Focus: Rusia

28 Mai 2008

FOCUS: RUSIA

In rolul victimei/Izobrazhaya zhertvu, regia Kirill Serebrennikov, Rusia, 2006, 95'
Cu: Yuri Chursin, Vitali Khayev, Aleksandr Ilyin, Marat Basharov
In aceasta comedie neagra care remixeaza Hamlet intr-o maniera moderna, un student cistiga bani interpretind rolul victimei in reconstituirile crimelor anchetate de politie. Marele premiu la Festa di Roma, 2006.

Nimic personal/Nichego lichnogo, regia Larisa Sadilova, Rusia, 2007, 92' R. Larisa Sadilova
Cu: Valeri Barinov, Zoya Kaydanovskaya, Mariya Leonova, Shukhrat Irgashev
Zimin, un detectiv particular specializat in supraveghere, e angajat sa puna camere si microfoane in casa unei oarecare Irina. Pe masura ce o urmareste, Zimin devine fascinat de ea, dar afla ulterior ca nu ea trebuia urmarita.

Cargo 200/Kruz 200, regia Aleksei Balabanov, Rusia, 2007, 89'
Cu: Agniya Kuznetsova, Aleksei Poluyan, Leonid Gromov, Aleksei Serebryakov
Thriller-ul extrem de intunecat al lui Balabanov, plasat in Uniunea Sovietica a anului 1984 (inainte de Perestroika), produce un soc garantat. Povestea capata rapid o tenta intunecata, scotind la iveala crime, violuri, tortura si o camera plina de cadavre in putrefactie...

Detasare/Otryv, regia Aleksandr Mindadze, Rusia, 2007, 83'
Cu: Vitaly Kishchenko, Maksin Bityukov, Aleksandr Robak, Vladimir Shibankov
Poveste incitanta a incercarilor disperate ale unui barbat de a afla ce s-a intimplat cu iubita lui, disparuta in urma prabusirii unui avion, filmul are o structura sinuoasa care rezoneaza perfect cu dezorientarea protagonistului innebunit de durere.

IN TIMP REAL

Arca ruseasca/Russkiy kovcheg, regia Aleksandr Sokurov, Rusia/Germania, 2002, 99'
Cu: Sergei Dontsov, Mariya Kuznetsova, Leonid Mozgovoy, Mikhail Piotrovsky
Regizorul Alexander Sokurov sfideaza limitele cu aceasta viziune fantastica asupra Ermitajului din Sankt Petersburg. Turnat intr-un unic si ametitor plansecventa, filmul exploreaza vastul muzeu si, totodata, istoria Rusiei, fiind povestit din perspectiva unui narator nevazut.

PVC-1, regia Spiros Stathoulopoulos, Columbia, 2007, 85'
Cu: Daniel Paez, Hugo Pereira, Alberto Sornoza, Merida Urquia
Inspirat dintr-un fapt real si filmat intr-o singura secventa neintrerupta, debutul acestui regizor columbian de origine greaca urmareste povestea incordata a unei fermiere din Columbia, sotie si mama, care cade victima unui neobisnuit act de terorism.

Sambata/Sabado, una película en tiempo real, regia Matias Bize, Chile, 2003, 65'
Cu: Blanca Lewin, Victor Montero, Antonia Zegers, Diego Munoz, Sebastian Layseca
Antonia e insarcinata, iar Victor, care s-a culcat cu ea, se insoara in citeva ore cu Blanca. Infuriata, ea isi cauta rivala, deja imbracata in rochie de mireasa, pentru a o pune la curent cu situatia.

ZIUA HBO LA TIFF

Insomnia/Wide Awake, regia Alan Berliner, SUA, 2006, 90'
Cu: William C. Dement
Regizorul Alan Berliner si-a indreptat camera asupra lui insusi pentru a explora efectele insomniei. Realizat cu multa imaginatie si utilizind materiale de arhiva neobisnuite, filmul actioneaza ca o fereastra deschisa spre mintea unui artist chinuit si persecutat.

Doamna Harris/Mrs Harris, regia Phyliss Nagy, SUA, 2005, 95'
Cu: Annette Bening, Ben Kingsley, Cloris Leachman, Lawrence O’Donnell
Ca inventator al celebrei diete Scarsdale, dr. Herman Tarnower a devenit vedeta peste noapte. In ciuda popularitatii sale, cistigate cu regimul care garanta "scaderea cu o jumatate de kilogram pe zi", comportamentul cardiologului l-a condus la un sfirsit brutal, in miinile geloasei sale iubite.

Katrina - Recviem in patru acte/When the Leeves Broke, regia Spike Lee, SUA, 2006, 255'
Cu: Darleen Asevedo, Jay Asevedo, Shelton "Shakespeare" Alexander, Lee Arnold
Un documentar maraton de patru ore, un profund si sfisietor portret al New Orleans-ului ravasit dupa dezastrul produs de uraganul Katrina, urmarind dramele individuale ale celor care au trecut prin calvar si vorbesc despre nenorocire, disperare si supravietuire.

ZIUA MAGHIARA LA TIFF

Lungmetraje

Delta, regia Kornel Mundruzco, Ungaria, 2008, 92'
Cu: Felix Lajko, Orsi Toth, Lili Monori, Sandor Gaspar
Un barbat se intoarce in satul natal dupa ani de absenta si se muta cu sora lui pe proprietatea tatalui lor mort, unde incep sa construiasca o casa si un debarcader. Inclus in competitie la Cannes 2008 si Marele premiu la Saptamina filmului maghiar 2008.

Drumul spre glorie/Szabadsag, Szerelem, regia Krisztina Goda, Ungaria, 2006, 123'
Cu: Kata Dobo, Ivan Fenyo, Sandor Csanyi, Zsolt Huszar, Viktoria Szavai
In 1956, an in care URSS invadeaza Ungaria, echipa maghiara de polo se confrunta, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, cu cea sovietica, in cel mai singeros meci din istoria sportului. Inspirat de o poveste reala.

Moartea mea/Sajat halal, regia Forgacs Peter, Ungaria, 2007, 118'
Cu: Istvan Benko, Agnes Harai, Andras Novak, Gergo Somogyi, Istvan Kantor
Primul film de fictiune al cineastului experimental Peter Forgacs, adaptare a romanului omonim al scriitorului Peter Nadas, despre un barbat obisnuit care sufera un atac de cord aproape fatal.

Calea Lactee/Tejut, regia Benedek Fliegauf, Ungaria, 2007, 82'
Cistigator al competitiei la sectiunea de film experimental a Festivalului de la Locarno, filmul e o insiruire de noua planuri-secventa aforistice, absurde, hipnotice si eliptice, care-ti provoaca siderante exercitii de imaginatie.

Peste noapte/Overnight, regia Ferenc Torok, Ungaria, 2007, 94'
Cu: Viktor Bodo, Kata Peto, Hanns Zischler, Artur Szocs, Eniko Eszenyi
24 de ore, trei brokeri, trei orase si o dificila tranzactie financiara se afla in centrul peliculei lui Ferenc Torok, ultima din trilogia autorului maghiar despre prima generatie de dupa caderea regimului socialist din Ungaria (primele doua sint Moszkva ter, 2001 si Szezon, 2004).

Opiu: jurnalul unei femei nebune/Opium: Egy elmebeteg no naploja, regia Janos Szasz, Ungaria, 2007, 109'
Cu: Ulrich Thomsen, Kirsti Stubo, Zsolt Laszlo, Eniko Borcsok, Gyongyver Bognar, Roland Raba
Inspirat de jurnalele neterminate ale medicului maghiar Jozsef Brenner, pioner in domeniul neurologie, Opium e filmul unei duble dependente dintre o pacienta nebuna si un doctor cu intentii nu foarte ortodoxe.

Calatoria Iskai/Iska’s Journey, regia Csaba Bollok, Ungaria, 2007, 93'
Cu: Maria Varga, Rozsika Varga, Marian Rusache
Nascuta intr-o saracie crunta, Iska este trimisa de mica sa cistige ce poate, scormonind prin gunoaie dupa fier vechi sau cersind de la minerii din zona. Cind e pe strada, fetita viseaza cu ochii deschisi sa fuga undeva la malul marii. Marele Premiu la Saptamina Filmului Maghiar, 2007.

Fara destin/Fateless, regia Lajos Koltai, Ungaria, 2005, 140'
Cu: Marcell Nagy, Bela Dora, Balint Pentek, Aron Dimeny, Peter Fancsikai
Adaptare a romanului scris de Imre Kertesz, laureat al premiului Nobel, care este el insusi un supravietuitor al lagarelor de concentrare naziste, filmul reuseste aproape impoibilul: un portret al Holocaustului dintrun unghi nou si devastator.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells