Oscar 2010: James Cameron vs. Kathryn Bigelow în cursa pentru cel mai bun regizor

de Răzvan Boboc în 4 Mar 2010
Oscar 2010: James Cameron vs. Kathryn Bigelow în cursa pentru cel mai bun regizor

Competiţia este foarte strânsă la categoria Cel mai bun regizor la Oscarurile de anul acesta! Principalii adversari sunt James Cameron, regizorul filmului Avatar, şi fosta lui soţie, Kathryn Bigelow, care a realizat The Hurt Locker şi care a luat deja premiul Sindicatului Regizorilor Americani. Ea ar putea deveni prima femeie care ia Oscarul pentru regie.

În ultimii 60 de ani, doar de şase ori s-a întâmplat ca premiantul Regizorilor să nu primească şi Oscarul. Deci şansele lui Bigelow cresc.

Vă prezentăm astăzi cine sunt cei cinci nominalizaţi la Premiile Oscar la categoria Cel mai bun regizor.

James Cameron (Avatar) - regizorul a adus pe marile ecrane povestea lui Jake, un veteran de război paralizat, adus împreună cu alţi pământeni pe fascinanta planetă Pandora. Aceasta este locuită de o rasă umanoidă, Na'vi, o veche civilizaţie deloc încântată de oaspeţi. Jake şi semenii săi trebuie să lupte pentru a-şi găsi locul pe luxurianta Pandora şi, între timp, tânărul se îndrăgosteşte de Neytiri, o localnică. Regizorul are în palmares trei Oscaruri, toate pentru filmul Titanic din 1997: cel mai bun regizor, cel mai bun montaj şi cel mai bun film.



Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) - Filmul de război al lui Bigelow spune povestea unor soldaţi genişti americani care trebuie să supravieţuiască într-un oraş în care orice localnic este un potenţial duşman şi orice obiect o potenţială bombă. Bigelow a luat deja premiul Sindicatului Regizorilor Americani, ceea ce o indică ca favorită la Oscaruri. Este prima nominalizare a regizoarei la premiile Academiei Americane de Film.



Quentin Tarantino (Inglourious Basterds)
- În Franţa ocupată de germani, Shosanna Dreyfus priveşte neputincioasă cum familia ei este executată. Ea scapă şi fuge la Paris unde-şi creează o nouă identitate. În altă parte a Europei, locotenentul Aldo Raine organizează un grup de soldaţi evrei pe care-i conduce într-o campanie de răzbunare împotriva naziştilor. "The Basterds" pornesc într-o misiune al cărei scop este lichidarea liderilor celui de-al treilea Reich. Tarantino are în palmares un Oscar pentru scenariul filmului Pulp Fiction.



Lee Daniels (Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire) - Lee spune povestea impresionantă a unei tinere care vorbeşte în numele tuturor minorităţilor din Harlem, ţinând cont că a fost abuzată, nu ştie să citească, e obeză şi i s-au închis toate uşile în faţă. Este prima nominalizare a regizorului la Oscar.



Jason Reitman (Up in the Air) - Filmul prezintp povestea lui Ryan Bingham (Clooney), un bărbat care călătoreşte cu avionul prin toată ţara pentru a eficientiza companiile, în principal prin concedierea cât mai multor angajaţi. Reitman a mai fost nominalizat la premiile oferite de Academia Americană de film în 2008, pentru regia filmului Juno.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Liviu pe 4 martie 2010 03:26
As vrea sa castige Cameron sau Tarantino. Tot respectul pentru ceilalti nominalizati, dar Cameron si Tarantino sunt la un alt nivel, departe. Unul prin monumentalitate (adica sincer, cine altcineva mai poate sa lucreze la o asemenea magnitudine?), celalalt prin imprevizibil si originalitate (dovada: absolut toate filmele sale). Bigelow a facut o treaba excelenta, Locker e un film bun, dar n-as zice ca ansamblul responsabilitatilor regizorale pe care le-a presupus filmul (vorbesc de cele care-mi transpar din film, ca oricarui privitor) ar justifica triumful lui Bigelow anul asta. Dar subiectul HurtLocker-ului e factorul care in opinia mea ar putea inclina decisiv balanta in favoarea ei. Locker este un film foarte puternic, iar la americani cu atat mai mult.
Parodinamica pe 4 martie 2010 09:47
Daca vreti sa stiti de ce castiga THL Oscaruri ar trebui sa vedeti filmul inaintea Galei. E disponibil de azi impreuna cu Gazeta sporturilor la doar 15 lei. Va doresc sa-l mai gasiti, ca eu l-am luat de la al treilea chiosc din Dr Taberei.
http://gsptv.gsp.ro/viewVideo1.php?video_id=33379&autoplay=1

oanceaflavius pe 4 martie 2010 10:10
Jeews rules !Nu va mai faceti probleme false.Never again!
victor_neo75 pe 4 martie 2010 10:40
Eu zic ca o sa fie asa: "Avatar" o sa castige Oscarul pt. cel mai bun film din 2009, iar fosta nevasta a lui James Cameron, Kathryn Bigelow, o sa fie prima femeie care o sa castige un Oscar pt. regie, si anume pt. drama de razboi "The Hurt Locker" (acesta va fi singurul Oscar din 9 nominalizari) !

Tarantino o sa castige al doilea Oscar, dupa "Pulp Fiction" (1994), dar din nou pt. scenariu original, cel pt. "Inglourious Basterds" !

Bogdann13 pe 4 martie 2010 15:09
Clar Tarantino merita !! E cel mai bun :D
emilian pe 4 martie 2010 23:23
The Hurt Locker merita Oscarul pentru cel mai bun film mai mult decat toate celelalte la un loc. Si asta pentru ca e unul din putinele filme care priveste razboiul ca o trauma si nu ca ceva spectaculos si plin de aventuri. Si, mai ales, razboiul e vazut prin ochii unei femei care intelege altfel si oroarea mortii si absurditatea ei.
EddieM pe 6 martie 2010 10:37
@emilian: Inteleg ca te-a entuziasmat THL, de vreme ce il vezi peste toate celelalte la un loc in cursa pentru cel mai bun film. Am sa scriu aici de ce eu nu vad THL ca o capodopera, rugandu-te pe tine sa scrii ce nu ti-a placut la contracompetitorii lui THL (Avatar, Inglorious Basterds ...s.a.m.d. DACA le-ai vazut, bineinteles...)
1. Mai mult de trei sferturi din THL este alcatuit din cadre close-up (adica prim-planuri, care te obosesc crunt, ca si cum atmosfera de razboi n-ar fi suficient de deprimanta si solicitanta)
2. Restul de un sfert din film nu te lasa nici el sa respiri, sa te descatusezi, fiind construit din cadre stranse, ca intr-un video-game.
3. Mai mult de jumatate este filmat cu camera "din mana", ca un documentar sau un reality-show la TV. De asemenea obositor si greu de urmarit.
Concluzie: un film obositor, dar de vazut. In nici un caz, un film peste celelalte in competitia pt. Oscar!!!
Astept observatiile tale, emilian!

EddieM pe 6 martie 2010 10:52
Fara nici o legatura cu disputa Oscar 2010, am placerea de a va recomanda un film ceva mai vechi, din 2000, al lui Christopher Nolan : "MEMENTO". Eu l-am vazut abia acum cateva zile si am fost socat de acest film. Inca se mai gaseste ca DVD in supermarketuri. Daca nu vreti sa-l cumparati (desi MERITA!!) il gasiti... stiti voi unde...
Radu1711 pe 18 aprilie 2010 01:00
James Cameron este cel mai bun parerea mea
bogdan0125 pe 24 aprilie 2010 13:52
nu merita Kathryn Bigelow Oscarul.
CullenA pe 5 iulie 2010 13:15
james cameron e cel mai tare
marius93 pe 11 iulie 2010 20:23
James Cameron merita Oscarul

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells