Saptamana 29.09 – 05.10

4 Oct 2006
Saptamana 29.09 – 05.10

Bucurestenii pe care ‘Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii’ nu i-a convins (dar si restul, evident) deja incep sa se foiasca in fotolii intrebandu-se care a fost tot rostul tevaturii cu filmele romanesti anul acesta. Ei pot sa stea linistiti! ‘A fost sau n-a fost’, filmul lui Corneliu Porumboiu (Camera D’Or la ultimul Cannes) a venit si in capitala, dupa premiera de la Vaslui si proiectii pe la TIFF si Anonimul. Daca e sa vedeti un singur film in 2006, atunci sa fie acesta, caci filmul e clar de pus intr-un top3 de filme romanesti post-’89.

Despre ‘The Devil Wears Prada’, ecranizare dupa o nuvela de Lauren Weisberger, s-a discutat peste ocean mai tot anul. Buzz-ul s-a concretizat in niste numere ok de box-office (120 de milioane de dolari incasari doar pe intern, la un buget de 35) si niste soapte despre trecerea in short-list-ul Academiei a numelui ‘Meryl Streep’. Fiind prima ei prezenta mai mediatizata pe marile ecrane de la ‘Adaptation’ incoace, si cum Maryl Streep e deja un monstru sacru al cinematografului, ‘The Devil Wears Prada’ e alt film de vazut neaparat.

Fanii lui Kate Hudson o pot zari in You, Me and Dupree, comedia fratilor Russo (baietii cu ‘Welcome to Colinwood’ si niste episoade din ‘Arrested Development’ la activ) . Filmul a fost lansat la exact un an dupa ‘The Wedding Crashers’ dar imparte cu acesta anumite elemente tematice cat si pe Owen Wilson, mai in verva ca niciodata.

La atatea comedii de vazut, pentru a te mai drege, se poate incerca ‘The Sentinel (Clark Johnson la regie, cel cu S.W.A.T.), un thriller/drama despre Casa Alba si agentii secreti de pe acolo. Filmul este jucat de Michael Douglas, revenit dupa o pauza de trei ani de la asa-zisa ‘retragere’ si doua vedete in voga de televiziune : Kiefer Sutherland si Eva Longoria (din ‘24’, respectiv ‘Desperate Housewives’).
Daca nu ‘The Sentinel’ atunci hai ‘The Ant Bully’, o animatie de familie in cheie fantastica cu niste nume sonore responsabile de vocile personajelor (Julia Roberts, Nicholas Cage, Paul Giamatti, Maryl Streep).

Pe partea de cinema ceva mai serios se poate revedea la Elvira Popescu ‘Cache’ al lui Michael Haneke (unul din cele mai bune filme din 2005) si tot la Elvira Popescu se continua seria de filme franceze de Nouvelle Vague.

Tot la capitolul acesta mai sobru, trebuie amintit si ‘Code 46’ al lui Michael Winterbottom, proiectat in Plaza (pentru cei care nu l-au prins la Festivalul Britanic de anul trecut), dar, aviz amatorilor, nu e nici pe departe una din reusitele regizorului englez. Recomand calduros a se incerca mai degraba ‘A Cock and Bull Story’ – o dementiala adaptare sau incercare de adaptare (vedeti voi ce si cum) a romanului lui Laurence Sterne- ‘The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman’ - de acelasi autor, prezent mai nou pe dvd la British Council.

Si stiu ca mai e putin pana la ‘Snakes on a Plane’ si ‘World Trade Center’ dar, hai ca se poate.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells