Ieri barbat, azi femeie. Aproape femeie.

de Stefan Dobroiu în 4 Iun 2008
Ieri barbat, azi femeie. Aproape femeie.

Te-ai gandit vreodata sa-ti faci operatie de schimbare a sexului? Cei din Iran s-au gandit, iar documentarul Be Like Others al regizoarei Tanaz Eshaghian, cu siguranta cel mai socant de la TIFF 2008, trateaza exact aceasta ipocrizie a doctrinei religioase din Iran.

In aceasta tara, religia este lege, iar homosexualitatea, conform Coranului, un pacat, prin urmare o crima. Pedeapsa capitala nu este deloc rara in cazul persoanelor suspectate de politia moravurilor de homosexualitate. Si mai absurd este faptul ca Ayatollahul Khomeini a gasit o "solutie" la aceasta problema "contra naturii": daca homosexualitatea este interzisa de lege, schimbarea sexului nu este. Prin urmare nu conteaza ce-ai fost, atata vreme cat acum te conformezi regulilor.

Eshaghian isi incepe cercetarea in singura clinica unde se realizeaza astfel de operatii. Directorul acesteia, detinatorul unui adevarat monopol in "industrie", provoaca pareri impartite: homosexualii il privesc ca pe un salvator, ca pe singura persoana ce ii poate ajuta sa se integreze in societate. Parintii lor ca pe omul care le va mutila copilul. Regizoarea nu se implica deloc in dezbatere si prefera sa nu analizeze aceasta trista solutie a autoritatilor. Ce face ea este doar sa urmareasca doua sau trei cazuri, de la luarea deciziei pana in ziua operatiei si mult dupa, cand lungul si durerosul proces fizico-psihologic se prespune ca a luat sfarsit. Si da, este grotesc.

Subiectul salveaza doar partial acest documentar "de scoala" (el a fost finantat de institutul Sundance si prezentat in premiera la inceputul anului in cadrul festivalului organizat de institut). Eshaghian lasa extrem de multe fatete ale problemei neacoperite, iar cea mai frustranta este lipsa aproape totala a pozitiei autoritatilor. Contextul general lipseste cu desavarsire, iar producatoarea filmului, prezenta la proiectie, a trebuit sa raspunda multor intrebari, intr-una dintre cele mai animate sesiuni de "Q&A" din festival.

La sfarsit ramai totusi cu imaginea acelor fosti barbati si nu inca femei (foto) care populeaza documentarul si pentru care operatia nu aduce decat o integrare relativa, luand in acelasi timp aproape orice sansa la o viata normala. Categoric cel mai trist film din festival.

Am votat: MERITA VAZUT

Taguri:  tiff 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells