Saptamana Filmului Finlandez - Editia a VIII-a

12 Oct 2004
Saptamana Filmului Finlandez - Editia a VIII-a
Cea de a VIII-a editie a Saptamanii Filmului Finlandez este dedicata acelor pagini pe care finlandezii le-au inscris in istoria lor, din perioada Razboiului de iarna (1939), a Razboiului de Continuitate (1944), precum si din perioada imediat urmatoare acestui ultim razboi.
Dintre filmele pe care le aduce in acest an Saptamana Filmului Finlandez, primele doua (Razboiul de iarna si Soldatul necunoscut - filme artistice de lung metraj) sunt o descriere a vietii finlandezilor ce au stiut sa apere cu onoare independenta tarii lor, pe campul de lupta.
Viata celor din spatele liniei de front completeaza imaginea Finlandei din timpul celor doua razboaie. Copiii finlandezi gazduiti in timpul razboiului de catre tarile nordice invecinate, precum si numeroasele familii din zona Careliei, care au trebuit sa-si abandoneze casele pentru a se stabili in alte regiuni ale Finlandei sunt inca amintiri marcante iar uneori dureroase pentru multi dintre ei.
Ultima seara a Saptamanii Filmului Finlandez aduce cu sine doua scurt metraje documentare si un film artistic ce intregesc tabloul Finlandei dupa terminarea Razboiului de Continuitate, aceasta pentru a arata ca si in tumultuoasa istorie a Finlandei, dupa cele mai puternice furtuni s-a asternut linistea mult dorita.
Saptamana Filmului Finlandez se va desfasura in perioada 15-19 octombrie 2004 la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta din Bucuresti (Str. Stirbei Vodã 1-3).
Iata programul filmelor:
Vineri 15 octombrie
19.00  Deschiderea oficiala a festivalului
19.30: Pekka Parikka: „Razboiul de iarna” (1989)
Sambata 16 octombrie
19.00 Edvin Laine:  „Soldatul necunoscut” (1955)
Duminica 17 octombrie
19.00 Erja Dammert:  „Copii de razboi” (2003)
Luni 18 octombrie
19.00 Ville Salminen:  „Evacuatii” (1956)
Marti 19 octombrie
19.00 Antti Peippo: „Baiatul de granit” (1979)
         Antti Peippo: „Ochii peretilor” (1981)
         Perttu Leppa: „Caravana” (1993)
 
Toate filmele vor fi difuzate in limba originala si subtitrate in engleza cu exceptia filmului „Evacuatii” care este subtitrat in franceza.
Intrarea libera

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells