Saptamana 30 ianuarie - 5 februarie 2009

de Gloria Sauciuc în 30 Ian 2009
Saptamana 30 ianuarie - 5 februarie 2009

Ei, uite de asta ne plac noua inceputurile de an: acum se concentreaza cate sase-sapte premiere in fiecare saptamana, dintre care macar una e cu nominalizari la Oscar sau castigatoare la Globurile de Aur. In saptamana 30 ianuarie - 5 februarie intra sase filme noi la cinema.

Cea mai grea "piesa" a saptamanii este drama biografica Milk, cu opt nominalizari la Oscar 2009 si un Glob de Aur, despre Harvey Milk - primul barbat gay care a primit o functie publica, prin vot, in America. Filmul "MILK", in regia lui Gus van Sant, reda ultimii opt ani din viata activistului, in care s-au concentrat mai multe candidaturi pentru functia de consilier. Ultima campanie este un succes, iar Milk e ales consilier pentru nou creatul District 5. Din aceasta postura face lobby pentru drepturile civile in San Francisco si initiaza o ordonanta prin care urmeaza ca persoanele sa fie protejate de concediere din motive de orientare sexuala; mai mult, castiga suport impotriva propunerii de referendum la nivel de stat pentru concedierea profesorilor gay. In mod clar un film pe care nu trebuie sa-l ratezi, in care – desi cunoastem sfarsitul – participam la poveste; ne capteaza, ne emotioneaza, ne revolta, ne intriga incat ajungem sa ne intrebam daca nu ne-am lasat manipulati de scenaristul Dustin Lance Black si de regizor. Pe langa asta, interpretarea lui Sean Penn e un regal.

Al doilea film al saptamanii - Operatiunea Valkyrie, in regia lui Bryan Singer, cu un scenariu semnat de autorul care a colaborat la Usual Suspects, Cristopher McQuarrie, evoca evenimentele care au avut loc pe 20 iulie 1944, atunci cand o mana de ofiteri nazisti au avut o tentativa de asasinare a lui Adolf Hitler (jucat aici de David Bamber). Valkyrie este o buna reconstituire istorica a evenimentelor, si incearca sa fie, dincolo de un documentar, un thriller chiar daca toata lumea cunoaste finalul. Daca tensiunea este relativ bine construita, nu ajungem sa cunoastem cu adevarat motivatiile personajelor. Prin urmare, Valkyrie e un thriller captivant, dar incomplet. In ceea ce-l priveste pe Tom Cruise, nu poti sa remarci decat ca este sexy in uniforma militara si, prin urmare, sa nu-l prea iei in serios in rolul pe care-l joaca. Cu atat mai mult cu cat, din film, nu se inteleg motivatile personajului sau: de ce ajunge sa nu mai fie de acord cu fuhrer-ul, de ce ajunge sa-si doreasca sa-l inlature in conditiile in care principial era de acord cu razboiul? In rest, distributia este bine gandita - membrii cheie ai ierarhiei militare sunt jucati de Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Eddie Izzard si Terence Stamp, dar personajele nu par mai mult decat niste voci in uniforma militara nazista pentru ca povestea nu arunca o perspectiva psihologica profunda asupra celor care au incercat sa-l ucida pe Hitler.

Ca sa ne destinda dupa doua filme incrancenate, pe marile ecrane vine si soricelul Despereaux, cu tot cu urechile lui cat ale lui Dumbo, cu care - in mod evident - va si zbura. E mai simpatic decat Ratatouille, dar in acelasi timp mai naiv, ne castiga inimile numai daca-i vedem poza sau daca urmarim trailerul. Mai mic decat soarecii de varsta lui, Despereaux (vocea lui Matthew Broderick) are un entuziasm fara margini; reuseste sa se alieze cu un sobolan proscris, apoi ajunge sa se indragosteasca de o printesa singuratica (Pea, vocea lui Emma Watson), iar, intr-un final sa salveaza Regatul lui Dor de intuneric si amaraciune. Ce mai, jos palaria!

Pamela Anderson isi face si ea aparitia pe marile ecrane in Una-i blonda, alta si mai blonda. In incercarea de parodiere a conditiei de blonda, Anderson, impreuna cu Denise Richards nu reusesc decat sa se fataie in cadru, spre deliciul abonatilor la Playboy. Iata ce poveste vor sa ne vanda cele doua: Dee si Dawn isi castiga painea cea de toate zilele lucrand intr-un club de striptease. Cand sunt confundate cu doua periculoase asasine trebuie sa faca in asa fel incat sa fie cu un pas inaintea legii...

Doar iesenii si clujenii pot vedea in premiera si filmul "Copilul negustorului"/"Le Fils de l'epicier" la Glendale Multiplex Moldova Mall, respectiv la Cinema Victoria. Un film despre frica de insingurare si despre cum furgoneta unui negustor ajunge sa fie locul unde oamenii isi mai alunga singuratatea. Un interviu cu regizorul Eric Guirado gasiti aici.

Renee Zellweger, cu timbrul ei vocal si mimica inconfundabile (care o fac sa para mereu ca vorbeste din varful buzelor) aduce la cinema o comedie ca la carte, adica dupa reteta: Nou venita in oras /New in Town astfel incat in virtutea inertiei - adica a tuturor comediilor in care am mai vazut faze similare - ne amuzam. Care e povestea? Zellweger , adica Lucy Hill, trebuie sa renunte la traiul ei confortabil din Miami pentru a supraveghea restructurarea unei fabrici din Minnesota. Dupa ce are parte de o primire cat se poate de rece din partea localnicilor, ea incearca sa se acomodeze si cu ostilitatea mediului, implicit cu strazile inghetate si zapezile permanente. Tot felul de situatii amuzante se nasc de aici. In momentul in care i se cere sa inchida fabrica si sa lase comunitatea fara locuri de munca, Lucy trebuie sa ia cea mai dificila decizie din viata ei: sa aleaga intre confortul luxosului Miami si frumusetea unica a Minnesotei, de care este acum indragostita. Click aici pentru o cronica.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 17 aprilie 2010 13:25
mi-a placut filmul New in Town si Valkyrie

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells