Seriale: 5 cauze de deces

de Ştefan Dobroiu în 21 Mar 2012
Seriale: 5 cauze de deces

Zilele trecute aflam că Luck, noul serial HBO difuzat şi la noi în ţară, a fost anulat deşi primise undă verde pentru un al doilea sezon. Motivele au fost şi financiare, desigur, căci audienţa era în scădere, dar şi de o natură puţin familiară în lumea serialelor: îngrijorarea privind animalele ce apar în serial. La filmările episodului pilot un cal a trebuit împuşcat după ce a suferit o fractură inoperabilă. La fel s-a întâmplat la filmările episodului şapte, ceea ce a făcut PETA, organizaţia pentru protecţia animalelor, să ia atitudine. Pe 13 martie HBO a scos din producţie toate secvenţele cu cai, iar a doua zi a anunţat anularea serialului.

Experienţa Luck ne-a făcut să ne gândim la motivele pentru care serialele dispar de pe micile ecrane. Bineînţeles, cel mai adesea producătorii dau vina pe audienţele dezamăgitoare, iar aceasta continuă să fie principala cauză de deces pentru serialele care, cu ani în urmă, ne ţineau înlemniţi în faţa televizoarelor. Cum astfel de producţii îşi justifică bugetul şi profitabilitatea doar dacă numărul de privitori este mare, se ştie încă de la început pragul la care un serial lucrează în pierdere. Cu toate acestea, audienţele mari nu înseamnă obligatoriu spaţiu publicitar scump...

Un exemplu este Anatomia lui Grey, popularul serial cu medici difuzat de postul ABC. În perioada de glorie (sezoanele 3 şi 4), serialul încasa aproximativ 400.000 de dolari pentru fiecare reclamă difuzată, asta în condiţiile în care audienţa sa era cu câteva milioane de telespectatori mai mică decât a serialului CSI: Crime Scene Investigation, datorită căruia CBS încasa aproximativ 250.000 de dolari. Explicaţia constă în faptul că un procent mult mai mare din audienţa Anatomia lui Grey făcea parte din eşantionul de vârstă 18-49 de ani, foarte atractiv pentru companiile interesate de reclamă. Este şi motivul pentru care Grey, deşi cu audienţe tot mai mici în ultima vreme, încă rezistă la ABC, deşi acum se difuzează sezonul opt.

Uneori nu faptul că scad, ci faptul că nu cresc audienţele este motiv de supărare pentru postul gazdă. A fost cazul lui Arrested Development, lansat în 2003 şi considerat unul dintre cele mai bune seriale de comedie ale deceniului trecut. Pentru că cifrele nu au crescut, serialul a fost trecut pe linie moartă, spre disperarea fanilor, care au protestat pe diverse căi împotriva acestei decizii. Încă din 2005 există zvonuri despre o posibilă transformare a serialului într-un film pentru marele ecran, iar în prezent umblă vorba că s-ar fi comandat noi episoade, aşteptate pe micile ecrane americane la începutul anului viitor.

Uneori, renunţarea la o producţie de televiziune nu are nicio legătură cu scăderea popularităţii, iar serialul moare "de moarte bună" şi nu "după o lungă suferinţă". Este cazul lui Seinfeld, unul dintre cele mai longevive şi emblematice sitcomuri ale ultimelor decenii. Deşi calitatea care l-a transformat într-un adevărat fenomen cultural nu scăzuse, producătorii şi Jerry Seinfeld au decis să oprească producţia după al noulea sezon, justificând decizia cu un simplu "venise vremea". La fel stau lucrurile şi cu Clanul Soprano, producţia HBO considerată unul dintre cele mai bune seriale ale tuturor timpurilor.

Uneori "moartea" vine tot din cauza spectatorilor, dar nu a lipsei de interes a acestora. Este cazul lui Turn-On, un serial de comedie lansat de ABC în februarie 1969. Glumele indecente au făcut ca difuzarea să fie oprită după... 11 minute, din cauza reacţiei furibunde a spectatorilor, dar şi a temerilor capilor ABC în ceea ce priveşte renumele postului de televiziune. Nu mai puţin de 400 de apeluri telefonice au desfiinţat Turn-On, pecetluindu-i acestuia soarta.

Dacă ne îndreptăm atenţia şi asupra serialelor tip reality TV, problemele se complică. Este cazul lui Megan Wants a Millionaire, o emisiune VH1 despre fotomodelul Megan Hauserman şi 17 bărbaţi care concurează pentru a o cuceri. Emisiunea a fost anulată după doar trei episoade, când unul dintre finalişti a fost arestat, fiind bănuit de crimă.

De care serial ţi-e cel mai dor?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 21 martie 2012 11:31
Luck m-a cam plictisit, asa ca nu-mi pare rau ca s-a anulat.
aavramescu23 pe 21 martie 2012 12:17
Am vazut Luck pe HBO dar mi s-a parut nasol. Flashforward mi s-a parut un serial deosebit de bun dar din pacate din cauza audientei nu au facut decat 1 sezon. Ce sa mai zic de Heroes care a fost lasat in aer dupa sez 4.
-aix- pe 21 martie 2012 13:31
pacat de FlashForward :(
bloodhound pe 21 martie 2012 13:11
care au fost motivele "mortii" serialului "Friends"? moarte buna sau "crima"?
cosmin742000 pe 21 martie 2012 14:37
Moarte buna de batranete , a ajuns la sfarsit , are un sfarsit logic.
GeorgeFriends pe 22 martie 2012 20:45
actorii principali vroiau ca sezonul 8 sa fie ultimul, din cauza ca aveau proiecte noi, dar datorita audentei mari si in crestere, productorii "Friends" au oferit noi contracte cu salarii mari (1 milion/episod) astfel serialul continuand cu 2 sezoane...
africanus pe 21 martie 2012 13:44
Seinfeld a fost serialul meu preferat, l-as revedea de 100 de ori si tot nu cred ca m-as plictisi de el, a fost superb...
Crist11 pe 21 martie 2012 15:10
.... !!!
gmihalka pe 21 martie 2012 19:59
subscriu...
CosminHorrorMaster pe 21 martie 2012 14:23
Dinte cele de mai sus, cred ca Seinfield si Sopranos mai trebuiau continuate cu cel putin un sezon.
cosmin742000 pe 21 martie 2012 14:38
Seinfeld s-a terminat in mod logic , deci inca un sezon ar fi fost de prisos
Moody pe 21 martie 2012 23:25
La Seinfeld li se parea producatorilor din ce in ce mai greu sa gaseasca teme si glume noi pentru noile episoade. Asa ca s-au decis sa se retraga in plina glorie decat sa le scada calitatea.
cosmin742000 pe 21 martie 2012 14:47
Seriale neterminate din motive care pe mine ma depasesc ar fi The New Adventures of Old Christine , The War at home , Till Death. Plus ca nu pot sa inteleg faza cu scaderea audientei . Sa zicem ca un serial a rupt norii la inceput , apoi a inceput incet-incet sa scada ( ca audiente) Totusi respectul pentru oamenii care urmaresc acel serial ar trebui sa primeze ( dupa mine) in fata banilor . Chiar totul sa se masoare in bani si ratinguri?Eu nu cred ca spre exemplu serialul Tanar si nelinistit spre exemplu are niste audiente astronomice , dar producatorii il continua pentru fanii fideli ai serialului. Asta ca sa nu mai zic de serialul Days of lifes , care se filmeza din 1965 , are peste 11000 de episoade , nu s-a terminat nici seria 1 , si continua probabil pentru cei 2 telespectatori care mai sunt in viata si l-au urmarit de la inceput:))
nicolas84 pe 21 martie 2012 15:31
Te-ar uimi sa aflii numarul de soap fans si trebuie mentionat ca si fanii sunt precum serialul "SOAP" unii pleaca si se satura dar altii abia il descopera. Asta cu serialele gen T&N e subiect delicat si mai amplu.
cinefila007 pe 21 martie 2012 14:57
Lie to me
Crist11 pe 21 martie 2012 15:11
Desi cand te gandesti, Seinfeld e din ani 90... nu se ridica la asteptarile noastre de serial de comedie gen 2/5... mi se zbarleste pielea cand aud Seinfeld... Dumnezeule, as fi vrut sa continue la nesfarsit.
nicolas84 pe 21 martie 2012 15:35
Cosmin avea dreptate, "Seinfeld" putea sa mai continue un sezon fara probleme dar cum alta era lumea atunci iar ei au luat decizia sa termine pe val ( la fel cum se retragea George din sedinte la Krueger), respect si decizia asta. P.S:Oricum eu am toate episoadele si le reurmaresc cu drag ORICAND.
gmihalka pe 21 martie 2012 20:02
CineMagia ar trebui sa consemneze...Seifeld e cel care ne lipseste...poate ne ajuta.
adda_mihai pe 21 martie 2012 21:34
Respect seinfeld!!Intradevar ducem dorul......deh am crescut cu el....dar despre 2 barbati si jumatate ce ziceti???ce o sa se intample...fara charlie?
TyR3m pe 21 martie 2012 22:28
care "2 barbati si jumatate"? s-a terminat mah baiatule de cand a murit charlie .
emi4bt pe 22 martie 2012 12:56
urmariti
1.Awake (2012) Creator: Kyle Killen, Stars: Jason Isaacs, Laura Allen and Steve Harris
2.Touch (2012) Creator: Tim Kring, Stars: Kiefer Sutherland, David Mazouz and Gugu Mbatha-Raw
seriale pe care le urmaresc cu sufletul la gura

alex_il_fenomeno pe 7 aprilie 2012 10:33
Seinfeld cred ca s-a restras exact cand trebuia , ca sa nu ajunga in lumea penibilului ! astfel , ramane poate cel mai bun serial !
margott pe 9 aprilie 2012 20:17
Seinfeld a fost si ramane cel mai bun sitcom. Mi-ar fi placut sa faca si un film pentru marele ecran, cred ca ar fi pe primul loc la box-office.
D4N3L93 pe 11 aprilie 2012 13:38
"Lie to me" si "Blue Mountain State"
Hannibal88 pe 31 mai 2012 01:55
Ma bucura aparitia acestui articol, deoarece, urmarind piata serialelor, ca sa zic asa, ma cam ingrijoreaza faptul ca, in ultimul timp, multe seriale s-au anulat, fata de alti ani, statistic vorbind, si nu inteleg de ce.
Un exemplu e Alcatraz etc.
Poate ma lamureste cineva de ce oare e acum ' epidemie ' de anulari de seriale.
Cred ca a-r trebui sa se anuleze Two and a half men, oricat de mult ma doare sa zic asta, deoarece fara Charlie, nu mai are sens serialul, zic asta acum, cand serialul nu se vrea a intra intr-un con de umbra a penibilului, o supa prelungita.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells