a aparut ca rezultat al acestei cooperari. Lins este totodata membru al juriului care decerneaza prestigiosul Premio Casa de las Américas. in prezent scrie un roman despre sclavagismul din Brazilia, incepind cu secolul al XV-lea, in care isi propune sa realizeze o recon­structie fictionala a istoriei unei familii de brazilieni, pina la stramosii lor africani sclavi. Locuieste in Rio de Janeiro.

Taguri:  Cidade de Deus

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells