Jafuri care ar putea deveni filme

de Ştefan Dobroiu în 14 Aug 2009
Jafuri care ar putea deveni filme

Unul dintre cei mai vestiţi jefuitori de bănci ai Americii, Willie Sutton, a fost întrebat odată de un reporter de ce jefuieşte bănci. "Păi acolo sunt banii, nu?", a răspuns banditul, cu un raţionament care a dat o lege în medicină, legea lui Sutton. Bine, să recunoaştem, legea banditului nu ne (prea) interesează, în schimb filmele despre jafuri da, căci combinaţia dintre bani, hoţi şi sistemele de siguranţă ale băncilor pot fi secretul unui action perfect.

Cum zilele trecute apărea în toată presa o ştire despre cel mai mare jaf de bijuterii din istoria Marii Britanii (40 de milioane de euro, frumoasă sumă, nu?), am început să săpăm un pic în poveştile celor mai spectaculoase jafuri ale tuturor timpurilor, toate susceptibile să devină heist movie-ul anului. Unul dintre ele cu siguranţă va deveni heist movie-ul anului în România: dacă se va lansa în 2010 sau 2011 nu se ştie încă, dar Nae Caranfil ar putea începe în primele luni ale anului viitor producţia la cel mai nou proiect al său, Alice în Ţara Tovarăşilor, o privire aruncată în istoria celui mai important jaf de bancă executat într-o ţară comunistă. Pentru mai multe detalii despre film (şi despre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului viitor), click aici.

Jefuitorii de bănci şi bandiţii ne-au vrăjit de multă vreme, iar Jesse James, John Dillinger, Ma Baker şi mulţi alţii au reuşit cumva să devină adevărate vedete ale timpurilor lor. Oricât de eficienţi ar fi fost ei sau inamicul public numărul 1 în Franţa, Jacques Mesrine, în a sărăci băncile, toţi ar fi fost încântaţi să pună la cale jafurile de mai jos, fiecare în valoare de multe zeci de milioane, unele executate în condiţii nici până azi elucidate.

Cel mai mare jaf din istorie a vizat Banca Naţională din Irak. Pe 18 martie 2003, cu o zi înainte ca Statele Unite să înceapă bombardarea Bagdadului, un miliard de dolari şi-a luat tălpăşiţa din seifurile "inexpugnabile" ale băncii. Omul din spatele jafului? Chiar Saddam Hussein, care ar fi cerut printr-o notă scrisă de mână ca 920 de milioane de dolari să fie "retrase" din bancă şi înmânate fiului său Qusay. Se pare că acesta, împreună cu un bărbat neidentificat, ar fi supervizat personal transferul de bani, dintre care 650 de milioane au fost găsiţi ulterior în pereţii palatului lui Saddam. În acest moment mai sunt vreo 300 de milioane despre care nu se ştie nimic, iar un scenarist inventiv de la Hollywood ar putea "lua urma" acestor bani sau ar putea imagina cronologia jafului cu vreun soldat american chipeş şi extrem de inteligent ajungând să se sprijine cu umărul pe zidul uneia dintre camerele palatului lui Saddam... Până la urmă s-a mai făcut un film asemănător, Three Kings, cu George Clooney, Mark Wahlberg şi Ice Cube în rolurile a trei soldaţi americani care o păţesc urât de tot în timp ce încearcă să fure aur din buncărele aceluiaşi Saddam...

După ce au realizat unul dintre cele mai apreciate heist movies recente, The Italian Job/Jaf în stil italian, Mark Wahlberg, Charlize Theron şi Jason Statham au toate şansele să ajungă anul viitor în Brazilia. The Brazilian Job se află, se pare, în curs de scriere a scenariului, dar nu jaful lor ne interesează în acest moment. Pe 6 şi 7 august 2005, un grup de hoţi a pătruns în Banca Centrală din Fortaleza, Brazilia. După ce au dezactivat sistemele de alarmă din seiful băncii, au furat nu mai puţin de 70 de milioane de dolari în bancnote neînseriate de 50 de reali. Acestea, aranjate în containere, cântăreau peste trei tone, dar hoţii au avut la dispoziţie un weekend întreg pentru a-şi duce la bun sfârşit planul. Banii nu erau asiguraţi, iar autorităţile braziliene au avut nevoie de ani de zile pentru a pune cap la cap ce s-a ales din uriaşa sumă. Oricum, până în acest moment au fost descoperite doar 9 din cele 70 de milioane furate, iar o mare parte dintre hoţi sunt încă liberi ca pasărea cerului.

Un jaf de proporţii asemănătoare a avut loc în Marea Britanie, iar acest incident nefericit din istoria bancherilor are un alt atu în ceea ce priveşte o eventuală ecranizare: un protagonist plin de şarm. Capul răutăţilor a fost de această dată Valerio Viccei, venit la Londra în 1986 după ce era căutat în toată Italia pentru mai bine de 50 de jafuri armate. De-abia sosit în capitala Angliei, Viccei a făcut rost de un pistol Beretta şi a cerut, însoţit de un complice, să închirieze o cutie de valori în Knightsbridge Safe Deposit Centre. Imediat ce au fost conduşi în seif, cei doi au scos armele şi i-au imobilizat pe directorul băncii şi pe gardieni, golind o mare parte din cutiile de valori. Valoarea totală a furtului a fost evaluată la aproximativ 100 de milioane de dolari, dar suma nu poate fi verificată pentru că în general clienţii care închiriază cutii de valori au prostul obicei de a nu declara valoarea exactă a obiectelor lăsate pentru păstrare. Ce s-a întâmplat ulterior cu Viccei nu spunem, dar una din biografiile acestui playboy italian se cheamă "Live by the Gun, Die by the Gun", aşa că un eventual film despre viaţa lui nu va avea un final fericit...

Un alt jaf celebru i-a atras atenţia lui J.J. Abrams, omul din spatele serialului Lost sau al ultimului Star Trek. Acesta a cumpărat drepturile de ecranizare ale unui articol publicat în numărul din aprilie al revistei Wired. Titlul este cel puţin invitativ: "Povestea nespusă a celui mai mare furt de diamante din lume"! Articolul descrie cum un mic grup de hoţi italieni a patruns în 2003 în seiful Centrului Diamantelor din Antwerp, oraşul belgian recunoscut în toată lumea pentru comerţul cu pietre preţioase. Hoţii au evitat nu mai puţin de zece sisteme de siguranţă pentru a pătrunde în seiful Centrului, de unde au luat diamante, aur şi bijuterii în valoare de peste 100 de milioane de dolari. De-a lungul a şase ani, autorul articolului, Joshua Davis, i-a luat interviuri peste interviuri liderului bandei de hoţi, închis într-o inchisoare belgiană, până când acesta a acceptat să-i explice cum a pus la cale jaful. Toate detaliile se vor regăsi cu siguranţă în scenariul noului film, care ar trebui să înceapă filmările anul viitor pentru o premieră în 2011.

Care dintre jafurile de mai sus ţi se pare cel mai potrivit pentru ecranizare? Care ţi se pare cel mai reuşit film cu jafuri văzut vreodată la cinema?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
scrawl pe 14 august 2009 15:42
Cred ca cea mai interesanta ecranizare ar fi despre jaful de la Banca Centrala din Fortaleza din Brazilia.Un week-end intreg sa ai la dispozitie sa golesti seifurile...e ceva...
Iar cele mai bune filme despre jafuri sunt(dupa parerea mea):Heat(1995)(Numai numele astea doua cred ca va conving: Robert de Niro si Al Pacino),the bank job(2008) si flawless(2007).

Mar1uS pe 14 august 2009 16:52
Cred ca va fi interesant filmul lui Abrams, mai ales ca 'realizatorul' jafului a acceptat sa povesteasca cum a planuit totul.
K Dash pe 14 august 2009 19:32
Cel mai interesant este cel din Brazilia si cel mai reusit film a fost indiscutabil , The Inside man.E oarecum ciudat ca nu ati pomenit de acest film foarte reusit.In orice caz am auzit ca o sa fie o continuare , sper la fel de reusit ca primul.
Iorgu pe 15 august 2009 03:33
Inside Man, fara indoiala cel mai bun film despre jafuri. Faptasul este genial, imi inspira viata de zi cu zi.
paser pe 16 august 2009 01:01
Astea sunt, pentru bani, pentru habar n-am. Daca vreti cazuri reale si fara prosti de gen tragi un glont si explodeaza masina, uitati-va la emisiunea numita:The FBI FILES
ViolentDisorder pe 25 august 2009 11:47
Public Enemies a fost bestial.
adivera pe 26 august 2009 13:25
Cred ca cele mai bune filme s-ar face dupa jafurile romanilor in afara, ca sunt vestiti, initiatori in arta furatului in ultimii ani. Daca ii asculti cu siguranta ar trebui sa le si platesti drepturi de autor.
vlad pe 25 noiembrie 2009 02:49
cred ca sunteti niste tristi :)) sa ma sugeti
alin1 pe 27 ianuarie 2011 20:33
TAKERS
Gebeleizis pe 5 iunie 2011 03:56
The Town - un film excelent despre jefuirea bancilor.
alex_il_fenomeno pe 28 noiembrie 2011 20:48
sincer , nu stiu daca au mai ramas jafuri neecranizate !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells