Joaca de-a mortul in portbagaj: Kalandorok

de Stefan Dobroiu în 5 Iun 2008
Joaca de-a mortul in portbagaj: Kalandorok

Prezenta surprinzatoare in competitia TIFF, Aventurierii/Kalandorok a starnit ropote de aplauze in sala arhiplina a cinematografului Victoria, asa ca statutul lui de "premiant" in topul preferintelor publicului n-a uimit pe nimeni. Intr-o competitie care favorizeaza filmul ca arta la cel mai inalt nivel (si stim cu totii ca adesea aceste filme nu formeaza cozi interminabile la casele de bilete), Kalandorok aduce cu acel personaj pitoresc din filmele americane, cel care garanteaza "comic relief"-ul aproape obligatoriu.

Geza (Peter Rudolf) traieste intr-un automobil dupa ce s-a despartit de cea de-a patra sa sotie. Cand tatal sau (Peter Haumann) il roaga sa-i faca o vizita, pomenind de "probleme" de familie, Geza isi ia fiul, pe Andris (Milan Schruff), si porneste intr-o calatorie de la Budapesta pana intr-un sat din inima Transilvaniei, unde-si descopera tatal abuzat de mama senila. Pentru a scapa de "probleme", cei trei pornesc intr-o calatorie plina de peripetii din care nu lipsesc mortul de portbagaj, blonda sarita de pe fix, politistul tampit (si beat) sau satra (a se citi palatul) de tigani, plin de personaje colorate (expresia este foarte politically correct, va asigur).

Dupa ce spectatorul roman trece de uimirea ca in Transilvania singurii care vorbesc romaneste sunt politistii (cu cat mai prosti, cu atat mai bine), actiunea filmului il prinde categoric, si asta datorita celor trei actori din rolurile principale, excelenti in rolurile unchiasului plin de viata (femei, bautura, jocuri pe telefonul mobil), al ratatului cu inima mare si al tanarului care intra in internet cafe-uri nu ca sa-si verifice mailul, ci ca sa mai bage in pokeras cu banii de pe cardul iubitei lui. Trio-ul formeaza astfel o familie disfunctionala delicioasa (desi prin nimic originala), iar peripetiile lor prin Transilvania fac o reclama buna meleagurilor noastre, chiar daca unii spectatori straini au avut probleme sa-si dea seama ca personajele filmului trec dintr-o tara in alta.

In orice caz, un lucru tot tinem minte din Aventurierii: daca vrei palinca buna, vino in Ardeal, ca la Budapesta nu-i chip sa gasesti.

Am votat: MERITA VAZUT (si nu EXCELENT, ca majoritatea celorlalti spectatori).

Taguri:  tiff 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells