Oscar 2012: surprizele

de Ştefan Dobroiu în 27 Feb 2012
Oscar 2012: surprizele

Cu greu puteai găsi o ediţie mai previzibilă decât cea de-a 84-a decernare a premiilor Oscar, dar chiar şi aşa seara (sau noaptea) trecută nu a fost lipsită de surprize. Citeşte mai jos la ce categorii ne-au surprins pe noi alegerile membrilor Academiei şi de ce.

Totul a început cu primul Oscar, căci, oricât de bine ar arăta Hugo (şi arată foarte bine), nu ne aşteptam ca Robert Richardson să câştige pentru filmul lui Martin Scorsese. Ignorarea lui Emmanuel Lubezki, omul din spatele fabuloaselor cadre din The Tree of Life al lui Terrence Malick, i-a luat pe nepregătite pe mulţi dintre pariori, convinşi că, dacă laureatul cu Palme d'Or de anul trecut va fi ignorat la categoriile importante (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor), imaginea lui Lubezki îi va aduce categoric acestuia o statuetă. Este a cincea nominalizare a lui Lubezki, după A Little Princess în 1995, Sleepy Hallow în 1999, The New World în 2005 şi Children of Men în 2006.

Puţini sunt cei care se aşteptau ca Meryl Streep să câştige pentru a treia oară Oscarul, mai toţi specialiştii pariind pe Viola Davis, de neuitat în rolul ei din drama The Help/Culoarea sentimentelor. Se pare că vechea vorbă de la Hollywood, conform căreia când mai multe actriţe (în cazul acesta trei) din acelaşi film sunt nominalizate la Oscar ele îşi fură una alteia voturile, se verifică.

Dacă Octavia Spencer a câştigat pentru rol secundar, Viola Davis a pierdut, probabil la mustaţă, la cel principal în faţa lui Meryl Streep, nominalizată pentru a 17-a oară. Davis era considerată favorită după ce a câştigat, alături de Spencer, la premiile breslei actorilor de la Hollywood, considerate un barometru destul de fidel al posibililor câştigători de Oscar. E de precizat şi faptul că anul viitor Meryl Streep ar fi împlinit exact trei decenii de la câştigarea celui mai recent Oscar, cel din 1983, pentru Sophie's Choice.

O surpriză ar putea fi considerată şi strigarea numelui lui Jean Dujardin la Cel mai bun actor. Celebră pentru zgârcenia cu care îşi împarte premiile actorilor de alte naţionalităţi, Academia l-a transformat pe Dujardin în primul actor de origine franceză care câştigă această importantă categorie. Maurice Chevalier, Charles Boyer şi Gerard Depardieu au fost nominalizaţi în trecut, dar niciunul dintre predecesorii lui Dujardin nu a plecat acasă cu trofeul. Cu mult mai popularii Brad Pitt şi George Clooney drept concurenţă, reuşita francezului este cu atât mai surprinzătoare, chiar dacă premiul său este logic dacă iei în vedere faptul că Artistul a pus mâna şi pe alte două dintre cele mai importante trofee: Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor.

După ce a pierdut César-ul pentru Cel mai bun actor în faţa lui Omar Sy (pe care l-am preferat şi noi în mega-comedia Intouchables, cu 20 de milioane - da, 20 de milioane! - de bilete vândute în Franţa în 2011), Dujardin recuperează la Oscaruri, făcând istorie cu statueta sa pentru Cel mai bun actor. De bucurie şi emoţie, actorului i-a scăpat şi un "putain" (la dracu') în cele câteva cuvinte în franceză rostite la sfârşitul discursului său.

O surpriză ar putea fi considerată, cel puţin dintr-un anumit punct de vedere, şi reuşita lui A Separation, filmul iranian multi-premiat anul trecut, dar considerat de o parte din membrii Academiei indezirabil. În contextul relaţiei tot mai tensionate dintre SUA şi Iran, regizorul Asghar Farhadi ar fi putut avea de suferit, mai ales că principalul său concurent era drama poloneză In Darkness, semnată de regizoarea Agnieszka Holland. Filmul polonez are un subiect foarte apreciat de membrii Academiei, care au dat adesea dovadă că dramele despre holocaustul din cel de-Al Doilea Război Mondial le sunt aproape de suflet, ceea ce ar fi putut îndepărta A Separation de trofeul cel mare.

Care este, din punctul tău de vedere, cea mai mare surpriză de la Oscar 2012?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
jude pe 27 februarie 2012 16:14
pentru mine cea mai mare surpriză de la Oscar 2012 este Meryl Streep, care a castigat premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal...Pana in ultima clipa am crezut/sperat ca va castiga Oscarul Viola Davis...
ren22 pe 27 februarie 2012 21:13
meryl streep e o actrita excelenta,nici in the iron lady nu a fost mai prejos,dar nici eu nu ma asteptam sa castige ea (pana la urma,nici ea nu se astepta)!cred ca si eu o favorizam pe viola davis si pe michelle williams...
rob3rt_89 pe 27 februarie 2012 16:47
Hugo pentru efecte speciale.....
octavinspector pe 27 februarie 2012 18:01
Cea mai mare surpriza este ca nici un film in care a jucat Brad Pitt nu a primit nici un fel de Oscar !!!! La fel si pentru War Horse !!!!
Mariusinho07 pe 27 februarie 2012 18:28
Si eu am crezut ca Viola Davis va castiga premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal. Alta supriza consider ca este faptul ca Harry Potter nu a castigat nici macar un premiu.
xerses pe 27 februarie 2012 19:22
Surpriza ca Brad Pitt nu a luat nimic....
madia pe 27 februarie 2012 19:50
Pentru mine surpriza a fost ca George Clooney a pierdut Oscarul in fata lui Jean Dujardin.
takk_33 pe 27 februarie 2012 20:43
Na-s zice chiar surpriza dar, ma enervat ca toate documentarele grozave ale anului trecut au fost ignorate pentru un film mediocru despre fotbal american: Undefeated.
tomi_cluj pe 28 februarie 2012 01:21
meryl streep mi sa parut k sia meritat deplin rolul din the iron lady a jucat genial pe knd cealalalta Viola Davis nu mi sa parut exceptionala in the help:) cred k surprizele serii au fost: hugo la efecte speciale, la make-up the iron lady si la costume design: the artist
movie_time2100 pe 28 februarie 2012 11:07
Surpriza (placuta de altfel) a fost al 3-lea Oscar din cariera al lui Meryl Streep, a jucat intr-adevar bine in The Iron Lady (doar a castigat un Glob de Aur), dar ma asteptam sa triumfe Viola Davis dupa ce ea a castigat la Screeen Actor Guild Awards. Sincer din The Help cel mai mult mi-a placut prestatia lui Octavia Spencer in rol secundar.

O alta surpriza placuta a fost Oscarul lui Jean Dujardin pt actor in rol princpial. Sanse mari avea si George Clooney pt rolul sau din The Descendants (doar a castigat un Glob de Aur).

Surpriza (neplacuta) a fost castigarea la cele mai bune efecte vizuale a lui Hugo in fata bijuteriei tehnice CGI numite Caesar (interpretat de Andy Serkis) in Rise of the Planet of the Apes. Inexplicabil.

Cea mai buna imagine o meritau ori The Tree of Life ori The Artist, Hugo cu atmosfera intunecoasa numai imaginea nu am admirat-o, dar scenografia da.

Cel mai bun montaj era de asteptat sa castige ori The Artist ori Hugo si a picat de nicaeri The Girl with the Dragon Tattoo (castigator totusi la Critics Choice Awards).

O ultima surpriza a fost castigarea lui Undefeated la categoria cel mai bun documentar unde se preconiza sa castige Paradise Lost 3: Purgatory sau Pina.

alex_il_fenomeno pe 1 martie 2012 16:56
surprize chiar uriase !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells