Editura Polirom va prezinta cartea "Soarele de la Breda" de Arturo Pérez-Reverte

28 Mai 2008
Editura Polirom va prezinta cartea "Soarele de la Breda" de Arturo Pérez-Reverte

Al treilea roman din seria Aventurile capitanului Alatriste, recent adaptata pentru marele ecran, cu Viggo Mortensen în rolul principal.

Soarele de la Breda (1998) este cel de‑al treilea volum din seria Aventurilor capitanului Alatriste, ecranizata de curînd, cu Viggo Mortensen în rolul principal. De data aceasta, nastrusnicul si îndraznetul capitan se afla în prima linie a armatei regelui don Felipe al IV‑lea, luptînd împotriva „ereticilor calvinisti“ din tarile de Jos. Regimentele spaniole asediaza cetatea rebela Breda si, pe masura ce batalia se prelungeste, rezultatul ei se transforma, dintr‑o chestiune de strategie militara, într‑una de orgoliu national. Încerca­rea disperata a Spaniei de a evita un alt esec rusinos în campania din Flandra îi ofera lui Pérez‑Reverte ocazia de a înfatisa grandioase scene de batalie, al caror echivalent vizual este un celebru tablou al lui Velázquez, dar si fata ascunsa a oricarui razboi, alcatuita din foamete, lipsuri, privatiuni, descurajare si razmerite în rîndul soldatilor.

„Seria de romane dedicata aventurilor capitanului Alatriste este o fresca ampla si impresionanta, avînd în centru un erou inteligent si charismatic.” (The New York Times)

Arturo Pérez‑Reverte s‑a nascut în 1951, la Cartagena. În tinerete a facut scufundari si a lucrat pe un petrolier. A desfasurat o intensa activitate jurnalistica în presa scrisa, radio si televiziune si a fost corespondent de razboi vreme de peste douazeci de ani în diferite tari din Africa, America Latina si Europa. A fost prezent în punctele fierbinti de pe glob, relatînd despre Revolutia din Romînia, Razboiul din Golf, razboaiele din Croatia si din Bosnia.

Debuteaza în 1986 cu romanul Husarul, urmat de Maestrul de scrima (1988). Adevaratul succes i‑l va aduce însa Tabloul flamand (1990), distins, în Franta, cu Grand Prix Annuel de Littérature Policière. Clubul Dumas (1993) va cunoaste, de asemenea, un urias succes în Spania si în lume. De o mare popularitate se vor bucura si cartile sale ulterioare: Conspiratia din Sevilla (1995), Harta sferica (2000), Regina Sudului (2002), precum si seria romanelor de aventuri avîndu‑l ca perso­naj principal pe capitanul Alatriste. Din 2003, Arturo Pérez‑Reverte este membru al Academiei Regale Spaniole. Cartile sale au fost traduse în peste patruzeci de tari, tirajele depasind cîteva milioane de exemplare.

La Editura Polirom au aparut pîna în prezent: Tabloul flamand (2003), Regina Sudului (2004), Clubul Dumas (2004), Maestrul de scrima (2004), Conspiratia din Sevilla (2005), Harta sferica (2005), Husarul (2006), Capitanul Alatriste (2006), În numele sîn­ge­lui nespurcat (2007) si Pictor de razboi (2008). Romanele Maestrul de scrima, Tabloul flamand, Clubul Dumas si Regina Sudului au cunoscut ecranizari de succes.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells