« Înapoi la pagina festivalului

Terorism cu bătrânei

de Ştefan Dobroiu in 6 Sep 2012
Terorism cu bătrânei

La doi ani după ce i-a apărut The Conspirator, Robert Redford revine ca regizor şi actor principal al lui The Company You Keep, prezentat în afara competiţiei la Veneţia. Premisa filmului este cel puţin ofertantă, dar scenariul se pierde spre final în replici neinspirate şi situaţii neverosimile.

Totul porneşte de la grupul protestatar Weather Underground, cel mai eficient şi distrugător grup terorist american din toate timpurile. Pentru a milita împotriva implicării SUA în Războiul din Vietnam, membrii grupului au organizat atentate eficiente asupra Pentagonului şi a altor clădiri ocupate de autorităţile ţării, ajungând pe lista neagră a celor mai căutaţi inamici publici. Cu o mulţime de nume mari pe generic, The Company You Keep nu te poartă în trecut, aşa cum te-ai aştepta, ci te menţine conectat la prezent, arătându-ţi ce se alege de grup la 30 de ani de la principala sa activitate.

Totul începe cu arestarea lui Susan Sarandon, în rolul lui Sharon Solarz, una din membrele grupului. Mamă a doi copii, Sharon a reuşit să-şi facă pierdută urma în ultimele trei decenii, dar FBI-ul ajunge să o identifice şi să o aresteze. Evenimentul se petrece în oraşul Albany, spre nemulţumirea lui Ben (Shia LaBeouf), reporterul ziarului local, care începe imediat să investigheze cazul. Curând Ben descoperă că Jim Grant (Robert Redford), avocatul spre care s-a îndreptat iniţial apărarea lui Solarz, este de fapt unul din foştii membri ai grupului. Dezvăluirea provoacă senzaţie, iar de aici firele narative se dezvoltă, ajungând ulterior să se încurce iremediabil.

Recunoaştem că premisa filmului suna chiar bine. S-au realizat atâtea producţii cu aşa-zişi terorişti şi idealurile lor politice, dar cel mai adesea erau prezentaţi anii lor de "glorie", cu cele mai importante atacuri. Nimeni nu este interesat de povestea de după: cum îmbătrâneşte un terorist? Mai crede în aceleaşi idealuri? Este gata s-o ia de la capăt? Păstrează relaţia cu ceilalţi membri ai grupului? Cum a făcut să nu fie prins până acum? Sunt întrebări la care The Company You Keep încearcă să răspundă şi o face chiar bine, până când devine o dramoletă cu replici rizibile.

Poate că Ben, reporterul interpretat de Shia LaBeouf, este suficient de agresiv pentru ca modul în care sursele sale îl tot asaltează cu informaţii să devină credibil, dar The Company You Keep ajunge genul acela de film în care providenţa ţine mereu cu personajul: urmăritul se furişează suficient de abil pentru a scăpa mereu de urmăritori, reporterul pune întotdeauna exact întrebările potrivite obţinând instantaneu încrederea "sursei" şi aşa mai departe. La început aceste scăpări nu deranjează, dar când încep discuţiile filozofice despre datorie faţă de ţară şi credinţa în propriile idealuri deja simţi că filmul a pierdut lupta cu realitatea.

Ce ne-a plăcut la The Company You Keep este că "reciclează" o serie de actori de vârsta a treia de care chiar ne era dor. Susan Sarandon este convingătoare, Robert Redford cam amorţit, Nick Nolte face ca evenimentele să meargă mai departe, Julie Christie dovedeşte că nu şi-a pierdut deloc carisma dar are parte de cele mai supărătoare replici. Richard Jenkins, Brandon Gleeson şi Sam Elliott îşi fac şi ei apariţia pe generic, numai că o asemenea concentraţie de actori cunoscuţi şi indubitabil buni ar fi meritat un scenariu mai bine scris şi mai rezonabil decât cel realizat de Lem Dobbs după romanul omonim al lui Neil Gordon.

În acest moment filmul nu este programat pentru o lansare românească, iar noi îţi spunem că nu prea ai de ce să regreţi absenţa lui de pe marile noastre ecrane.

(corespondenţă posibilă cu ajutorul ICR Veneţia)

Cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 6 septembrie 2012 18:55
Hai mai Stefane ca n-are cum sa fie atat de rau , regizat de Redford cu Susan Sarandon , Julie Christie ,Nick Nolte pe langa Batmani , ironmani , supermani , spidermani , avengersi si alte mizerii care au aparut la noi la cinema pun pariu ca filmul asta e parfum:))
alex_il_fenomeno pe 18 septembrie 2012 10:55
a regizat atatea si atatea Redford, incat mi-e greu sa cred ca a dezamagit cu acest film.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells