Retrospectiva filmelor anului 2001, la cea de-a treia editie

de Emanuel Lazarescu în 28 Ian 2002
Vineri 25 ian. s-a desfasurat la Sala Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez gala ”Filmele anului 2001”. Aflata la cea de-a treia editie, retrospectiva, organizata de Independenta Film, Agentia de Publicitate Req Champions si Radio Delta a reunit personalitati din lumea filmului de la noi din tara, distribuitorii de film din Romania si personalitati ale radiourilor si televiziunilor romanesti.
Prezentatorul Galei a fost Constantin Dragan cunoscut realizator de la Radio Delta.
Seara a debutat cu prezentarea celor mai mari succese de public din 2001, moment prezentat de Cornelia Popescu, de la Evenimentul Zilei. Au urmat cateva secvente din filmul cu cel mai mare succes de public in 2001: Mumia Revine.
Apoi a urmat top-ului cinefililor unde lucrurile au stat putin altfel. Pe primul loc situandu-se filmul Hannibal. Asta, in urma unui clasament alcatuit de Agentia Champions, site-ul Cinemagia, si ziarele Romania Libera si Evenimentul Zilei.
Cea mai spectaculoasa lansare de film a fost aleasa cea de la filmul 102 Dalmatieni realizata de Agentia Champions.
In continuare a fost invitat pe scena d-nul ing. Ion Moraru, directorul filialei Romaniafilm Bucuresti care ne-a expus cateva reusite inregistrate de filiala anul trecut, inclusiv modernizarea cu succes a Cinematografului Corso.
Top-ul distribuitorilor anul trecut arata astfel: pe primul loc se claseaza InterComFilm Romania cu 34 de filme distribuite si 1.440.000 de spectatori, pe locul doi s-a clasat Ro Image 2000 cu 20 de filme prezentate si 1.089.000 de spectatori, iar pe locul trei, New Fims International cu 40 (!) de premiere si 1.080.000 de spectatori.
Unul dintre cele mai interesante momente din seara de Gala a fost cel prezentat de Andrada Moga, care ne-a dovedit inca o data ca nu este numai o realizatoare de emisiuni de film de buna calitate, dar si o persoana indragita de public. Ea ne-a prezentat top-ul filmelor romanesti din anul 2001, unde pe primul loc s-a clasat Sexy Harem Ada Kaleh cu 11.000 de spectatori, urmat de Proprietarii de Stele si Tacanitii, cu rezultate slabe insa.
Dar cu toate acestea un film s-a facut remarcat in top-ul jurnalistilor, nu numai din Romania: Marfa si banii in regia lui Cristi Puiu, film care a fost prezent, cu mare succes la Festivalul de la Cannes anul trecut. El a fost premiat in cadrul Galei de catre Radio Delta si Editura All.
Un alt moment interesant al serii a fost vizionarea scurt-metrajului Invitatie la masa in regia lui Gabriel Sarbu care si el a primit un premiu din partea Radio Delta si Editurii All.
In incheiere a fost prezentat de catre Cristina Bazavan top-ul criticilor din Romania; pe primul loc situandu-se filmul In the mood for love / O iubire imposibila.
Seara a mai fost presarata cu imagini din filmele care vor fi distribuite in acest an in Romania, precum si cu momente comico-artistice ale membrilor formatiei Sistem, care a fost foarte apreciata de toti cei prezenti la eveniment.
Seara a fost un adevarat succes, iar noi ne putem mandri cu faptul ca am putut, pentru al doilea an la rand sa transmitem in direct pe internet, pentru voi intreaga ceremonie.
Cu vizionarea filmului In the mood for love s-a incheiat si adevaratul regal cinematografic de la Elvira Popescu, de vineri.
Retrospectiva continua insa, pana pe data de 7 februarie la Elvira Popescu unde veti putea urmari cele mai bune filme ale anului 2001 in Romania.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 2 martie 2014 23:53
Cateva filme din 2001 inca le am "restante".

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells