Harry Potter şi misterul Oscarurilor

de Ştefan Dobroiu în 3 Apr 2012
Harry Potter şi misterul Oscarurilor

Ecranizările după romanele lui J.K. Rowling nu sunt doar unele dintre cele mai profitabile din toate timpurile (TOATE cele opt filme sunt în topul 35 al producţiilor cu cele mai mari încasări mondiale), dar au fost întâmpinate cu entuziasm de critici şi de specialişti. Cu toate acestea niciuna dintre părţile francizei nu a reuşit să strângă suficiente voturi din partea Academiei americane de film pentru a câştiga un Oscar. Care o fi secretul?

În zece ani, seria a fost nominalizată de 12 ori, dar nu a reuşit să câştige nici măcar o dată, subliniază cei de la Reuters, care au stat de vorbă cu membrii echipei de producţie pentru a încerca să dezlege acest mister. În general Academia apreciază succesul la public şi ecranizările, deci indiferenţa ei la adresa aventurilor lui Harry Potter este cel puţin surprinzătoare. Toată lumea se aştepta ca măcar Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea 2 să câştige câteva premii tehnice, aşteptându-se la o întorsătură de situaţie în genul lui Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (dacă nu mai ţii minte, cel de-al treilea Lord of the Rings a câştigat nu mai puţin de 11 Oscaruri din 11 nominalizări).

Nominalizat la Scenografie, Machiaj şi Efecte vizuale, ultimul film Harry Potter a pierdut la două dintre categorii în faţa lui Hugo, iar la machiaj în faţa lui The Iron Lady, pentru transformarea lui Meryl Streep în prima femeie prim-ministru din istorie, Margaret Thatcher. Contactat de Reuters, John Richardson, supervizorul de efecte speciale al tuturor filmelor cu Harry Potter, s-a mirat cum a fost posibil ca Hugo, prima producţie 3D a lui Martin Scorsese, să câştige cinci Oscaruri în defavoarea Talismanelor Morţii.

Nick Dudman, care s-a ocupat de machiajul actorilor din serie, dă vina pe sistemul de vot al Academiei, ai cărei membri pot vota la absolut toate categoriile. La premiile BAFTA, Oscarurile britanice, sistemul e diferit, iar la categoriile tehnice nu votează decât membrii specialişti în branşa respectivă. De aceeaşi părere este şi John Richardson: "Iată că am câştigat premiile BAFTA, iar asta mi se pare o apreciere mai bună a muncii noastre decât dacă am fi fost votaţi, cu respectul cuvenit tuturor, de către o mulţime de oameni care nu înţeleg neapărat ce am făcut sau tehnologia folosită în crearea filmului".

Talismanele morţii 2 a câştigat BAFTA pentru efecte vizuale, dar Hugo i-a suflat premiile pentru Sunet şi Scenografie.

Ce părere ai despre faptul că niciun film din seria Harry Potter nu a câştigat măcar un Oscar?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cercetas pe 3 aprilie 2012 12:38
Si fan HP sa nu fii, dar daca ai putina demnitate poti sa admiti ca ultimul film nu era de neglijat pentru ca oamenii astia chiar au dat dovada de profesionalism cand l-au realizat. Cred ca singurul factor vinovat de faptul ca HP nu a reusit sa castige nici macar un premiu este ipocrizia unor oameni.
HarryCineastul5 pe 3 aprilie 2012 12:50
Corect... Bosorogilor isterici de la academie ar trebui sa urmareasca Behind The Magic, sa vada cat de multa mucna a fost depusa in realizarea filmelor....
costyn162 pe 3 aprilie 2012 18:52
sunt de acord...desi hugo este un film exceptional din punctul meu de vedere....insa asa cum spuneati si voi profesionalismul de care a dat dovada echipa HP este incredibil, mai ales in ultima parte...
Bayard pe 3 aprilie 2012 12:50
Care este misterul?? Eu sunt fan al seriei, dar nu am fost surprins. HP are cateva mari dezavantaje, in primul rand sunt considerate filme pentru copii (si in mare chiar sunt), personajele principela chiar sunt copii, iar personajele secundare au roluri mici spre neglijabile si nu in ultimul rand, filmele sunt englezesti (problema nu e neaparat ca sunt facute de englezi, ci ca sunt englezesti de la un capat la altul). Toate lucrurile astea sunt minusuri in ochii membrilor academiei.

Chiar si-asa, eu nu stiu daca meritau foarte multe Oscaruri, adica in niciun an nu am fost scandalizat ca nu au luat, pt ca an de an la diferitele categorii au fost altele mai bune. E adevarat ca e absurd ca au luat anul asta Oscarurile alea 2 Hugo, dar chiar daca nu le lua el, HP nu ar fi fost prima mea alegere.

co_daniel pe 3 aprilie 2012 23:11
sunt de acord cu tine bayard. efectele la hugo, sunt mai bune decat cele de la potter.
Bayard pe 3 aprilie 2012 23:44
Eu am zis exact inversul, ca nu merita Hugo asa ceva... insa asta zic doar dupa trailere, nu am vazut filmul. Dar au fost filme gen Transformers cu efecte speciale cu adevarat spectaculoase, si nu doar CGI
Costirik pe 3 aprilie 2012 13:48
baaa voi sunteti nebuni??? gata ajunge s a terminat harry potter e ingropat:))) lumea a uitat deja prostia asta...pana peste 10 ani cand se trezeste un prost sa faca un remake:)))
Beatryce pe 3 aprilie 2012 15:10
...:-j
Liviu2995 pe 3 aprilie 2012 22:35
Sa sti ca nu ma intereseaza,poate sa zica orice tot cretin ramane.
rizea.alex70 pe 3 aprilie 2012 14:40
Mi se pare foarte aiurea avand in vedere ca au fost niste filme foarte bune si apreciate totodata si de foarte multa lume.Cred ca merita macar ultimul film din franciza cele 3 oscaruri sau macar doua.
Crist11 pe 3 aprilie 2012 15:15
Aerox, ai cuvantul :trollface: !
Bayard pe 3 aprilie 2012 15:20
:)
Bayard pe 3 aprilie 2012 23:44
No respect!!!
mym pe 3 aprilie 2012 15:45
filmele de acest gen niciodata nu vor lua oscarul, sunt filmele noii generatii iar noi stim ce componenta are academia, bineinteles ca ei nu sunt fanii filmelor SF, dar cel putin un oscar pentru efecte vizuale merita
cercetas pe 3 aprilie 2012 21:21
Merita HP mult mai mult decat un oscar pentru efecte vizuale. Dar da, asta cred ca-i cel mai strigator la cer. Al naibii Hugo asta.
AeroX pe 3 aprilie 2012 15:55
Parerea mea e ca Oscarurile sunt "politically-driven" si ca Academia e cam ofticata pe faptul ca o serie de filme englezesti este cea mai profitabila din toate timpurile(o serie britanica de filme, nu americana, chiar a putut face bani!). Macar la categoriile tehnice trebuie sa fii prea ipocrit, prea habarnist(precum Costirik), prea invidios sa nu recunosti arta cu adevarat fascinanta(video, sunet, decoruri, machiaj, costume) din filmele HP. Eu sunt convins ca premiile Oscar se dau pe pile, nu pe merit. Daca porcaria de Bridesmaids a reusit (daca imi amintesc bine) sa stranga 2 nominalizari pentru acting si screenplay nu incape vreo urma de indoiala.
In fine, totusi seria s-a terminat. N-are sens sa ne mai gandim. Orice cinefil cu putin bun simt stie ca HP nu merita sa se termine neapreciat de Academie.
Articolul asta mai mult imi provoaca ganduri rele, numai cand ma gandesc cat de mult apreciaza Mihnea Columbeanu HP sau fanii acestei francize, considerandu-i mediocri. Trist.

HarryCineastul5 pe 3 aprilie 2012 16:29
Da, e trist.... Dar trebuie sa ne obisnuim ca traim intr-o lume in care a fi fan HP = a fi ipocrit...
AeroX pe 4 aprilie 2012 14:27
Ma referea ca HP face bani, foarte foarte multi bani comparativ cu orice alt film sau serie de filme englezesti.
xerses pe 3 aprilie 2012 16:49
Pe langa ipocrizie, cred ca este vorba si de niste jocuri de culise care intentionat au tinut deoparte de Oscar filmul H.P.(oricare parte dintre ele).
Bmave pe 3 aprilie 2012 17:57
Eu am citit cartile si au fost super(mai putin ultimile 2 carti care au fost exagerate). Filmele pentru mine sunt proaste,porcarii, tampenii si mi se pare normal sa nu castige un premiu oscar. Va recomand sa cititi cartile, cartile sunt intotdeauna peste filme dar in cazul HP-ului filmele au fost sub orice critica
AeroX pe 3 aprilie 2012 18:53
Muggles...
HarryCineastul5 pe 5 aprilie 2012 11:10
Mersi de citat! Like!
cosmin742000 pe 3 aprilie 2012 18:32
Pe mine nu ma mira deloc , din motive obiective , ca seria HP nu a luat niciun oscar la sectiunile principale , pentru ce sa ia? Joc actoricesc . Haidi bre de unde atata? Regie? Sa fim seriosi. Scenariu? Ha ha ha ha.Aici nu intervine " bosorogenia" membrilor academiei cum se exprima unii, ci pur si simplu lipsa de valoare.Nu stiu cu ce i-ar fi multumit pe fanii seriei HP un oscar la efecte speciale , sau la costume , pe care poate le merita.Ceea ce mi se pare mie revoltator insa e cum ruda mult mai slaba , si muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuult mai plictisitoare a lui HP si anume LOTR, a inhatat ( de la aceeasi "bosorogi") 17 oscaruri , din care e drept 15 penttu firimituri
AeroX pe 3 aprilie 2012 19:02
Peter Jackson e mai pilos:D
NykoloveRobPatzz pe 9 aprilie 2012 02:22
Pentru Cultura ta generala Cosmin74200 Alan Rickman a aparut in aproape o treime din ultimul film,asa ca ai face bine sa nu comentezi unde nu te pricepi.
Skynet.Zbenga pe 3 aprilie 2012 20:12
Regret ca filmele HP nu au luat niciun Oscar. Pacat, meritau foarte mult.
MULDER pe 4 aprilie 2012 00:53
FOARTE BINE ! PENTRU CA NU AU FOST COPII DE 12 ANI IN JURIU LA OSACARURI
Beatryce pe 4 aprilie 2012 10:56
ha ha..buna duma..:-j
MissSnowdrop pe 6 aprilie 2012 13:06
Din pacate nu pot fi copii de 12 ani in juriu. cum zicea Dumbledore in HP3:"I'm sorry to say that the word of three 13 years old wizards will convince a few others."
mihaigeniu pe 5 aprilie 2012 14:16
harry potter e ,dupa noua serie Batman,cea mai frumoasa serie facuta ,mult peste Star Wars sau Star trek si un pic peste Lord of the rings(nu mai zic peste pirati sau transformers)
NykoloveRobPatzz pe 5 aprilie 2012 18:00
Harry Potter ar fi meritat sa castige cel putin doua premii Oscar,eu una am ramas ca tampita cu gura cascata in vata TV-ului. Cum naiba sa castige ma Iron Lady cu machiajul si Hugo la efecte speciale?
Patetic.

MissSnowdrop pe 6 aprilie 2012 13:08
HP merita macar pentru efectele vizuale un premiu oscar pentru ca tot ce e in film a avut la baza numai efectele speciale( cum e hogwarts care a fost construit in ultimul film doar pe calculator impreuna cu tot razboiul). e un film unde fiecare detaliu a contat si s-a depus o munca enorma pentru a-l realiza ( mi se pare ca unii dintre actori cum ar fi tom felton a renuntat sa faca gimnaziul pentru film).macar pentru asta merita cateva oscaruri.
cristi23 pe 9 aprilie 2012 11:43
filmele hp au utilizat unele din cele mai bune efecte vizuale si cu siguranta ar fi meritat nu doar un oscar dar mai multe................................din pacate cei din comisie voteaza dupa alte idei........
alex_il_fenomeno pe 27 aprilie 2012 18:55
macar astfel sa ne mai fie adusa franciza in prim-plan ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells