Săptămâna 20-26 martie 2009

de Ştefan Dobroiu, Gloria Sauciuc în 19 Mar 2009
Săptămâna 20-26 martie 2009

Kate Winslet este foarte bună în The Reader, filmul care i-a adus primul Oscar in carieră. Povestea unei iubiri imposibile, dar şi o incursiune într-o zonă foarte gri a moralităţii, cel de-al treilea lungmetraj al lui Stephen Daldry (Billy Elliott, Orele)  este un film caruia i s-a reproşat că n-ar prezenta cum se cuvine Holocaustul! Fiţi fără grijă: apropierea de acest sumbru capitol al istoriei este minimă în The Reader, căci Kate Winslet şi tânărul David Cross, interpreţii improbabilului cuplu format din Hanna şi Michael, au mult mai multe de spus decât o poziţie "programată" faţă de Holocaust. Chiar dacă eforturile actorilor nu reuşesc să insufle suficientă energie acestei drame, The Reader trebuie văzut măcar pentru provocarea morală pe care o ridică: ce fel de om eşti dacă simţi simpatie pentru o ucigaşă?

După ce şi-a lăsat părul să crească în Pledez vinovat?!, Vin Diesel revine la chelie şi muşchi încordaţi pentru Babylon A.D., ultimul film al francezului Mathieu Kassovitz (Râuri de purpură, La Haine). Diesel e Toorop, un fost soldat care se hotărăşte să accepte o ultimă misiune într-un sumbru viitor apropiat: pentru o imensă sumă de bani, Toorop trebuie să transporte o femeie din Mongolia în Statele Unite. Cine este această femeie (Melanie Thierry, absolut superbă) şi cât de importantă este ea pentru o sectă vom afla curând, dar nu înainte ca Vin Diesel să elimine o întreagă armată de oponenţi. Haotic, previzibil şi nu întru totul original, Babylon A.D. reuşeşte cumva (oare datorită muzicii?) să-ţi ia ochii de la defecte şi să te distreze pentru 90 de minute.

Bazat pe romanul pentru adolescenţi scris de nemţoaica Cornelia Funke, Inkheart foloseşte un procedeu invers faţă de alte fantasy-uri: nu ne teleportează într-o lume fantastică, ci aduce lumea fantastică în lumea reală, cu Brendan Fraser pe post de... teleportor! Care e ideea? Să zicem că dacă Mo, personajul lui Fraser, ar deschide "Jurassic Park" şi-ar citi câteva rânduri despre năbădăiosul T-Rex pornit în urmărirea arheologului Alan Grant, ditamai dihania din Cretacic i s-ar opri pentru o clipă în sufragerie, căci Mo are puterea de a fura personaje fantastice din lumile lor şi-a le arunca în realitatea noastră. Cu ce preţ şi prin ce aventuri trebuie să treacă el şi fiica lui pentru a desface ce-au făcut în acest film de aproape două ore care le va plăcea mai mult copiilor.

După două debuturi la început de an (Legături încrucişate şi Pescuit sportiv), Weekend cu mama este un adevărat comeback! Stere Gulea, regizorul celebrului Moromeţii, se întoarce la cinema (după o pauză de 12 ani) cu un subiect extrem de actual: generaţia tânără, problemele ei cu drogurile şi cu părinţii plecaţi să muncească în Spania. Adela Popescu lasă telenovelele pentru această dramă în care se descurcă neaşteptat de bine, în ciuda situaţiilor trase de păr, a unor replici amuzante când nu trebuie şi-a unui final care transformă filmul din weekend într-o demoralizantă zi de luni! De văzut, dar cu rezervele de rigoare.

Comedia săptămânii, Eu şi Marley, îţi dă sentimentul că mai bine petreceai două ore în Parcul Tineretului pe lângă căţei jucându-se cu stăpânii lor, decât să urmăreşti secvenţe repetate fără măsură cu labradorul Marley făcând diverse obrăznicii, unele mai previzibile si ne-năstruşnice decât altele. Simpatic de altfel, labradorul este băgat într-o poveste fără sare şi piper, lăsată la suprafaţă, încât puţin îţi pasă dacă tinerii însurăţei jucaţi de Jennifer Aniston şi Owen Wilson, pot să aibă copii, dacă John Grogan va fi promovat sau nu, dacă îşi cumpără casă ori ba. E o producţie în care poţi spune cu mâna pe inimă că nu se întâmplă nimic, fără ca filmul să-şi propună să fie unul contemplativ, decât poate în final, când - aţi ghicit - stăpânul trebuie să se despartă de câinele său şi emite o judecată care înmoaie platitudinea în melodramă. La sfârşitul filmului regizat de David Frankel, care mai are la activ The Devil Wears Prada, iţi vine să plângi nu că labradorul a îmbătrânit şi nu mai are energia de altădată, ci după filme ca Beverly Hills Chihuahua, Hotel pentru căţei, şi - iertaţi-mi impietatea de a enumera alături - Lassie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mickeypunk pe 20 martie 2009 18:02
pe langa restu filmelor cu vin asta este foarte prost .... dezamagire completa :(
issey pe 20 martie 2009 19:12
nu e cine stie ce film,park ii lipseste ceva...desi ideea in sine si efectele sunt fantastice:|
dni pe 28 martie 2009 22:06
filmul este super tare si actorul smq
ciobotaru bogdan pe 18 august 2009 20:37
super
Radu1711 pe 18 aprilie 2010 11:05
foarte tare Vin Diesel, un actor de nota 10
shogwon pe 1 septembrie 2010 19:23
super bravo

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells