Oscar 2010: Cele mai bune filme de animaţie

de Răzvan Boboc în 5 Mar 2010
Oscar 2010: Cele mai bune filme de animaţie

Cinci lungmetraje de animaţie intră anul acesta în cursa pentru Cel mai bun film de animaţie. Cel mai cunoscut dintre ele este Up al celor de la Pixar care a şi înregistrat încasări foarte mari la nivel mondial.

Surpriza nominalizărilor de anul acesta a fost animaţia europeană The Secret of Kells care a reuşit să ajungă în finală întrecând filme mai cunoscute precum Cloudy With a Chance of Meatballs sau Ice Age 3.

The Princess and the Frog, care a reprezentat revenirea Disney la animaţia clasică 2D,  a reuşit să prindă o nominalizare.

Iată care sunt cele cinci lungmetraje de animaţie care intră în cursa pentru un Oscar:

Coraline - O fată pătrunde printr-o uşă secretă descoperită într-un ungher al noii sale case şi ajunge într-o versiune alternativă a propriei sale vieţi. La suprafaţă, această realitate paralelă este şocant de asemănătoare cu viaţa ei adevărată, doar că-i mai interesantă şi plină de aventuri. Filmul 3D a fost produs de cei de la Laika Entertainment. Printre actorii care dau viaţă personajelor se numără Dakota Fanning, Ian McShane şi Teri Hatcher. Aceasta este prima nominalizare a regizorului Henry Selick la Oscar.



Fantastic Mr. Fox - Povestea unor fermierii furioşi care s-au săturat să îşi împartă găinile cu o vulpe şireată. Exasperaţi de furtişagurile acesteia, fermierii încearcă să scape de vulpe şi de familia ei. Lungmetrajul beneficiază de vocile unor actori celebri: George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Jason Schwartzman, Willem Dafoe, Jarvis Cocker, Michael Gambon şi Owen Wilson. Fantastic Mr. Fox este produs de  20th Century Fox Animation şi regizat de Wes Anderson care a mai fost nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului The Royal Tenenbaums.



The Princess and the Frog - Tiana este o tânără afro-americană care se trezeşte implicată într-o captivantă poveste de dragoste, plină de vrăji şi deloc lipsită de pericole, ale cărei personaje principale sunt un prinţ transformat în broască, un preot voodoo şi un crocodil care cântă de i se rupe inima. Filmul 2D al celor de la Disney este regizat de Ron Clements şi John Musker. Clements s-a mai aflat o dată pe lista nominalizaţilor la Oscar, pentru animaţia Treasure Planet.



The Secret of Kells - Brendan este un puşti irlandez din secolul IX care descoperă lumea printre zidurile fortificate ale abaţiei din Kells. Brendan este mai entuziasmat de manuscrisele din scriptorium-ul mănăstirii, unde fratele Aidan trebuie să termine un minunat manuscris înţesat cu miniaturi. Pentru a-l ajuta să pregătească o anumită cerneală verde, Brendan se furişează în afara abaţiei, în pădurea dimprejurul acesteia, unde va înfrunta numeroase pericole dar o va întâlni şi pe zâna Aisling. Filmul este produs de Les Armateurs şi regizat de Tomm Moore şi Nora Twomey.



Up -  Animaţia celor de la Pixar/Disney prezintă povestea lui Carl (Edward Asner), un septuagenar care îşi ia zborul cu tot cu casă, susţinut în aer de o mulţime de baloane multicolore. Planul bătrânului, care vrea să-şi ţină şi o promisiune făcută soţiei lui decedate, aceea de a explora lumea întreagă, are o singură hibă: în momentul "decolării", pe prispa casei lui se află şi un entuziast puşti de opt ani.  Pete Docter, regizorul filmului, a mai fost nominalizat la Oscar pentru scenariile filmelor Toy Story şi WALL·E, pentru Monsters, Inc. şi pentru scurtmetrajul animat Mike's New Car. La premiile Annie de anul acesta, Up a fost desemnat cel mai bun film de animaţie al anului.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
victor_neo75 pe 5 martie 2010 11:26
"Up" si "Fantastic Mr. Fox" sunt la fel de bune, dar "Up" va castiga logic, pt. ca a fost nominalizat la Oscar si la cele mai bune 10 filme din 2009. Va avea si un Oscar pt. cea mai buna coloana sonora!

"Cloudy with a Chance of Meatballs" (trebuia nominalizat la Oscar) e clar mai bun ca realizare si mesaj "dietetic" decat suprarealistul "The Secret of Kells".

victor_neo75 pe 5 martie 2010 15:03
Gusturile nu se discuta xyz! Chiar vreau sa spun ca "Cloudy with a Chance of Meatballs" a fost mai reusit ca poveste si ca mesaj pt. consumerismul actual, in general, decat sa zic "Ratatouille" din 2007.
death pe 5 martie 2010 15:18
up si coraline,unul dintre astea doua
ha pe 5 martie 2010 16:08
coraline ftw
BudauBogdan pe 5 martie 2010 18:26
Up 100%!!!
Codrutz pe 6 martie 2010 01:36
Up va castiga cu siguranta, dar mai meritat ar fi Coraline. Acolo chiar avem si mesajul foarte bine punctat. Up, deloc plauzibil ca poveste. As vedea Coraline de mii de ori.

Sa stiu ca pierd un DVD la concurs dar macar sa ia Coraline! :))

nico pe 6 martie 2010 14:00
nu sunt deloc frumose aceste desene.si stiti de ce nu snt ? pentru ca....au fost bagate de niste idioti......am si eu o intrebare va plac broastele?????????aaaaa cred ca stiu de ce pentru ca seamana cu voi?????:P:P:P:P:P:P:P:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
prom pe 6 martie 2010 16:11
mie cel mai mult mi-a placut anul asta Cloudy with a Chance of Meatballs,e mai bun decat Fantastic Mr. Fox(chiar daca stiu ca s-a muncit mult la desenul ala ca am vz documentarul)
Radu1711 pe 18 aprilie 2010 10:47
filmul UP a fost foarte interesant
bogdan0125 pe 24 aprilie 2010 17:25
Cloudy With a Chance of Meatballs merita o nominalizare.
robbiex2 pe 1 mai 2010 15:13
Up cu siguranta :)
mr . morbius pe 9 mai 2010 18:46
UP castiga, dar imi place si mr. fox
mr . morbius pe 9 mai 2010 18:47
nota 10 pt. UP
ana pe 21 mai 2010 23:53
este un film bine facut pentru copii de clase 1 - 5 sunt niste desene foarte reusite !!!!!:):):):)!
marius93 pe 11 iulie 2010 20:14
UP a meritat pe deplin Oscarul
Ionut pe 16 noiembrie 2010 21:43
Salut nu are leg cu aceste filme dar va recomand filmul ratatouile este foarte reusit si chiar mi-a placut extrem de mult!
alex_il_fenomeno pe 30 iulie 2013 15:42
Filme foarte bune, care te emotioneaza intr-o maniera neinchipuita.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells