Preşedinţi nominalizaţi la Oscar

de Gloria Sauciuc în 30 Ian 2013

Lincoln, cu Daniel Day-Lewis în rolul preşedintelui, rulează în avanpremieră la cinema săptămâna aceasta, şi pentru că actorul este principalul favorit la Oscar 2013 îl punem astăzi într-o companie selectă, alături de alţi actori care au fost nominalizaţi la prestigioasele premii pentru interpretarea unor şefi de stat.

Afișează:
1 din 5

Daniel Day-Lewis nominalizat la Oscar 2013 pentru rolul Preşedintelui Abraham Lincoln

Daniel Day-Lewis construieşte un preşedinte îmbătrânit înainte de vreme, cu o voce stinsă, deloc potrivită oratoriei sau discursului politic, ori care să se facă auzită în mulţime, ceea ce descumpăneşte, pentru că personajul nu e deloc charismatic, contrar a ceea ce ştiam despre preşedinte din cărţile de istorie. Mai mult, după părerea istoricilor vocea lui Lincoln era subţire şi ascuţită. "Uneori era atât de nervos la începutul discursului, încât începea cu un falsetto şi de-abia după aceea vocea i se stabiliza", susţine Ronald C. White Jr., biograf al lui Lincoln. Day-Lewis, e drept, se fereşte de tentaţia unei voci impozante, de bariton, dar nu vine nici cu o voce ascuţită, ci doar cu una joasă, pentru care trebuie să-ţi ciuleşti urechile.

Sunt replici în film despre popularitatea lui Lincoln, dar lipsa charismei personajului creat de Day-Lewis pune la îndoială afirmaţiile. Day-Lewis surprinde, însă, foarte bine simplitatea preşedintelui, care vorbea fără emfază şi avea un limbaj accesibil omului de rând. În film îl vedem obosit de războiul ce ţinea deja de patru ani, dar cel mai inteligent om în orice cerc social, gata să spună mereu câte o povestioară cu tâlc sau câte un banc, un soţ şi tată înţelept şi încrezător. Machiajul şi coafura sunt excelente.

Filmul ni s-a părut tezist, făcut pentru americani şi pentru Oscaruri, dar valorile promovate rezonează şi în inima unui public european. Este onest prin faptul că arată că victoria lui Lincoln a fost obţinută şi prin intermediul corupţiei. Filmul surprinde dilemele la care e supus Lincoln, ca preşedinte al Statelor Unite, în ultimele luni ale vieţii sale: cum să pună capăt războiului de secesiune şi cum să pună capăt, definitiv, sclaviei.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 30 ianuarie 2013 14:34
Nu am inteles, criticati personajul lui Abraham Lincoln?? Din ce am citit eu, modul in care este prezentat a surprins, insa este mult mai veridic decat ceilalti Abraham Lincoln din filme. Si eu am fost putin socat, dar cam asta e adevarul... Lincoln nu avea o voce buna pentru oratorie, avea o tonalitate subtire, uneori prea inceata. In celelalte film in care l-am vazut, mai curand Lincoln a fost jucat asa cum isi imaginau oamenii, sau cum le convenea lor in film. Daniel Day-Lewis a avut curajul sa-l joace cat mai aproape de realitate. Oricum, nu am vazut filmul deocamdata :). Doar ma miram
Gloria pe 30 ianuarie 2013 15:19
Lincoln era considerat un bun orator si un om foarte charismatic, in film nu pare a fi nici una nici alta: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20091230103026AAD9rXu http://www.abrahamlincolnsclassroom.org/Library/index.asp http://www.abrahamlincolnsclassroom.org/Library/newsletter.asp?ID=3&CRLI=77
darayawaus pe 30 ianuarie 2013 22:01
Bayard, filmul e excelent, insa doar prin prisma jocului actoricesc. Daniel Day-Lewis confirma faptul ca e cel mai bun actor in viata, iar Jones si Field isi fac treaba extraordinar. Dar... atat. Scenariul e trenant, iar regia nu m-a dat pe spate. E doar un alt film creat pentru a cersi Oscarul. Si il va lua, probabil, desi nu-l merita. Cred sincer ca, in lipsa acestor nume mari din distributie, filmul n-ar fi obtinut nici macar o nominalizare la vreun premiu important.
alex_il_fenomeno pe 30 ianuarie 2013 14:59
Personalitati importante, ilustrate de mari actori ai zilelor noastre. Frumoase filme, si de asemenea frumos articol.
AndreBlack pe 30 ianuarie 2013 18:01
Nixon a fost un film bun iar Hopkins a jucat chiar foarte bine . Urmeaza sa vad Lincoln la cinema ca sa ma conving daca Day-Lewis este mai bun ca Hopkins .
MikkaelWolfganger pe 30 ianuarie 2013 21:42
Nu stiu ce sa zic cu Lincoln asta, cred ca a fost facut sa ia Oscarurile de anul acesta, iar in privinta lui Daniel-Day Lewis, chiar nu cred ca o sa ii sufle cineva Oscarul.
Irinel28 pe 30 ianuarie 2013 23:35
Deci...am vazut filmul dar nu cred ca merita oscarul, regia e slaba...de-si ma gandesc ca Daniel D. este probabil cel mai bun actor pana in momentuö de fata.
monicarusu25 pe 31 ianuarie 2013 10:27
lincoln e preferatul meu. abia astept sa vad filmul.
SANDA45 pe 2 februarie 2013 15:14
lincoln

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells