Jurnal de festival. Drive-In Cinema la Roma, cu 100 de mașini Mazda MX-5

de Gloria Sauciuc în 2 Nov 2016
S-a proiectat filmul independent cu șanse la Oscar 2017 Moonlight, în distribuția căruia - alături de mulți debutanți - se numără și Naomie Harris

Sâmbătă, 15 octombrie, nu mai puțin de 100 mașini Mazda MX-5 au pornit pe străzile Romei într-o coloană oficială, flancată de poliția rutieră italiană. Festivalul de Film de la Roma era în plină desfășurare, iar Mazda - mașina oficială a tânărului și prestigiosului festival - pregătise o defilare de proporții. M-am aflat și eu printre invitații Mazda România.

Pe la ora 17.30, fanii legendarei mașini veniți din întreaga Europă, aleși în urma inițiativei derulate prin Friends of MX-5, alături de reprezentanți ai presei din întreaga lume, au pornit prin Roma într-o defilare care s-a încheiat în cartierul EUR (Esposizione Universale Roma). Acolo, într-o piață din vecinătatea Palazzo dei Congressi, ne aștepta un cinematograf în aer liber. Filmul independent cu șanse la Oscar 2017 Moonlight, în distribuția căruia - alături de mulți debutanți - se numără și Naomie Harris (Paula, mama dependentă de heroină a personajului central, Chiron) plus Mahershala Ali (care joacă dealerul de droguri cu suflet din Moonlight), urma să se proiecteze în sistem Drive-In Cinema.

În mijlocul unei arhitecturi a modernismului raționalist de la jumătatea secolului XX, de atunci când primele cinematografe drive-in erau construite în Statele Unite, atmosfera memorabilă a serii a fost dată și de luna plină. EUR a fost ridicat pentru a găzdui, în 1942, evenimentul global care îi poartă numele, Esposizione Universale Roma, anulat din cauza războiului, dar care a fost reluat în anii 1950.

Cu mașinile MX-5 dominând cei 4600 de metri pătrați, aliniate în fața ecranului de 13 x 5,5 m și radioul deschis pe frecvența anunțată, am urmărit Moonlight (regia Barrry Jenkins), film despre care citisem că a fost ovaționat și premiat în circuitul festivalier de la premiera sa mondială din luna septembrie. Citisem și că e un candidat serios la Oscar. Urma să mă conving singură de această informație.

Recunosc că Moonlight mi-a atras atenție de când am văzut afișul psihedelic al filmului. Cele trei etape ale maturizării lui Chiron sunt redate prin colajul cu tăieturi din pozele celor trei actori care îl joacă pe protagonist, în etape diferite ale vieții lui. Fiu al unei mame dependente de heroină (Naomie Harris), viața lui Chiron e marcată de abuzuri din partea celor din jur. Chiron găsește în copilărie un susținător în persoana lui Juan (Mahershala Ali). Adolescența vine la pachet cu descoperirea fiorilor dragostei, dar e vorba de o iubire damnată social; la vârsta adultă, îl regăsim din nou pe Chiron - dar este el acum cel la care visa în copilărie? Filmul extrem de dramatic e scăpat de câteva ori pe panta melodramatismului. Producția independentă mai are de pierdut și de pe urma jocului câtorva dintre debutanți.

După experiența Drive-In Cinema, un alt eveniment a urmat pentru invitații Mazda, de data aceasta la Archivio Centrale dello Stato din Roma: Mazda a arătat în premieră europeană noul decapotabil hardtop roadster MX-5 RF.  Este cu adevarat o mașină superba iar eventul dezvăluirii ei a fost classy, glamourous și... cinematografic.

Ultima adaptare a celei mai populare mașini sport de două locuri, noul fastback decapotabil Mazda MX-5 are un design supranumit „KODO-Soul of Motion” ce a câștigat în 2016 World Car of the Year și World Car Design of the Year, liniile acesteia alungite unindu-se pentru a da o siluetă aerodinamică. Sugestia de agilitate alcătuiește o imagine unică, fie deschisă fie închisă, iar culoarea Machine Grey o accentuează.

Să nu uităm că Mazda are reputația de a face mașini care se unesc cu șoferul: „Drive Together” surprinde esența Jinba-Ittai: spiritul Mazda merge dincolo de mașină. Jinba-Ittai înseamnă în traducere literală „cal și călăreț fac trup comun”, un concept derivat din Yabusame, vechea artă a echitației din Japonia, unde un arcaș călare își folosește genunchii pentru a struni calul în timp ce mânuiește arcul. Pentru Mazda, Jinba Ittai reprezintă unitatea între șofer și mașină, o uniune pe care Mazda caută să o ofere la toate mașinile pe care comercializează: astfel mașina știe, din construcție, să reacționeze așa cum dorește conducătorul. Acest concept a fost baza a cel puțin patru generații (până acum) de Mazda MX-5, Roadster-ul cu cele mai bune vânzări din istorie.

Festivalul de Film de la Roma și Mazda, partenerul oficial

Festivalul de Film de la Roma, ce s-a desfășurat anul acesta între 13 și 23 octombrie, nu este un festival oarecare. În loc să pună, ca și alte evenimente similare, accentul pe ceremonial, organizatorii văd o manifestație adresată tuturor simțurilor, la fel cum vede Mazda mașinile sale.
Festivalul a fost oportunitatea perfectă pentru Mazda de a reveni cel de-al patrulea an consecutiv, în 2016, în calitate de partener exclusiv la cea de-a 11-a ediție anuală a evenimentului. De data aceasta, producătorul japonez de mașini a dezvoltat și mai mult evenimentul.

Ca și în cadrul festivalurilor anterioare, producătorul de autoturisme a pregătit Mazda Lounge și Mazda Cinema Hall - ambele amplasate la Cinema Village, în apropiere de Auditoriumul Parco della Musica, centrul de activități al Festivalului de Film.

Prin Mazda Lounge au trecut staruri precum Meryl Streep, Oliver Stone, Viggo Mortensen și Tom Hanks, care au dat interviuri pe parcursul festivalului - oferind și o ocazie de „Drive Together”.

În același timp, sala de 800 de locuri Mazda Cinema Hall, a găzduit peste 35 de proiecții, printre care 19 filme din selecția oficială a Festivalului. Evenimentul a pus în vânzare peste 35000 de bilete la peste 50 de filme din 24 de țări.

.

Exploreaza subiecte similare:

festival:roma 2016, Moonlight, Naomie Harris

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells