Maestrul SF-ului, Philip K. Dick

de Ştefan Dobroiu în 10 Mar 2011

În filmele inspirate de scrierile sale au jucat Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, Tom Cruise, Keanu Reeves, Ben Affleck, Nicolas Cage şi Matt Damon, iar o nouă producţie şi l-a adjudecat pe Colin Farrell. Un lucru este evident la Philip K. Dick: are o mulţime de lipici pentru staruri de categorie A!

Unul dintre cei mai apreciaţi autori de romane SF ai secolului trecut, Philip K. Dick este şi o adevărată mină de aur pentru Hollywood. Ce reprezintă Stephen King pentru genul horror este şi Dick pentru SF, multe dintre romanele şi nuvelele sale fiind ecranizate sau aflându-se în acest moment în curs de ecranizare.

Chiar vineri se lansează pe marile noastre ecrane The Adjustment Bureau/Gardienii destinului, un SF de acţiune (şi film de dragoste pe deasupra) inspirat de povestirea "Adjustment Team" scrisă de acelaşi Philip K. Dick. Dar filmul lui George Nolfi nu este decât cea mai nouă producţie inspirată de autorul SF, nefiind şi cea mai cunoscută sau cea mai lăudată.

Poţi vedea în paginile de mai jos câteva dintre cele mai cunoscute filme inspirate de povestirile, nuvelele şi romanele lui Philip K. Dick.

Afișează:
1 din 11
Blade Runner

A apărut în 1982 şi este considerat unul dintre cele mai importante SF-uri ale tuturor timpurilor. Blade Runner, cu Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young şi Daryl Hannah în rolurile principale, porneşte de la o temă foarte familiară lui Philip K. Dick: viitorul sumbru, distopic, în care conturul a ceea ce înseamnă umanitate devine difuz. O dată cu apariţia replicanţilor, roboţi ce copiază fidel anatomia, dar şi psihologia umană, însuşi statutul de om este pus sub semnul întrebării şi sunt din nou ridicate la fileu subiecte ca sclavia şi rasismul. Mai mult, filmul discută periculoasele efecte ale aplicaţiilor ingineriei genetice.

Romanul "Do Androids Dream of Electric Sheep?" se află la baza acestui SF cu bătaie lungă, care a beneficiat de un "director's cut" la 25 de ani de la lansare. Blade Runner a fost inclus pe nenumărate liste cu "Cele mai bune filme SF ale tuturor timpurilor", atât în viziunea criticilor, cât şi în cea a publicului. Din păcate Philip K. Dick s-a stins cu patru luni înainte de premiera din 1982.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Adrian pe 10 martie 2011 11:35
Omul din Castelul Inalt sper sa se ridice la nivelul cartii. Am citit-o cu vreo 15 ani in urma, dar inca ii simt "gustul" cand ii aud numele.
Philip K Dick e un mare maestru SF, si va recomand cu caldura cartile lui

legolas05 pe 10 martie 2011 15:28
nu am apucat sa citesc nici o carte.....le voi citi insa cat de curand.....The Man in the High Castle sper sa fie un film bun
Bayard pe 10 martie 2011 18:50
Carti bune, idei excelente, filme in marea lor majoritate mizerabile. Blade Runner si The Adjustment Bureau sunt exceptiile
cristi23 pe 10 martie 2011 19:04
sincer....e incredibil ca nu am auzit de acest om pana amu la ce carti incredibile a scris...multe filme bune ...cu siguranta si cartile sunt foarte bune.....sper sa mai aiba si alte idei pt viitoare filme de actiune
Albedo pe 10 martie 2011 20:55
Blade Runner ramane cel mai bun. A Scanner Darkly creaza foarte bine atmosfera din cartile lui Philip K. Dick (si din viata lui): multa paranoia, personaje ciudate si confuze, intorsaturi de situatie, atmosfera ca prin vis. Cred ca The Adjusment Bureau va pune mai mult accentul pe actiune decat pe continut, stare de spirit sau personaje. S-ar putea sa fie un compromis placut intre genuri, un film alert, dar nu mai mult. PKD merita mai mult.
alex_neagoe pe 11 martie 2011 01:27
astept adjustment bureau din octombir 2010....sper sa fie un film bun, niciodata nu m a dezamagit matt damon
kenya pe 17 martie 2011 19:22
Nota zece pentru toate cartile maestrului,dar ecranizarile,in afara de "Blade Runner"(care este o adaptare!!!!)sunt slabute,cu toata stradania regizorilor si a pleiadei de actori atrasi de mirajul fantasmelor lui Philip K. Dick.Natura profund filozofilca a scrierilor sale nu poate fi practic relevata in actiune care,de cele mai multe ori,deviaza in mediocritate.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells